Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΑΓΕ
Απέλυσε 15 εργαζόμενους

Με κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ το Α' εξάμηνο του 2009 η εταιρεία

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, έξω από τις πύλες του εργοστασίου της ΦΑΓΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις, έξω από τις πύλες του εργοστασίου της ΦΑΓΕ
Στην απόλυση 15 εργαζομένων προχώρησε προχτές η εταιρεία ΦΑΓΕ, με την αιτιολογία ότι ...περισσεύουν! Αμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων ΦΑΓΕ. Το ΔΣ συνεδρίασε και αποφάσισε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση αύριο, Κυριακή 11 Απρίλη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του σωματείου, για να αποφασίσουν την αγωνιστική απάντηση που θα δώσουν στην εργοδοσία. Υπογραμμίζοντας ότι η εργοδοσία, με αυτές τις απολύσεις, στόχο έχει «την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, να αντικαταστήσει όλους αυτούς τους εργαζόμενους με άλλους, με φθηνότερο μεροκάματο, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη της, εντατικοποιώντας ακόμη περισσότερο την εργασία μας».

Η εταιρεία αποφάσισε να καταργήσει τη βραδινή βάρδια του τμήματος συσκευασίας, όπου απασχολούνται συνολικά 30 εργαζόμενοι. Με τις απολύσεις μειώνει το προσωπικό και εντατικοποιεί την εργασία, μεταφέροντας όλη τη δουλειά σε δύο βάρδιες. Παράλληλα, απέλυσε κι άλλους εργαζομένους από τις αποθήκες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μας είπε ένας απ' τους απολυμένους: «Χτες (σ.σ.: προχτές) γύρω στις 4 το απόγευμα ήρθε και με βρήκε ο διευθυντής προσωπικού και μου λέει "σταματάς για λόγους μείωσης προσωπικού". Τώρα εγώ θα μείνω στο δρόμο, στην κυριολεξία. Στο ενοίκιο μένω, με κυνηγάνε οι τράπεζες για χρέη. Τέλειωσα».

«Οι απολύσεις αυτές», σημειώνει στον «Ρ» ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής, «έρχονται σε συνέχεια των αποφάσεων κυβέρνησης και ΕΕ, για ελαστικοποίηση των μορφών απασχόλησης, για περισσότερες απολύσεις, για αλλαγή εργασιακών σχέσεων». Ο Στέργιος Χύτος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων για την ανάκληση των απολύσεων. Να γυρίσουν οι εργαζόμενοι πίσω στη δουλειά τους».

Να υπενθυμίσουμε ότι η εργοδοσία της ΦΑΓΕ (όμιλος Φιλίππου) είχε προχωρήσει και τον περασμένο Οκτώβρη σε άλλες 18 απολύσεις. Την ίδια στιγμή, όμως - κι εν μέσω κρίσης - η ΦΑΓΕ έχει κέρδη που αγγίζουν τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ το Α' εξάμηνο του 2009. Αλλά και στην ΕΒΓΑ (μέλος του Ομίλου) έχει προχωρήσει σε απολύσεις 30 εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, στον κλάδο, υπάρχει μπαράζ απολύσεων και μέσα σε ένα τρίμηνο - από τις αρχές του χρόνου - μόνο στην Αττική έχουν φτάσει τις 70! Στο «ΝΙΚΑ», για παράδειγμα, απολύθηκαν 16 εργάτες, ενώ στον «ΥΦΑΝΤΗ», άλλοι 16.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ