ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αγγιξε το 50% η αύξηση κερδών το 1999

Από τους ισολογισμούς 4.561 βιομηχανικών επιχειρήσεων, που επεξεργάστηκε η ICAP (σχεδόν το σύνολο της βιομηχανίας) προκύπτει θεαματική αύξηση των κερδών και το 1999, που είναι υπερδεκαπλάσια και των μισθολογικών αυξήσεων και του πληθωρισμού και του ΑΕΠ

Χρυσοφόρα χρονιά, αποδείχτηκε και το 1999 για τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν - κατά μέσο όρο - αύξηση καθαρών κερδών κοντά στο 50%! Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει και από τους ίδιους τους ισολογισμούς των 4.561 βιομηχανικών επιχειρήσεων (σ.σ. καλύπτει σχεδόν το σύνολο των βιομηχανικών επιχειρήσεων μορφής ΑΕ και ΕΠΕ) που έχουν δημοσιευτεί και επεξεργάστηκε η εταιρία ICAP. Οπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, στο σχετικό δελτίο Τύπου «από την επεξεργασία δείγματος των οικονομικών στοιχείων που πραγματοποίησε η ICAP, βάση του δείγματος ιδίων βιομηχανικών επιχειρήσεων, κατά τα έτη 1999 και 1998, προκύπτει ότι η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής βιομηχανίας συνεχίστηκε και το 1999» με κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ανάκαμψης τη «βελτίωση της κερδοφορίας και αποδοτικότητας των ιδίων κεφαλαίων». Με απλά λόγια, δηλαδή, και η ICAP καταλήγει στο κοινό συμπέρασμα πως η ανάκαμψη και η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - «επιτεύγματα» για τα οποία τόσο πολύ περηφανεύεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - συνοδεύονται με «υπερανάκαμψη» των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και συμπίεση των λαϊκών εισοδημάτων.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των ισολογισμών που έκανε πρόσφατα η εταιρία ICAP, προκύπτει ότι οι 4.561 μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, εμφανίζουν για το έτος 1999:

Πρώτον, αύξηση κατά 10% των πωλήσεων, το συνολικό ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στο ποσό των 9.204,9 δισ. δραχμών, έναντι 8.368,5 δισ. το 1998.

Δεύτερον, βελτίωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους, που αυξήθηκε στο 23,6%, από 23,3% το 1998, παρά την ταυτόχρονη αύξηση (κατά 21,9%) των κοστολογηθέντων αποσβέσεων.

Τρίτον, αύξηση των καθαρών προ φόρων κερδών κατά 48,7% ή 241,2 δισ. δραχμές, συγκριτικά με το 1998. Συγκεκριμένα, πέρσι, οι 4.561 βιομηχανικές επιχειρήσεις μοιράστηκαν μεταξύ τους καθαρά κέρδη συνολικού ύψους 736,4 δισ. δραχμών έναντι 495,2 δισ. δρχ. το 1998.

Τέταρτον, ο μέσος όρος καθαρών κερδών ανά επιχείρηση, παρουσίασε πέρσι νέα αύξηση, καθώς ανήλθε στα 161,5 εκατ. δραχμές ανά επιχείρηση, από 108,6 εκατ. δραχμές το 1998.

Πέμπτον, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στη βιομηχανία, παρουσίασε αξιόλογη βελτίωση, αφού το 1999 ανέβηκε στο 12,9% από 11,2% το 1998.

Αξίζει εδώ να επισημανθεί, πως το επίσημο ποσοστό αύξησης των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων το 1999 συγκριτικά με το 1998 (48,7%) είναι τουλάχιστον, ΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ από την αύξηση του ΑΕΠ, του πληθωρισμού αλλά και των ονομαστικών αυξήσεων των μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει και η συνεχιζόμενη πορεία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στο χώρο της βιομηχανίας. Οπως σημειώνει η ICAP, «από τη διαμόρφωση των συνολικών αποτελεσμάτων της βιομηχανίας, επιβεβαιώνεται ότι καταλυτική είναι η συμμετοχή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων», αφού οι 100 μεγαλύτερες βάσει πωλήσεων βιομηχανίες πραγματοποίησαν το 1999 πωλήσεις ύψους 4.642,2 δισ. δραχμών και κέρδη 562,7 δισ. δραχμών, καλύπτοντας το 50,4% των συνολικών πωλήσεων και το 76,4% του καθαρού αποτελέσματος (σ.σ. κερδών) του συνόλου των επιχειρήσεων του δείγματος».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επισήμανση των συντακτών του δελτίου της ICAP, ότι δηλαδή «το περιθώριο καθαρού κέρδους στη βιομηχανία αυξήθηκε από 1,46% το 1990, σε 7,86% το 1999». Η μεγάλη αύξηση του περιθωρίου κέρδους των βιομηχανικών επιχειρήσεων στη δεκαετία του 1990 αποκαλύπτει, στην ουσία, τους μεγάλους κερδισμένους και τους μεγάλους χαμένους της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα τη «σύγκλιση με την ΕΕ». Την πολιτική αυτή, που φέρει τη σφραγίδα της συνθήκης του Μάαστριχτ και εφαρμόστηκε με πρόσχημα τη «σύγκλιση» και την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, επιβεβαιώνει και η ICAP, που -σχολιάζοντας στο χτεσινό δελτίο Τύπου τη βελτιούμενη διαχρονικά πορεία της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων- σημειώνει: «Είναι εμφανείς, επομένως, οι ευνοϊκές επιπτώσεις της πορείας σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τις άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης» (σ.σ. εννοείται για το μεγάλο κεφάλαιο).

Η νέα προκλητική αύξηση των κερδών, που εμφανίζουν για το 1999 οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, οφείλεται τόσο στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση όσο και στον «τζόγο» του Χρηματιστηρίου στον οποίο επιδόθηκαν πολλοί βιομήχανοι, «παίζοντας» κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις μετοχές των επιχειρήσεών τους... Οπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου της ICAP, η μεγάλη κερδοφορία των βιομηχανικών επιχειρήσεων, οφείλεται:

  • στη «μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 13,4%», κατεύθυνση στην οποία συνέβαλε και η αποκλιμάκωση επιτοκίων.
  • στη συμβολή που είχαν τα «μη λειτουργικά έσοδα», τα οποία παρουσίασαν αύξηση κατά 72,3% και ανήλθαν στο ποσό των 448 δισ. δραχμών, «γεγονός που πρέπει να συνδέεται και με τη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου»...
  • στο φτηνότερο χρήμα (μείωση χρηματοοικονομικών δαπανών, λόγω μείωσης των επιτοκίων) που απορρόφησαν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Τα νέα ύψη - ρεκόρ, που διαμορφώθηκαν το 1999, τα καθαρά προ φόρων κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων, εξηγούν και το λόγο για τον οποίο και οι Ελληνες βιομήχανοι όχι μόνο ευλογούν, αλλά στηρίζουν έμπρακτα την εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση Σημίτη αντιλαϊκή οικονομική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ