ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ
Ούτε λεπτό χαμένο, όλοι στη μάχη για την επιτυχία
  • Τις ευθύνες που αναδεικνύονται μπροστά στην κρίσιμη μάχη ανέδειξε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ
  • Στις 22 Απρίλη, ώρα 12 μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Η ολόπλευρη επιτυχία της 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη μπορεί να απελευθερώσει νέες δυνάμεις στην υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Πάνω σ' αυτόν τον άξονα - που επιβεβαίωσαν και τα χτεσινά κελεύσματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για υπακοή στα «δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα», αλλά και η χτεσινή απόρριψη από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για άμεση κλιμάκωση με 48ωρη απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνεδρίασε χτες, τονίζοντας συγκεκριμένα τις κρίσιμες ευθύνες που πρέπει να αναλάβει συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και κάθε εργάτης που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, κάθε εργαζόμενος που αγανακτεί για τη λεηλασία που δέχεται.

Οπως αναδείχτηκε εισηγητικά, οι μηχανές πρέπει να δουλέψουν στο φουλ, αντιπαλεύοντας αποφασιστικά κάθε καθυστέρηση και κάθε ταλάντευση που αφήνουν νέο πεδίο ελεύθερο στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που μαντρώνουν την εργατική τάξη στην αδράνεια και την ηττοπάθεια. Να πάρουν απάντηση όλοι οι μηχανισμοί που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, όπως είναι και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χρειάζεται - υπογραμμίστηκε - να κατανοηθεί ο ρόλος και η ευθύνη κάθε ταξικού συνδικάτου, αλλά και κάθε εργαζόμενου, να δοθεί νέα ώθηση στις διεργασίες που γίνονται σε πολλές συνειδήσεις. Να μπει συγκεκριμένο σχέδιο κατά κλάδο και περιοχή, υπόθεση στην οποία πρέπει να πρωτοστατήσουν και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ. Να αναδειχθεί ότι το πραγματικό δίλημμα για τους εργάτες δεν είναι πόσο και αν θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, αλλά αν θα υποταχθεί σε όσους τους επιβάλλουν ζωή και δουλειά σε συνθήκες ζούγκλας ή θα οργανώσει τη σύγκρουσή του ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την πλουτοκρατία.

Δείκτης οι δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη

Είναι περίοδος μεγάλων καθηκόντων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών - σημειώθηκε στη συζήτηση - αφού σε πολλούς χώρους ο κόσμος περιμένει ν' ακούσει το ΠΑΜΕ. Χρειάζεται να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα και να οργανώσουμε την επιχειρηματολογία μας ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε «μανούβρα» των μηχανισμών της εργοδοσίας, για τη μαζική συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων στην απεργία, την περιφρούρηση και τις απεργιακές διαδηλώσεις, υπογραμμίστηκε. Δείκτης για την επιτυχία της κινητοποίησης θα είναι πόσοι εργαζόμενοι, πόσες νέες δυνάμεις θα πάρουν μέρος στην οργάνωση και επιτυχία της απεργίας.

Την απαιτητικότητα με την οποία πρέπει να δοθεί η μάχη ενισχύουν και τα μηνύματα που έρχονται από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Εργαζόμενοι, που πρόσφατα απολύθηκαν σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, δηλώνουν πως ετοιμάζονται για τη συνέλευση του συνδικάτου και την οργάνωση της απεργίας. Σε φαρμακοβιομηχανία, όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε η προπαγάνδα της εργοδοσίας, η κατάσταση αλλάζει με τη συστηματική παρέμβαση της κλαδικής Ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια: Χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν σωματεία που ιδρύθηκαν πρόσφατα και πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, ήταν να υπογράψουν συμφωνίες για επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι στη μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί ολόπλευρα και η λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, ενώ άμεσα πρέπει να προετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα προπαγανδιστικά υλικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση άμεσα ξεκινούν και οι εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (δημοσιεύεται δίπλα).

Καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες

Ηδη, αποφάσεις για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη έχουν πάρει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η ΟΕΚΙΔΕ, η ΟΕΦΣΕΕ, η ΠΟΛ, η ΟΣΝΙΕ, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ζακύνθου και Βορείου Δωδεκανήσου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας (που καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 15 Απρίλη στις 5 μ.μ.), ο Σύλλογος Δημοτικών - Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής (που την Τετάρτη 14 Απρίλη προχωρά και σε στάση εργασίας 11 π.μ. - λήξη ωραρίου εστιάζοντας στις συνέπειες της αντιασφαλιστικής επίθεσης), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, τα σωματεία εργαζομένων σε ΦΑΓΕ και TASTY, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «Πλαίσιο» στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, σε συμμετοχή στην 48ωρη απεργία καλεί και το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ Νομού Αττικής.

Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Αύριο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Μεθαύριο Δευτέρα 12 Απρίλη, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργιακής μάχης στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19). Επίσης, την ίδια μέρα συνεδριάζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

ΗΓΕΣΙΕΣ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ
Στήνουν νέα αναχώματα ενάντια στους αγώνες

ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση κλιμάκωση και 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά το ρόλο τους, ως υπονομευτή των ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης. Στις χτεσινές συνεδριάσεις της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για άμεση και ταξικά συντονισμένη πανεργατική κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη, δείχνοντας ότι σταθερός τους ρόλος είναι να εμποδίσουν την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην άγρια επίθεση που δέχονται. Και όταν δεν μπορούν να το κάνουν, τότε προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε λογικές που καθιστούν τους αγώνες αναποτελεσματικούς και ακίνδυνους.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ σχετικά με τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, «η ΠΑΣΚΕ ενεργώντας ωσάν καλύτερος σύμμαχος του ΣΕΒ και της κυβέρνησης (...) επανέλαβε τα περί "ασαφειών" των αντιασφαλιστικών μέτρων. Καλλιεργώντας για άλλη μία φορά τον εγκληματικό για την εργατική τάξη "εφησυχασμό" και την αναμονή σε σχέση με την επέκταση και πλήρη νομιμοποίηση των βάρβαρων εργασιακών ελαστικών σχέσεων που προωθείται με τον αντίστοιχο νόμο, ισχυρίστηκαν ως παράταξη, ότι αποτελεί ένα μεν μερεμέτι που όμως βελτιώνει την κατάσταση. Ισχυρίστηκε με θράσος ότι το ΠΑΜΕ όταν μιλάει για εργασιακό μεσαίωνα που μεγεθύνεται "τρομοκρατεί" τους εργαζόμενους. Για τη δε φορολογική αφαίμαξη που μεγαλώνει με το σχετικό νομοσχέδιο επικράτησε άκρα του τάφου σιωπή από την πλευρά τους, στηρίζοντάς το επί της ουσίας».

Η ΔΑΚΕ συναίνεσε στις προαναφερόμενες κατευθύνσεις και «λειτούργησε και αυτή σαν κυματοθραύστης ριζοσπαστικών διεργασιών προς όφελος των ταξικών αγώνων. Αρκέστηκε για να περισώσει την υπόληψή της να αναφερθεί στην "αναγκαιότητα" ανάπτυξης άλλων μορφών αντίδρασης» εκτός της απεργίας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γ. Τσαλικάκης, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση είπε ότι δεν ήταν «πρόχειρος» να προτείνει κάποια άλλη μορφή αντίδρασης, αποκαλύπτοντας έτσι, ότι το μόνο που ενδιέφερε τη ΔΑΚΕ ήταν να μη ληφθεί απόφαση για απεργία.

Κινητοποίηση ...«αν χρειαστεί»!

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» στην πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη αντιπρότεινε διαφορετικές ημερομηνίες «αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το αντιΠΑΜΕ πρόσωπό της». Ενώ οι εκπρόσωποί της χαρακτήρισαν «"αναποτελεσματικά και άδικα" τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, συγκαλύπτοντας τον ταξικό τους χαρακτήρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Δημιουργεί για άλλη μια φορά αυταπάτες για το ρόλο των φιλοεργοδοτικών συνδικαλιστικών πλειοψηφιών λέγοντας ότι το Ασφαλιστικό δεν βρίσκεται "ψηλά στην ατζέντα" του προγράμματος δράσης της ΓΣΕΕ. Και ότι οι αγώνες της ΓΣΕΕ υπολείπονται των "άδικων" μέτρων».

Τελικά, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ πήραν την απόφαση να εξουσιοδοτήσουν την Εκτελεστική Επιτροπή να κηρύξει 24ωρη απεργία αν χρειαστεί! Προφανώς η πλειοψηφία κρίνει ότι, όχι μόνο δεν απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα, αλλά δε συντρέχουν καν λόγοι για να γίνουν αγώνες. Πρόκειται για απόφαση - πρόκληση, με την οποία εντελώς ξεδιάντροπα βροντοφωνάζει ότι είναι όργανο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, ότι περιφρονεί τη θέληση των εργαζομένων και τους εμπαίζει.

Σε αντίστοιχες μεθοδεύσεις κατέφυγαν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες και στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργίας στις 22 Απρίλη. Μάλιστα, προκαλώντας τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία δήλωσε ότι αν η ΓΣΕΕ αποφασίσει κινητοποίηση σε άλλη μέρα η ΑΔΕΔΥ θα συντονιστεί με τη ΓΣΕΕ, όταν σταθερά υπονομεύει τη συντονισμένη ταξική πάλη των εργαζομένων και τα συμφέροντά τους, προσαρμόζοντας άλλωστε κατάλληλα και το διεκδικητικό της πλαίσιο, με περιεχόμενο ακίνδυνο για το κεφάλαιο. Σ' αυτό το πλαίσιο, η ΠΑΣΚΕ δήλωσε ότι θεωρεί πως για την κρίση φταίει ένα κομμάτι του κεφαλαίου, η ΔΑΚΕ απαιτεί να αλλάξουν ο υπουργός Οικονομίας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και η «Αυτόνομη Παρέμβαση» κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για λάθη! Ολοι μαζί συγκαλύπτουν ότι η πραγματική αιτία των δεινών των εργαζομένων είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καμιά ανοχή - καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για την απεργία στις 21 και 22 Απρίλη

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι, νέες, μετανάστες, άνεργοι,

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙΚΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ, ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ

Οχι άλλη ανοχή, όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη και την ευημερία των εκμεταλλευτών μας. Να υπερασπιστούμε με τον ενωμένο και αποφασιστικό αγώνα τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον των παιδιών μας.

Τα μεροκάματα και οι μισθοί όχι μόνο δεν παίρνουν αύξηση, αλλά μειώνονται είτε άμεσα με τις περικοπές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, είτε έμμεσα μέσα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον καταιγισμό των ανατιμήσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, τα τιμολόγια των υπηρεσιών, κ.ά. Σχεδιάζουν να καταργήσουν και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ταυτίζονται με το προσδόκιμο όριο ζωής, δηλαδή το όριο θανάτου, οι συντάξεις γίνονται προνοιακά επιδόματα, καταργείται κάθε ίχνος κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας και ισχύει το «έχεις λεφτά, έχεις ασφάλιση, αλλιώς πεθαίνεις αβοήθητος».

Οι απολύσεις γίνονται χιονοστιβάδα (στα εργοστάσια, συμβασιούχων, stage) τα ωράρια εργασίας λάστιχο που οι εργοδότες το τεντώνουν όσο θέλουν και οι τόποι δουλειάς μετατρέπονται σε εφιαλτικές «γαλέρες». Η ανεργία τσακίζει κάθε εργατική και λαϊκή οικογένεια και την ίδια ώρα προετοιμάζουν νέες δεκάδες χιλιάδες απολύσεις και στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις κοστίζουν ζωές και αρκετοί πεθαίνουν περιμένοντας για ένα ραντεβού αν δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη και αν δεν έχουν για το «φακελάκι» που δίνει το εισιτήριο σε αυτή την ακριβοπληρωμένη και υποβαθμισμένη ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εντελώς ανασφάλιστοι και την ίδια ώρα η πρόσβαση στο γιατρό και το φάρμακο, γίνεται όλο και πιο ακριβή προς όφελος ελάχιστων που θησαυρίζουν.

Στα σχολεία ετοιμάζουν τάξεις των 30 και των 40 μαθητών, περικόπτουν κονδύλια και αναζητούν σπόνσορες και μονοπώλια χρηματοδότες, διδάσκουν ό,τι σάπιο, άχρηστο και αντιδραστικό στα παιδιά μας και το χαρτί που τους δίνουν δεν κάνει πια ούτε για τη λεγόμενη «κορνίζα».

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες με καταιγιστικούς ρυθμούς κλιμακώνουν τον πόλεμο ενάντια στα δικαιώματά μας, στη ζωή μας, στην τάξη μας, σε βάρος όλων των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά.

Η κυβέρνηση με νομοσχέδια «κατά ριπάς» κάνει νόμο του κράτους κάθε απαίτηση και επιθυμία του κεφαλαίου. Θεσπίζει νέα προνόμια και παροχές για το μεγάλο κεφάλαιο και με τους ίδιους νόμους αφαιρεί και βγάζει στην παρανομία κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε εργατική κατάχρηση.

Αξιοποιεί έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λπ.), επιχειρώντας μαζική λοβοτομή και αποπροσανατολισμό, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει όχι μόνο την εντύπωση ότι ο κόσμος στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα αλλά και να πετύχει τμήματα του λαού να στηρίζουν μαζικά αυτόν τον εφιάλτη, χωρίς μέχρι στιγμής οι προσπάθειές της να αποδίδουν καρπούς.

Στηρίζεται και αξιοποιεί τη στάση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που σχεδιασμένα, συστηματικά αρνούνται το συντονισμό της δράσης, την κλιμάκωση των αγώνων, επιδιώκουν την εκτόνωση των αγωνιστικών διαθέσεων, την απογοήτευση, ώστε να υλοποιηθούν τα κυβερνητικά μέτρα. Ιδιαίτερα οι ευθύνες της ΓΣΕΕ είναι τεράστιες και ιστορικές.

Δε φτάνει που στήριξαν όλα τα αντεργατικά μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τώρα βάζουν πλάτες στην κυβέρνηση και την καπιταλιστική εργοδοσία για να αποδεχθεί η εργατική τάξη την ταφόπλακα στα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Εχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.

Μας ζητάνε αιματηρές θυσίες, για να σωθούν ή να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων. Κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα ότι πασχίζουν για το συμφέρον του τόπου. Εξαπατούν αδίστακτα ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει τέλος στον ανελέητο πόλεμο που έχουν κηρύξει.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τα ΔΣ των Συνδικάτων, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να δώσουν με πείσμα, μαχητικά, με αποφασιστικότητα τη μάχη της 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη, απαντώντας σε εργοδότες, κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ολοι και όλες αποφασιστικά στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απαιτώντας:

  • Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα.
  • Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικού νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Να υπογραφούν άμεσα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις (1.400 ευρώ βασικός μισθός).
  • Να απαγορευτούν άμεσα οι απολύσεις και να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας 1.150 ευρώ σε όλους, χωρίς όρους και πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα, κ.ά.).

Αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Εμείς δημιουργούμε όλο τον πλούτο και τον αρπάζουν οι λίγοι. Είμαστε οι πολλοί. Εχουμε τη δύναμη. Είναι ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις μας. `Η αυτοί ή εμείς. Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία, όχι ο λαός.

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ - ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Φερέφωνο και βαστάζος

«

Στην ημερήσια διάταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, παραμένουν ακέραια τα θέματα της επανάκτησης της αξιοπιστίας και της νομιμοποίησης της ΓΣΕΕ στη βάση των εργαζομένων, του ταξικού επαναπροσανατολισμού της, και της δυνατότητάς της να οργανώνει και να συντονίζει τους εργατικούς - κοινωνικούς αγώνες». Αυτά δήλωνε προχθές η «Αυτόνομη Παρέμβαση» σε ανακοίνωσή της. Ενώ, δηλαδή, η ηγεσία της ΓΣΕΕ βρίσκεται καθαρά στην ίδια όχθη με τους ταξικούς αντιπάλους της εργατικής τάξης, οι οπορτουνιστές στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καλλιεργούν την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών.

Και ενώ τάχα νοιάζονται για «τον ταξικό επαναπροσανατολισμό της ΓΣΕΕ» κάνουν ό,τι μπορούν για εμποδίσουν την ανάπτυξη ταξικών αγώνων. Την περασμένη Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της «Αυτόνομης Παρέμβασης» σε ΓΣΕΕ και σε ΑΔΕΔΥ, με διάφορες προφάσεις, έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να μη ληφθεί απόφαση για απεργία σε ημερομηνίες ίδιες με αυτές που πρότεινε το ΠΑΜΕ. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και τον περασμένο Δεκέμβρη όταν ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην ΑΔΕΔΥ είχε πει να γίνει απεργία, αλλά όχι την ίδια μέρα με το ΠΑΜΕ. Οι οπορτουνιστές αποκαλύπτουν οι ίδιοι τον αντιΠΑΜΕ ρόλο τους. Κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος. Από τις δυνάμεις που μπορούν να πρωτοστατήσουν στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με στόχο την πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Τελικά, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» όσο και αν προσπαθεί να ξεγλιστρήσει μέσα από αριστερές φρασεολογίες, όποιο αγωνιστικό μανδύα και αν φορέσει δεν μπορεί να κρύψει αυτό που είναι. Φερέφωνο και βαστάζος της ΠΑΣΚΕ, στήριγμα του ίδιου του καπιταλισμού.


Χ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ