Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στο δρόμο της «συναίνεσης» η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ

ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ απέρριψαν, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ, την αγωνιστική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο τομέα, που πρότεινε η ΕΣΑΚ Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο

Το δρόμο του συμβιβασμού και της συναίνεσης στη νεοφιλελεύθερη επέλαση της κυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση, επιλέγει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, αντί να σταθεί αγωνιστικά απέναντι στο πακέτο των αντιλαϊκών και αντιυπαλληλικών μέτρων που προωθεί με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση, όπως πρότεινε χθες η ΕΣΑΚ Δημοσίου, προτίμησε να συρθεί στον κοινωνικό διάλογο - κοροϊδία, μέσω των ψευδεπίγραφων συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμβάλλοντας στον αποπροσανατολισμό και τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά στη χθεσινή συνεδρίαση ΔΑΚΕ και ΣΥΝ φάνηκε να συμμερίζονται την άποψη της ΕΣΑΚ Δημοσίου ότι, δηλαδή, μπροστά στην κυβερνητική αντεργατική επίθεση δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συμμετοχή στο διάλογο με την κυβέρνηση μέσω των «συλλογικών διαπραγματεύσεων», στο τέλος της συνεδρίασης, οι δύο αυτές παρατάξεις συνέπλευσαν με την ΠΑΣΚΕ και συμφώνησαν να προσέλθουν στο διάλογο - απάτη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η ΕΣΑΚ Δημοσίου τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους δημοσίους υπαλλήλους, στο πλαίσιο της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής, προς όφελος της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, σπεύδει να προωθήσει την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Παρασκευή η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, είναι τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση του συνεχούς ωραρίου και την απογευματινή εργασία, τη θεσμοθέτηση της σύνδεσης μισθού - αποδοτικότητας, τη δημιουργία πολλαπλών μηχανισμών ελέγχου (σώματα επιθεωρητών, κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο νόμο για τις προσλήψεις, το 2190. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ Δημοσίου στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, «δεν έχει νόημα η οποιαδήποτε συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ σε συζητήσεις για τις λεγόμενες συλλογικές διαπραγματεύσεις». Αντίθετα, η ΕΕ να κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση εντός των επόμενων 10 ημερών, με δεδομένο ότι έχει την εξουσιοδότηση του ΓΣ, γεγονός που θα αποτελέσει την πρώτη αντίδραση στα αντεργατικά και αντιυπαλληλικά μέτρα. Παράλληλα, πρότεινε να γίνει σύσκεψη με τις ομοσπονδίες και τα μέλη του ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης, περιοδείες στους χώρους δουλιάς και σύγκληση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, μιλώντας στον «Φλας», απέφυγε να καταδικάσει τη νομιμοποίηση του ρουσφετιού που γίνεται με τις αλλαγές στο νόμο Πεπονή που εξήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και περιορίστηκε να δηλώσει ότι ...θα εξετάσει αν με τις αλλαγές ανατρέπονται οι αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και της αξιοκρατίας(!). Ταυτόχρονα, έσπευσε να υιοθετήσει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «μεγάλου χρόνου στη διεκπεραίωση των προσλήψεων»!!!

Επιταχύνει η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση της νεοφιλελεύθερης και αντιδραστικής μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση. Αύριο συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο - σκούπα, που κατέθεσε η Β. Παπανδρέου την περασμένη βδομάδα, με το οποίο δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί ελέγχου, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, εντείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα, με την οποία επιχειρείται να εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση στον «εκσυγχρονισμό» της Δημόσιας Διοίκησης, στο όνομα της αποτελεσματικότητας και της ...«εξυπηρέτησης του πολίτη». Ειδικά για τις ρουσφετολογικές αλλαγές στο καθεστώς των προσλήψεων, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, σε πλήθος συνεντεύξεών της, επικαλείται ως δικαιολογία την υπερβολική καθυστέρηση στις προσλήψεις εκ μέρους του διορισμένου ΑΣΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ