ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Απρίλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ο λαός απαντάει στην καμπάνια δυσφήμισης

Κάλεσμα από την «Γκράνμα» για μαζική απάντηση και στη φετινή Πρωτομαγιά

Από παλιότερη εκδήλωση μπροστά από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ

Associated Press

Από παλιότερη εκδήλωση μπροστά από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ
Κάλεσμα για μαζική απάντηση από τον κουβανικό λαό, κατά τη φετινή Πρωτομαγιά, ενάντια στην εκστρατεία δυσφήμισης της Κούβας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ απηύθυνε προχτές με το κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Γκράνμα», επίσημο όργανο του ΚΚ Κούβας, με τον τίτλο «Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια με την ηθική μας και τις αρχές μας» . Χρησιμοποιώντας και το κλείσιμο του Προέδρου της χώρας Ραούλ Κάστρο κατά το πρόσφατο 9ο Συνέδριο της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας καταλήγει:

«"Πάνω από 50 χρόνια αγώνα δίδαξαν στο λαό μας ότι ο δισταγμός είναι συνώνυμο της ήττας. Δε θα μας σταματήσει η δυσφήμιση από οποιαδήποτε χώρα ή ομάδα χωρών όσο ισχυρές και να είναι ό,τι και αν επιχειρήσουν. Εχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, και αν θελήσουν να μας στριμώξουν να ξέρουν ότι θα τους αντιμετωπίσουμε με την αλήθειά μας και τις αρχές. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα για να μας εμπνεύσουν από την ιστορία μας».

Και συνεχίζει η «Γκράνμα»: Θα δώσουμε τη μάχη με τις ιδέες μας, στους δρόμους μας και όλους τους διεθνείς φορείς.

Την επόμενη 1η Μάη όλοι αυτοί που κατασυκοφαντούν την Κούβα θα πάρουν την απάντησή τους από το λαό μας - και θα είναι μια αμείλικτη απάντηση - και την κατηγορηματική υποστήριξη της Επανάστασης».

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα

Το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή τους λεγόμενους «αντιφρονούντες» που καταφεύγουν στην απεργία πείνας (πρόκειται για ποινικούς κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα εγκλήματα και που στην πλειοψηφία τους χρηματοδοτούνταν από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ) η ΕΕ και οι ΗΠΑ κλιμακώνουν την επίθεση εξαπάτησης περί «καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ σημαντικός είναι και ο επικοινωνιακός πόλεμος που σηκώνεται από αστικά ΜΜΕ όπου Γης. Ο όλος ντόρος σηκώθηκε με τον θάνατο του ποινικού κατάδικου Ορλάντα Ζαπάτα, που, παρά την παροχή ιατρικής βοήθειας από το κουβανικό κράτος, κατέληξε στις 23 Φλεβάρη φέτος. Τώρα με επιδεινωμένη την κατάσταση της υγείας του, εξαιτίας των συνεχών απεργιών πείνας, βρίσκεται ένας άλλος μισθοφόρος ο Γκιγιέρμο Φαρίνας, που παραμένει ζωντανός χάρη στην ιατρική φροντίδα που έχει λάβει. Ο τελευταίος δήθεν ...αγωνιστής, που στηρίζουν διάφοροι «ευαίσθητοι» ιμπεριαλιστές, φυλακίστηκε τόσο το 1995, όταν προκάλεσε τραύματα σε υπάλληλο σε Κέντρο Υγείας (με αποτέλεσμα να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3 χρόνων), όσο και το 2002, όταν χτύπησε με μπαστούνι έναν ηλικιωμένο που απέτρεψε επιθετική ενέργεια στη Σάντα Κλάρα (καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση). Ο Φαρίνας έχει στηρίξει όλες τις ανατρεπτικές ενέργειες του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα, αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών, από τους οποίους λαμβάνει οδηγίες, χρήματα και προμήθειες.

Γι' αυτούς τους εγκληματίες ενδιαφέρεται και η ΕΕ, και το σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 11 Μάρτη τους παρουσιάζει ως αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ψήφισμα αυτό καταδίκασε από την πρώτη στιγμή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Σε όλη αυτήν την καμπάνια δυσφήμισης της Κούβας αναφέρεται και ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο, σε άρθρο του, με αφορμή το πρόσφατο 9ο Συνέδριο της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας, όπου κάνει εκτενή αναφορά στην Ιστορία της Κούβας και στην πάλη του αγωνιστή λαού της για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής κοινωνίας που οικοδομεί.

Εξάλλου, σήμερα το απόγευμα στη λεγόμενη «αντιιμπεριαλιστική σκηνή Χοσέ Μαρτί» στην Αβάνα, ακριβώς απέναντι από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ, ο πολύ σημαντικός καλλιτέχνης της Κούβας Σίλβιο Ροντρίγκες δίνει συναυλία κατά της καμπάνιας δυσφήμισης της χώρας του. Σε διάφορες πόλεις της Κούβας επίσης οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς και διανοούμενοι θα τεθούν επικεφαλής λαϊκών εκδηλώσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την αιματηρή καταστολή του αγώνα των Περουβιανών μεταλλωρύχων

Με ανακοίνωσή του για την αιματηρή καταστολή του αγώνα των Περουβιανών μεταλλωρύχων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την άγρια αιματηρή καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Περού, επιστρατεύοντας πάνω από 1.000 άνδρες, κατά του αγώνα των Περουβιανών μεταλλωρύχων την Κυριακή 4 Απριλίου, με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εργατών και τον τραυματισμό δεκάδων από τα πυρά της αστυνομίας.

Η ωμή καταστολή και το αιματοκύλισμα εργατών που αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του Αλαν Γκαρσία είναι υπόλογη για τη σφαγή. Το ίδιο συνένοχοι είναι οι διεθνείς οργανισμοί και οι κυβερνήσεις που σιωπούν μπροστά σε αυτό το έγκλημα.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες και τους συναδέλφους των δολοφονημένων εργατών, τους αγωνιζόμενους μεταλλωρύχους και την εργατική τάξη του Περού που αγωνίζεται για το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Οι ΗΠΑ «ενδιαφέρονται» για το προτεκτοράτο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, πραγματοποιώντας κύκλο επαφών και συναντήσεων στο Κοσσυφοπέδιο με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας στη Γκρατσάνιτσα.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ανάπτυξη του Κοσσόβου», είπε ο Στάινμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρό τους Φατμίρ Σεϊντίου. Οπως πρόσθεσε, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την περιοχή σαν «φίλη χώρα», έχοντας «ιδιαίτερους δεσμούς» με τον κοσσοβάρικο λαό, ενώ υποστηρίζει σταθερά την επίτευξη προόδου της Πρίστινας όσον αφορά στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ και στην απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Κοσσοβάρους.

Νωρίτερα, ο Στάινμπεργκ συναντήθηκε με Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και ειδικότερα με εκπροσώπους των νεοσυγκροτηθέντων δήμων της Γκρατσάνιτσα, της Ράνιλουνγκ και του Κλόκοτ. Προσποιήθηκε πως ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση τοπικών «οικονομικών και κοινωνικών» προβλημάτων γιατί τάχα το ενδιαφέρον Βελιγραδίου - Πρίστινας είναι εστιασμένο σε «πολιτικά ζητήματα». Ζήτησε πάντως οι όποιες αλλαγές γίνουν στην περιοχή να γίνουν «με διάλογο και συναίνεση»... Απέφυγε, έτσι, να θίξει άμεσα τη νέα πολιτική τακτική ενσωμάτωσης των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου στις διοικητικές δομές των Κοσσοβάρων Αλβανών και της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο προτεκτοράτο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος φρόντισε επίσης να επισκεφθεί ορθόδοξο σερβικό μοναστήρι στην περιοχή, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της ιεραρχίας.

Το ίδιο 24ωρο βρέθηκε στο Κοσσυφοπέδιο ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ, που σημείωσε στον Κοσσοβάρο «ομόλογό» του Σκεντέρ Χισένι πως σε καμία περίπτωση η Σλοβακία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το προτεκτοράτο... Ο Χισένι, απ' την πλευρά του, έκανε πως δεν κατάλαβε, δηλώνοντας πως η Πρίστινα είναι έτοιμη να συνάψει σχέσεις με τη Σερβία στο πλαίσιο «δύο ανεξάρτητων κρατών»...

ΗΠΑ
Αθρόες παραβιάσεις δικαιωμάτων των θυμάτων του «Κατρίνα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με πολύ μεγάλη και μάλλον χαρακτηριστική καθυστέρηση η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας απλώς επιβεβαιώνει τις συνεχείς καταγγελίες διαφόρων οργανώσεων ότι τα δικαιώματα των θυμάτων του κυκλώνα «Κατρίνα» (Αύγουστος του 2005) έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και από τις πολιτειακές αρχές.

Η αναφορά της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Α-φυσικη Καταστροφή» αναφέρει εν ολίγοις ότι η αντιμετώπιση των θυμάτων του τυφώνα και οι πράξεις της κυβέρνησης στη στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και αστυνόμευση παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμποδίζουν τις φτωχές κοινότητες των μειονοτήτων από την ανοικοδόμηση και την επιστροφή στις εστίες τους και «ως εκ τούτου, τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής διαρκώς μεταβάλλονται». Φυσικά, κανείς δεν περίμενε η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας να αναφέρει και το λόγο για όλες αυτές τις παραβιάσεις, δηλαδή την εκδίωξη των φτωχών και των άπορων προκειμένου η περιοχή να αξιοποιηθεί από το μεγάλο κεφάλαιο για νέες ...μπίζνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ