Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΔΚΝΑ
Αναμενόμενο φιάσκο

Σε φιάσκο εξελίχθηκε η χτεσινή κινητοποίηση δήμων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως φάνηκε έγινε... για τα μάτια του κόσμου. Την κινητοποίηση είχε αποφασίσει η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή έως και 40% στη χρηματοδότηση των δήμων.

Ωστόσο, χτες το πρωί, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Ν. Κακλαμάνης, με δηλώσεις του σε σταθμό, έκανε σαφές ότι η κινητοποίηση θα έπρεπε να αναβληθεί, καθώς οι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης για συμπληρωματική χρηματοδότηση ήταν θετικές! «Ηταν αργά (σ.σ. χτες το βράδυ) για να ξανασυζητηθεί η κινητοποίηση», είπε χαρακτηριστικά... Θυμίζουμε ότι στις δύο επιστολές των αρμοδίων υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας που δόθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα υπάρξει συμπληρωματική χρηματοδότηση και οι περικοπές στους θεσμοθετημένους πόρους θα είναι της τάξεως του 10%. Μείωση που έχουν αποδεχθεί οι ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, συναινώντας έτσι στους στόχους του προγράμματος σταθερότητας.

Την ίδια απάντηση έλαβε και αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ που συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, για την οποία καμία αντίδραση δεν υπήρξε. Απλά διατυπώθηκε το ερώτημα σχετικά με το πότε θα δοθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, με δεδομένη τη μείωση του 10%.

Ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τη χτεσινή κινητοποίηση και το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ με τον υπουργό, ο Δήμος Νίκαιας υπογραμμίζει: «Oι απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός στην αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚΝΑ και των άλλων ΤΕΔΚ, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι κινητοποιήσεις σαν τη σημερινή της ΤΕΔΚΝΑ είναι αναποτελεσματικές.

  • Γιατί προβάλλουν μεν πραγματικά οξυμένα αλλά επιμέρους προβλήματα.
  • Δε χτυπούν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική.
  • Διοργανώνονται από τις δυνάμεις που προετοίμασαν τον «Καλλικράτη» και συμφωνούν στο λεγόμενο σταθεροποιητικό πρόγραμμα.
  • Γίνονται μακριά από τους δημότες και χωρίς την ενημέρωσή τους.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης δείχνει πως ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με στόχους που ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και όσα «ετοιμάζονται».

Ζητάμε:

  • Οικονομική επάρκεια για την ΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οχι αρμοδιότητες κρατικής ευθύνης στους ΟΤΑ που αποδιαρθρώνουν τον ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας.
  • Οχι στο σχέδιο «Καλλικράτης» που θα ιδιωτικοποιήσει και εμπορευματοποιήσει όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), θα μεταφέρει το βάρος των κοινωνικών δαπανών από το κράτος στους δήμους και μέσω φορολόγησης στους δημότες, εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

Ο αγώνας μας θα έχει αποτέλεσμα όταν καταδικάσει συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και οι δήμαρχοι, τα δημοτικά συμβούλια αντισταθούν μαζί με τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των πολιτικών συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ