ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Επαγρύπνηση, ετοιμότητα και λαϊκή αντεπίθεση

Κάλεσμα προς το εργατικό και λαϊκό κίνημα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολύμορφα αντιλαϊκά σχέδια της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

«Η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του εναντίον κάθε εργατικού και λαϊκού δικαιώματος έχει ως αναγκαίο συστατικό της την επιχείρηση τρομοκράτησης και τον αποπροσανατολισμό του λαού. Το τελευταίο περιστατικό με την έκρηξη βόμβας στα Κάτω Πατήσια, με τραγικά θύματα την οικογένεια των Αφγανών προσφύγων, αξιοποιείται σ' αυτή την κατεύθυνση. Η αντίδραση της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του κεφαλαίου από κοινού με τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ αποδεικνύουν ότι θέλουν να δημιουργήσουν στο λαό κλίμα ανοχής και αποδοχής της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του χαφιεδισμού.

Ηδη από χθες, 2.000 ακόμη αστυνομικοί (ομάδες "Δίας") βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας. Πρόσφατα επίσης τέθηκε σε εφαρμογή "Ο Αστυνόμος της γειτονιάς", ανακοινώθηκε η λειτουργία "πρότυπων αστυνομικών τμημάτων" και η ενεργοποίηση των λεγόμενων "Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας".

Οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης που ξεχειλίζουν από λόγια "συμπόνιας" για την οικογένεια των Αφγανών είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν τη μηδενική ανοχή απέναντι στα θύματα του ιμπεριαλισμού, τις επιχειρήσεις "σκούπα", τις φυλακίσεις και τις απελάσεις των μεταναστών και προσφύγων. Είναι οι ίδιοι που ενοχοποιούν τους μετανάστες για την ανεργία, τη φτώχεια και την εγκληματικότητα, που θέλουν να στρέψουν τους ντόπιους εργαζόμενους ενάντια στους μετανάστες. Στο όνομα της "τρομοκρατίας" συμμετείχαν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και όπου Γης, προχτές συμφώνησαν να αναβαθμίσουν την παρουσία του ελληνικού στρατού στο Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Είναι συνυπεύθυνοι για την τραγική ζωή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας και στις άλλες χώρες.

Θέλουν να συκοφαντήσουν τους λαϊκούς αγώνες και να τους ταυτίσουν με την κάθε είδους προβοκάτσια. Είναι οι ίδιοι που χαρακτηρίζουν βίαιες και ενέργειες που κινούνται έξω από τα όρια του νόμου κινητοποιήσεις, απεργίες και μορφές δράσης του εργατικού λαϊκού κινήματος, που υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τα λαϊκά δικαιώματα. Είναι οι ίδιοι που προβοκάρουν και χλευάζουν την οργανωμένη και περιφρουρημένη λαϊκή πάλη.

Μιλούν για αύξηση της εγκληματικότητας, παραλείποντας συνειδητά να μιλήσουν για τα αίτια, ή στην "καλύτερη" περίπτωση αποδίδοντάς την γενικά στη φτώχεια. Η μήτρα της εγκληματικότητας είναι το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα, η εκμετάλλευση, η ανταγωνιστικότητα, στις οποίες στηρίζεται. Η έξαρσή της είναι ένα ακόμη δείγμα της σαπίλας του καπιταλισμού, του ότι δεν έχει τίποτε να προσφέρει στον εργαζόμενο λαό και πρέπει να ανατραπεί από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η εγκληματικότητα ήταν σε μηδαμινά επίπεδα σε σύγκριση με τον καπιταλισμό.

Η αστική τάξη, η ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., έχει στο οπλοστάσιό της πολύμορφα αντιλαϊκά σχέδια, είναι αδίστακτη και σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού επιδιώκει να αποπροσανατολίσει, να χτυπήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό, λαϊκό κίνημα να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Λαϊκή αντεπίθεση η λύση».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η αντιλαϊκή πολιτική τσακίζει και τις αερομεταφορές

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γ. Τούσσας

Την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, καθώς επίσης το ξεπούλημα και του τομέα των αερομεταφορών στα μονοπώλια καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει αυτή η επιλογή στο λαό και στους εργαζόμενους του κλάδου.

Στην παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η προωθούμενη συγχώνευση OLYMPIC air - AEGEAN airlines, αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της ''απελευθέρωσης'' που από κοινού προωθούν ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και στη χώρα μας, επιτείνει τη μονοπώληση της αγοράς των αερομεταφορών με οδυνηρές συνέπειες για το λαό και για τους εργαζομένους του κλάδου.

Οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, η μείωση των μισθών και η εντατικοποίηση της δουλειάς όσων απέμειναν, οι αυξήσεις-φωτιά στις τιμές των εισιτηρίων, η δραστική μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, που επακολούθησε μετά την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (ΟΑ) θα ενταθούν με αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση των αερομεταφορών.

Ηδη 4.500 μόνιμοι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την ΟΑ από τις 15-12-2009 δεν τους έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση, δεν προχωρούν οι διαδικασίες της πλήρους συνταξιοδότησης όσων συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις, καθώς και οι διαδικασίες της μεταφοράς σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου των υπολοίπων.

Ερωτάται η Επιτροπή: Η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, που από κοινού προώθησαν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, έγινε για την παράδοση φιλέτων κερδοφορίας στους μονοπωλιακούς ομίλους; Πώς τοποθετείται στην προωθούμενη συγχώνευση OLYMPIC air - AEGEAN airlines; Ποια είναι η θέση της σχετικά με τον εμπαιγμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι από την ΟΑ;».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα αερομεταφορών με όλες τις λειτουργίες του κάτω από τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, που θα εγγυάται την ασφάλεια, την προστασία και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Τη φθηνή χρήση γρήγορων και ασφαλών αερομεταφορών. Τη σταθερή και ασφαλή δουλειά των εργαζομένων με δικαιώματα και αμοιβές αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το «Βήμα» απειλεί

«

Διάσωση ή χάος»... Η άρχουσα τάξη και τα δημοσιογραφικά της φερέφωνα αρέσκονται τώρα τελευταία να απευθύνουν στο λαό τέτοια κάλπικα, κατασκευασμένα, αποπροσανατολιστικά διλήμματα. Το παραπάνω είναι ο τίτλος του άρθρου του Α. Καρακούση στο οπισθόφυλλο του χτεσινού «Βήματος» και αποδίδει απόλυτα το περιεχόμενό του. Τι λέει στους αναγνώστες του; 'Η αποδέχεστε χωρίς ούτε ένα «κιχ» τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή σας περιμένει το χάος. Πρόκειται για μια ακόμα χοντροκομμένη απόπειρα εκφοβισμού, τρομοκράτησης των εργατικών λαϊκών συνειδήσεων.

Γράφει: «Η χώρα έχει μια ευκαιρία διάσωσης, αυτή είναι τώρα (...) αν αποτύχει η κυβέρνηση Παπανδρέου, τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν ομαλά (...) με την αποτυχία και την πτώχευση (...) χάνονται τα πάντα, μόνο ζημιές καταμετρούνται, τα δικαιώματα και τα όποια κέρδη, προσωπικά και εταιρικά, σβήνουν και βεβαίως χάνεται η κανονικότητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει (...) παρά μόνο πολιτικό και κοινωνικό χάος»...

Ο αρθρογράφος απηχεί το φόβο της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων. Το φόβο ότι η δυσαρέσκεια και η οργή, που προκαλεί η βαθιά αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, που θα βαθύνει κι άλλο, γονιμοποιούμενη απ' τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, θα γεννήσει ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών συνειδήσεων, θα μετουσιωθεί σε ανειρήνευτη ταξική πάλη. Και προσπαθούν να «κατασβήσουν» τις «εστίες» με το φόβο και την τρομοκράτηση. Και το κάνουν ενίοτε με κραυγαλέα απελπισμένο τρόπο. Οπως ο συγκεκριμένος αρθρογράφος που επισείει τον μπαμπούλα του «χάους», υπενθυμίζοντας το Δεκέμβρη του 2008. Τις προβοκάτσιες και τους προβοκάτορες των μηχανισμών του ιμπεριαλισμού και του αστικού κράτους. Γράφει: «Αλλά και τα κόμματα της αριστεράς δεν θα μείνουν αλώβητα, θα πληγωθούν και αυτά όπως πληγώθηκαν τον Δεκέμβρη του 2008, όταν επικράτησαν στους δρόμους οι ασύνταχτοι και αδιαμεσολάβητοι (...) σε μια εκδοχή κατάρρευσης των πάντων θα είναι περισσότεροι και πιο επιθετικοί (...) είναι αυτό το σενάριο του απόλυτου χάους...».

Δηλαδή: 'Η απόλυτη στήριξη στην εφαρμοζόμενη πολιτική ή απόλυτο χάος με κουκουλοφόρους να σπάνε και να καίνε ανεξέλεγκτοι! Τι θέλει να πει ο ...ποιητής; Μας απειλεί ότι αν δεν σκύψουμε τα κεφάλια, κάποιοι - όπως έκαναν τον Δεκέμβρη του 2008 - θα αμολήσουν τα μαντρόσκυλά τους με τις κουκούλες και τα ρόπαλα ξανά στους δρόμους της Αθήνας; Απειλεί το εργατικό, λαϊκό, νεολαιίστικο κίνημα με νέες προβοκάτσιες σαν αυτή που εκτυλίχτηκε τον Δεκέμβρη του 2008;

Ομως, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των προβοκατόρων τότε, χιλιάδες λαού πλημμύριζαν τις μέρες εκείνες τους δρόμους της Αθήνας, συγκροτώντας μεγαλειώδεις και καλά περιφρουρημένες διαδηλώσεις. Συνεπώς η απειλή του είναι «καμένο χαρτί». Το εργατικό λαϊκό κίνημα ξέρει να περιφρουρείται από κάθε είδους προβοκάτορες. Δεν τους φοβάται. Δε χαμπαριάζει από τέτοιες απειλές. Ο αποφασισμένος, συσπειρωμένος λαός μπορεί να γίνει ποτάμι ορμητικό που να παρασύρει στο διάβα του και τους προβοκάτορες και όποιον άλλο απ' όποια θέση υπηρετεί το κεφάλαιο. Εχει ασύλληπτη δύναμη, πρέπει να την ενεργοποιήσει. Αγνοώντας όσους, όπως ο αρθρογράφος του «Βήματος», κάνουν ό,τι μπορούν για τη διάσωση των κερδών της πλουτοκρατίας. Πυκνώνοντας τις γραμμές του κινήματος και παλεύοντας για τη διάσωση τη δική του και των παιδιών του απ' την πτώχευση και την εξαθλίωση, για να μην ξεβραστεί σαν ναυάγιο σε έρημο, αποψιλωμένη από δικαιώματα και κατακτήσεις.


Β. Ν.

Απεβίωσε ο Τζαννής Τζαννετάκης

Απεβίωσε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη βδομάδα, σε χρόνο που θα ανακοινωθεί. Ο αποθανών είχε γεννηθεί στο Γύθειο, στις 13/9/1927. Ηταν παντρεμένος με την Μαρία Ραγκούση και είχε δύο παιδιά. Ηταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Είχε διατελέσει από το 1959 έως το 1960 κυβερνήτης της κανονιοφόρου «ΛΑΣΚΟΣ». Την περίοδο 1963 - 1967 διατέλεσε κυβερνήτης των υποβρυχίων «ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ» και «ΤΡΙΑΙΝΑ». Στις 22/4/1967 παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη δικτατορία. Τον Ιούλη του 1969 συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε.

Εκλεγόταν βουλευτής Α` και Β` Αθήνας με τη ΝΔ από το 1977 έως και το 2004. Διατέλεσε πρωθυπουργός από τον Ιούλη του 1989 έως τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου. Στη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, διατέλεσε υπουργός Δημοσίων Εργων, Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Τουρισμού και Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ