ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες μοιράζει η κυβέρνηση

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την ανεργία

Το ΠΑΜΕ, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά το δρόμο του αγώνα για να αποτρέψουν το σάρωμα των δικαιωμάτων τους
Το ΠΑΜΕ, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά το δρόμο του αγώνα για να αποτρέψουν το σάρωμα των δικαιωμάτων τους
Τον εμπαιγμό των ανέργων και τη χρηματοδότηση της μεγαλοεργοδοσίας με εκατομμύρια ευρώ, που ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός, καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η κυβέρνησή του ανοίγει τους κρουνούς της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις κάνοντας πράξη το προεκλογικό του πρόγραμμα για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στα πλαίσια αυτά ο ΟΑΕΔ έσπευσε να ανακοινώσει τα πρώτα τέσσερα προγράμματα που θα τεθούν σε λειτουργία μετά το Πάσχα. Το συνολικό ύψος των προγραμμάτων ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 720 εκατ. θα πάνε απευθείας στις επιχειρήσεις με πρόφαση την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα φτάνει μέχρι και 100% και θα διαρκεί μέχρι και 4 χρόνια.

Σχολιάζοντας την προκλητική αυτή απόφαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση μοιράζει 816 εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες, σαν μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως χαρακτηρίστηκαν από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός της, προσπαθώντας να προωθήσουν τις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας και την απαλλαγή της από τις ασφαλιστικές εισφορές, δε διστάζουν να εμπαίζουν προκλητικά τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά με αυτά τα μέτρα δε δίνουν απλώς ζεστό και μπόλικο χρήμα στην πλουτοκρατία, αλλά ανοίγουν το δρόμο για πιο γρήγορη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Προωθούν, όπως απαιτούν οι εργοδότες, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση, γενικευμένη διευθέτηση, περισσότερη εκ περιτροπής εργασία. Κοροϊδεύουν τις γυναίκες και ενώ τις στέλνουν στον Καιάδα της ανεργίας, τις καλούν να γίνουν επιχειρηματίες.

Το ΠΑΜΕ, όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν άλλο δρόμο, παρά το δρόμο του αγώνα για να αποτρέψουν το σάρωμα των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., κάτω από τις οδηγίες της ΕΕ.

Μπορούν να σταματήσουν την αντεργατική λαίλαπα και να παλέψουν για την προστασία των ανέργων με 1.120 ευρώ επίδομα ανεργίας το μήνα για όσο παραμένουν άνεργοι. Να υπολογίζεται η ανεργία ως χρόνος συνταξιοδότησης και να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

Να παλέψουν για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς και μεροκάματα που θα καλύπτουν τις σημερινές αυξημένες ανάγκες τους.

Το ΠΑΜΕ και συνολικά οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν πιο μαζικά, πιο δυνατά το επόμενο διάστημα κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων».

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Με τον αγώνα τους κέρδισαν μια πρώτη μάχη

Με τις δυναμικές αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, οι εγκαταλειμμένοι και απλήρωτοι ναυτεργάτες των 10 πλοίων και με την αποφασιστική στήριξη των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, συσπειρωμένα στο ΠΑΜΕ, χτες κατάφεραν να αποσπάσουν 2.500 ευρώ ο καθένας, ως έναντι από τα δεδουλευμένα μηνών ακόμα και ενός έτους, που τους οφείλονται. Η πληρωμή τους έγινε χτες το μεσημέρι μέσω του ΝΑΤ και, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, τα χρήματα αυτά, είναι μια πρώτη ανάσα για να μπορέσουν τουλάχιστον οι οικογένειές τους να κάνουν Πάσχα.

Η καταβολή του ποσού αυτού επιβλήθηκε μετά από συμβολική κατάληψη που έκαναν οι ναυτεργάτες της εισόδου του ΝΑΤ, αγανακτισμένοι πλέον από το χοντρό εμπαιγμό σε βάρος τους τόσο από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά και του ΝΑΤ. Με πρόφαση διάφορα γραφειοκρατικά κωλύματα αρνούνταν να εφαρμοστεί ο νόμος 3816/2010, που το ίδιο το ΥΠΟΙΑΝ συνέταξε, ο οποίος ψηφίστηκε στις 26 Γενάρη και προβλέπει την καταβολή των δεδουλευμένων με μέριμνα του κράτους στους ναυτεργάτες που εγκαταλείπονται από εφοπλιστές στην ελληνική επικράτεια.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν συνέχεια της σκληρής μάχης που έχουν ξεκινήσει οι ναυτεργάτες με οργανωτή τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, εδώ και τουλάχιστον πέντε μήνες, επιστρατεύοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι να πάρουν μέχρι δεκάρας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Ωστόσο, ακόμα και αυτό το πρώτο αποτέλεσμα όπως ανέφερε μιλώντας στους ναυτεργάτες ο Θ. Ευαγγελάκης, α΄ γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, «δείχνει τη δύναμη της συλλογικής, οργανωμένης δράσης και αυτός είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι για να αναχαιτίσουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για να επιβάλουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Οργάνωση συσπείρωση και αγώνας». Κάλεσε τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 8 Απρίλη στο Σύνταγμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους!

Χωρίς μισθό (τον Μάρτη) και Δώρο Πάσχα άφησε το σύνολο των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά η εργοδοσία «THYSSEN KRUP» και η κυβέρνηση! Την εξέλιξη και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Εργοστασιακή Επιτροπή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «20 εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου παραχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δάνειο στην εκλεκτή της πολυεθνική, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά για τους επόμενους μήνες τη μισθοδοσία των εργαζομένων, φορτώνοντας στις πλάτες του ελληνικού λαού το κόστος και τελικά οι εργαζόμενοι έμειναν απλήρωτοι»!

Χτες, η Εργοστασιακή Επιτροπή και συνδικαλιστές από τα σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Αμυνας για αυτή την εξέλιξη. Μετά από επιμονή της αντιπροσωπείας ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία και υποσχέθηκε ότι την Τρίτη οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν.

Η Εργοστασιακή Επιτροπή και η αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν τους εργαζόμενους στο ναυπηγείο να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς και άλλη φορά το υπουργείο έδινε υποσχέσεις ότι οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν απλήρωτοι και αποδείχτηκαν ψεύτικες. Τους καλούν να βγάλουν συμπεράσματα για τις αιτίες της σημερινής δραματικής κατάστασης, για την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους, για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των κυβερνήσεών τους και για το σήμερα αλλά και για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να αγωνιστούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με όλες τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Τα stage έγιναν «πρακτική»

Την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει, με άλλο όνομα, την εφαρμογή προγραμμάτων απασχόλησης μαύρης εργασίας, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του. Γεγονός που δείχνει και τον τεράστιο εμπαιγμό της κυβέρνησης όταν δικαιολογούσε τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων με stage στο όνομα της αξιοκρατίας.

Στην καταγγελία επισημαίνεται: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που αφού προχώρησε σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων Stage, τώρα συνεχίζει αυτή την αθλιότητα μετονομάζοντας το πρόγραμμα Stage σε "προεργασία". Προσλαμβάνουν όπως στο Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων σπουδαστές ΤΕΙ με τη δικαιολογία ότι κάνουν την πρακτική τους». Και πιο κάτω προσθέτει: «Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, τους άνεργους. Συνεχίζουν τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους με stage, συμβασιούχους να διεκδικήσουν σταθερή και μόνιμη δουλειά. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να πάρουν μαζικά μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα στις 8 Απρίλη. Στην Αθήνα στο Σύνταγμα στις 7.30μ.μ.».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νίκη των ταξικών δυνάμεων

Ακόμη πιο ενισχυμένο αναδείχθηκε από τις εκλογές των συνταξιούχων ΙΚΑ το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας», σηματοδοτώντας την απόφαση των απόμαχων της δουλειάς ακόμη πιο δυναμικά να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα για την οργάνωση της πάλης τους. Στις εκλογές ψήφισαν 1.225 συνταξιούχοι, ενώ στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχαν ψηφίσει 1.020. Εγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 1.224. Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 1.201 ψήφους και εξέλεξε τα 11 στα 11 μέλη του ΔΣ του Σωματείου, 16 αντιπροσώπους για το ΕΚΘ και 12 για την Ομοσπονδία. Ο δεύτερος συνδυασμός της «Συνταξιουχικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» έλαβε 23 ψήφους.

Οι συνταξιούχοι με την ψήφο τους στην «Ταξική Ενότητα» αναγνώρισαν τον πρωτοπόρο αγωνιστικό ρόλο της και ανέδειξαν την απόφασή τους να συνεχίσει το σωματείο τους, στο πλευρό του ταξικού κινήματος να αποτελεί το διεκδικητικό όπλο στα χέρια όλων των συνταξιούχων του νομού, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ