Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΚΑΙ 22 ΑΠΡΙΛΗ
Ούτε λεπτό χαμένο, όλοι στη μάχη για την επιτυχία
  • Τις ευθύνες που αναδεικνύονται μπροστά στην κρίσιμη μάχη ανέδειξε στη χτεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ
  • Στις 22 Απρίλη, ώρα 12 μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Η ολόπλευρη επιτυχία της 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη μπορεί να απελευθερώσει νέες δυνάμεις στην υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Πάνω σ' αυτόν τον άξονα - που επιβεβαίωσαν και τα χτεσινά κελεύσματα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου για υπακοή στα «δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα», αλλά και η χτεσινή απόρριψη από τις ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για άμεση κλιμάκωση με 48ωρη απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα - η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ συνεδρίασε χτες, τονίζοντας συγκεκριμένα τις κρίσιμες ευθύνες που πρέπει να αναλάβει συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και κάθε εργάτης που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, κάθε εργαζόμενος που αγανακτεί για τη λεηλασία που δέχεται.

Οπως αναδείχτηκε εισηγητικά, οι μηχανές πρέπει να δουλέψουν στο φουλ, αντιπαλεύοντας αποφασιστικά κάθε καθυστέρηση και κάθε ταλάντευση που αφήνουν νέο πεδίο ελεύθερο στις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που μαντρώνουν την εργατική τάξη στην αδράνεια και την ηττοπάθεια. Να πάρουν απάντηση όλοι οι μηχανισμοί που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, όπως είναι και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Χρειάζεται - υπογραμμίστηκε - να κατανοηθεί ο ρόλος και η ευθύνη κάθε ταξικού συνδικάτου, αλλά και κάθε εργαζόμενου, να δοθεί νέα ώθηση στις διεργασίες που γίνονται σε πολλές συνειδήσεις. Να μπει συγκεκριμένο σχέδιο κατά κλάδο και περιοχή, υπόθεση στην οποία πρέπει να πρωτοστατήσουν και οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ. Να αναδειχθεί ότι το πραγματικό δίλημμα για τους εργάτες δεν είναι πόσο και αν θα ανέβουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας, αλλά αν θα υποταχθεί σε όσους τους επιβάλλουν ζωή και δουλειά σε συνθήκες ζούγκλας ή θα οργανώσει τη σύγκρουσή του ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την πλουτοκρατία.

Δείκτης οι δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη

Είναι περίοδος μεγάλων καθηκόντων, αλλά και μεγάλων ευκαιριών - σημειώθηκε στη συζήτηση - αφού σε πολλούς χώρους ο κόσμος περιμένει ν' ακούσει το ΠΑΜΕ. Χρειάζεται να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα και να οργανώσουμε την επιχειρηματολογία μας ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε «μανούβρα» των μηχανισμών της εργοδοσίας, για τη μαζική συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων στην απεργία, την περιφρούρηση και τις απεργιακές διαδηλώσεις, υπογραμμίστηκε. Δείκτης για την επιτυχία της κινητοποίησης θα είναι πόσοι εργαζόμενοι, πόσες νέες δυνάμεις θα πάρουν μέρος στην οργάνωση και επιτυχία της απεργίας.

Την απαιτητικότητα με την οποία πρέπει να δοθεί η μάχη ενισχύουν και τα μηνύματα που έρχονται από τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Εργαζόμενοι, που πρόσφατα απολύθηκαν σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, δηλώνουν πως ετοιμάζονται για τη συνέλευση του συνδικάτου και την οργάνωση της απεργίας. Σε φαρμακοβιομηχανία, όπου μέχρι πρόσφατα κυριαρχούσε η προπαγάνδα της εργοδοσίας, η κατάσταση αλλάζει με τη συστηματική παρέμβαση της κλαδικής Ομοσπονδίας. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσουν τα αντεργατικά σχέδια: Χαρακτηριστικό ότι το πρώτο πράγμα που έκαναν σωματεία που ιδρύθηκαν πρόσφατα και πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ, ήταν να υπογράψουν συμφωνίες για επιβολή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι στη μάχη πρέπει να αξιοποιηθεί ολόπλευρα και η λαχειοφόρος για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, ενώ άμεσα πρέπει να προετοιμαστούν όλα τα απαραίτητα προπαγανδιστικά υλικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση άμεσα ξεκινούν και οι εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (δημοσιεύεται δίπλα).

Καθημερινές αποφάσεις και δραστηριότητες

Ηδη, αποφάσεις για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη έχουν πάρει η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η ΟΕΚΙΔΕ, η ΟΕΦΣΕΕ, η ΠΟΛ, η ΟΣΝΙΕ, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Ζακύνθου και Βορείου Δωδεκανήσου, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας (που καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 15 Απρίλη στις 5 μ.μ.), ο Σύλλογος Δημοτικών - Κοινοτικών Υπαλλήλων Νομού Αττικής (που την Τετάρτη 14 Απρίλη προχωρά και σε στάση εργασίας 11 π.μ. - λήξη ωραρίου εστιάζοντας στις συνέπειες της αντιασφαλιστικής επίθεσης), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, τα σωματεία εργαζομένων σε ΦΑΓΕ και TASTY, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση «Πλαίσιο» στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα, σε συμμετοχή στην 48ωρη απεργία καλεί και το Συντονιστικό Σωματείων ΟΤΑ Νομού Αττικής.

Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Αύριο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως).

Μεθαύριο Δευτέρα 12 Απρίλη, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της επιτυχίας της απεργιακής μάχης στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19). Επίσης, την ίδια μέρα συνεδριάζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ