ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εντείνεται το κυνηγητό των μεταναστών

Καθημερινές είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Καθημερινές είναι οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας
Σε ένα ολοήμερο κυνηγητό σε βάρος μεταναστών εξελίχθηκε η προχθεσινή επιχείρηση - σκούπα της Αστυνομίας. Με πρόσχημα την καθαριότητα και απολύμανση κτιρίων, αλλά και την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες προχώρησαν σε δεκάδες ελέγχους και συλλήψεις. Βασικός στόχος τους, όμως, είναι η υλοποίηση των αντιδραστικών και αντιμεταναστευτικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και, από την άλλη, μέσω των συνεχών ελέγχων ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών, να καλλιεργηθεί ένα κλίμα αστυνομοκρατίας. Τέτοιου τύπου επιχειρήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ.

Ετσι, προχτές, στις 9 το πρωί και μέχρι τη 1 το μεσημέρι, η αστυνομία, μαζί με κλιμάκια του Δήμου Αθηναίων μπήκαν σε τρία σπίτια στην οδό Γερανίου, αλλά και τα γύρω στενά. Επίσης, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, προχώρησαν και σε ελέγχους ακόμα και σε περαστικούς μετανάστες. Συνολικά, όπως ανακοινώθηκε, έγιναν 41 προσαγωγές, αλλά και τέσσερις συλλήψεις (δύο για υποθέσεις ναρκωτικών και δύο για βιασμούς).

Από την άλλη, μόλις πέντε ώρες μετά την πρώτη επιχείρηση και μέχρι τις 9 το βράδυ, 215 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες - ακόμα και από άνδρες της ομάδας «Δ» - στάλθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να προχωρήσουν σε εκατοντάδες αθρόους ελέγχους περαστικών, αυτοκινήτων, καταστημάτων και δικύκλων με μόνο «ενοχοποιητικό» στοιχείο το ότι θεωρήθηκαν ύποπτοι. Οι παραπάνω αστυνομικοί έλεγξαν 523 άτομα, 46 αυτοκίνητα, 33 μοτοσικλέτες και 36 καταστήματα, ενώ προχώρησαν σε 92 συλλήψεις, κυρίως μεταναστών. Ειδικότερα, οι 62 από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση του νόμου «περί Αλλοδαπών», οι 11 για ναρκωτικά και 19 άτομα για πορνεία. Επίσης, 16 πολίτες προσήχθησαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Στο μεταξύ, στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχώρησε σε άλλη μία επιχείρηση, που την έχουν βαφτίσει «εθελούσιος επαναπατρισμός» μεταναστών. Βέβαια, κάθε άλλο παρά εθελούσιος είναι, αφού πρόκειται για βίαιη επαναπροώθηση μεταναστών. Συνολικά, λοιπόν, 200 μετανάστες, που έφτασαν στη χώρα μας θύματα των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, έζησαν την ταλαιπωρία, τον αστυνομικό αυταρχισμό, αλλά και την εκμετάλλευση, επαναπροωθήθηκαν στις χώρες τους (Σουδάν, Πακιστάν, Νιγηρία, Ιράκ, Γεωργία και Ιράν).

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΔΚΝΑ
Αναμενόμενο φιάσκο

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η χτεσινή κινητοποίηση δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως φάνηκε έγινε... για τα μάτια του κόσμου. Την κινητοποίηση είχε αποφασίσει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή έως και 40% στη χρηματοδότηση των δήμων.

Ωστόσο, χτες το πρωί, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Ν. Κακλαμάνης, με δηλώσεις του σε σταθμό, έκανε σαφές ότι η κινητοποίηση θα έπρεπε να αναβληθεί, καθώς οι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης για συμπληρωματική χρηματοδότηση ήταν θετικές! «Ηταν αργά (σ.σ. χτες το βράδυ) για να ξανασυζητηθεί η κινητοποίηση», είπε χαρακτηριστικά... Θυμίζουμε ότι στις δύο επιστολές των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας που δόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση και οι περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους θα είναι της τάξεως του 10%. Μείωση που έχουν αποδεχθεί οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, συναινώντας έτσι στους στόχους του προγράμματος σταθερότητας.

Την ίδια απάντηση έλαβε και αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ που συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, για την οποία καμία αντίδραση δεν υπήρξε. Απλά διατυπώθηκε το ερώτημα σχετικά με το πότε θα δοθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, με δεδομένη τη μείωση του 10%.

Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τη χτεσινή κινητοποίηση και το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ με τον υπουργό, ο Δήμος Νίκαιας υπογραμμίζει: «Oι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός στην αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ και των άλλων ΤΕΔΚ, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι κινητοποιήσεις σαν τη σημερινή της ΤΕΔΚΝΑ είναι αναποτελεσματικές.

  • Γιατί προβάλλουν μεν πραγματικά οξυμένα αλλά επιμέρους προβλήματα.
  • Δε χτυπούν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική.
  • Διοργανώνονται από τις δυνάμεις που προετοίμασαν τον «Καλλικράτη» και συμφωνούν στο λεγόμενο σταθεροποιητικό πρόγραμμα.
  • Γίνονται μακριά από τους δημότες και χωρίς την ενημέρωσή τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης δείχνει πως ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχους που ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και όσα «ετοιμάζονται».

Ζητάμε:

  • Οικονομική επάρκεια για την ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οχι αρμοδιότητες κρατικής ευθύνης στους ΟΤΑ που αποδιαρθρώνουν τον ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας.
  • Οχι στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα ιδιωτικοποιήσει και εμπορευματοποιήσει όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), θα μεταφέρει το βάρος των κοινωνικών δαπανών από το κράτος στους δήμους και μέσω φορολόγησης στους δημότες, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

Ο αγώνας μας θα έχει αποτέλεσμα όταν καταδικάσει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια αντισταθούν μαζί με τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολιτικών συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα».

Σύλληψη πρώην αστυνομικού για εμπόριο ναρκωτικών

Με περίπου 10 κιλά κοκαΐνης, συνελήφθη ένας 47χρονος πρώην αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος φέρεται, μαζί με έναν 48χρονο ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων και δύο υπαλλήλους του, να είχαν συστήσει σπείρα διακίνησης ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στη σύλληψή τους, όταν ο 47χρονος προσπάθησε να πουλήσει ένα κιλό της ναρκωτικής ουσίας σε αστυνομικούς που παρουσιάστηκαν ως πελάτες. Εκτός από τα ναρκωτικά, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από το σπίτι του 47χρονου τέσσερα όπλα, 9 κινητά, δύο αυτοκίνητα και μια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην αστυνομικός είχε απολυθεί από το Σώμα πριν από περίπου τρία χρόνια για λόγους υγείας.

Νέα περιφερειακά Εφετεία

Τέσσερα νέα περιφερειακά Εφετεία ιδρύονται με αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα της κυβέρνησης. Η λειτουργία τους αρχίζει 16 Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα, ιδρύονται: Εφετείο Ανατολικής Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο. Στην περιφέρειά του υπάγονται οι περιφέρειες των πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου (αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Κρήτης). Εύβοιας με έδρα τη Χαλκίδα. Εκεί υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και Θηβών (αποσπώνται από το Εφετείο Αθηνών). Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο. Εκεί υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας (αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών). Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη. Εκεί υπάγονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου (αποσπώνται από το Εφετείο Αιγαίου).

Ακόμα, «ορίζεται μεταβατική έδρα του Εφετείου Βορείου Αιγαίου ως πολιτικού και ποινικού δικαστηρίου στην έδρα του Πρωτοδικείου Χίου, για εκδίκαση όλων των υποθέσεων αρμοδιότητας Τριμελούς Εφετείου, ως Πρωτοβάθμιου και Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, καθώς και υποθέσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».

Αυτοκτόνησε κρατούμενος στο Βόλο

Ενας 20χρονος Γεωργιανός φέρεται να αυτοκτόνησε χτες το μεσημέρι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας Βόλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, ο κρατούμενος για απέλαση Γεωργιανός, έδεσε ένα κομμάτι σεντονιού στο παράθυρο της τουαλέτας του κρατητηρίου και έδωσε τέρμα στη ζωή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο 20χρονος δεν επιτηρούνταν από αστυνομικό. Οταν έγινε αντιληπτή η πράξη του ήταν ήδη αργά.

Ηδη διεξάγεται προανάκριση από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου ενώ έχει διαταχθεί και Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ