ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
1945: Τελειώνει η Διάσκεψη του Πότσδαμ

Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ενωσης και της Βρετανίας στο τραπέζι της Διάσκεψης του Πότσδαμ
Οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ενωσης και της Βρετανίας στο τραπέζι της Διάσκεψης του Πότσδαμ
Στις 2 Αυγούστου 1945 λήγει στο Πότσδαμ (πόλη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας) η πρώτη μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των τριών νικητριών δυνάμεων - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Τρούμαν), Σοβιετική Ενωση (Ιωσήφ Στάλιν) και Βρετανία (Τσόρτσιλ).

Η κρίσιμη αυτή Διάσκεψη άρχισε στο Πότσδαμ στις 17 Ιούνη 1945. Είχε σαν σκοπό τη ρύθμιση των διαφόρων θεμάτων, που προέκυψαν μετά τη νίκη των συμμάχων. Πήραν επίσης μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Βρετανίας.

Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) για τον καταρτισμό των συνθηκών ειρήνης. Για τη Γερμανία αποφασίστηκε η διατήρηση της στρατιωτικής της κατοχής από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο αφοπλισμός της, η τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, ο έλεγχος της οικονομίας και η προσωρινή κατοχή από την Πολωνία των ανατολικών εδαφών της γραμμής Οντερ - Νάισε. Υπό την πίεση της σοβιετικής αντιπροσωπείας η Διάσκεψη του Πότσδαμ αποφάσισε ακόμη να καθιερωθούν ενιαία κριτήρια για τις συνθήκες ειρήνης με την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία (ήταν οι χώρες που συμμάχησαν με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου). Οι συμφωνίες του Πότσδαμ, που έδιναν ένα ικανοποιητικό και βιώσιμο πλαίσιο για την παγίωση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο και την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των κρατών, δεν εφαρμόστηκε σε όλη την έκτασή της.

Για το γεγονός ότι η Συνθήκη του Πότσδαμ έμεινε ανενεργός ευθύνονται οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι δυνάμεις αυτές αμέσως μετά το τέλος του Πολέμου αντί να κοιτάξουν πώς θα ανακουφίσουν τους λαούς της Ευρώπης από τις βαθιές πληγές που άνοιξε ο πόλεμος, άρχισαν να σχεδιάζουν την επίθεσή τους κατά της Σοβιετικής Ενωσης, υπολογίζοντας ότι κάτω από το βάρος των συνεπειών του πολέμου θα ήταν περισσότερο ευάλωτη. Ετσι από την επόμενη κιόλας μέρα άρχισαν να βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της συμφωνίας του Πότσδαμ. Κοίταξαν με ειδικές συμφωνίες να ξαναστήσουν στα πόδια της την αστική τάξη της Γερμανίας, τον πραγματικό ένοχο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, για να τη χρησιμοποιήσουν στους αντικομμουνιστικούς, αντισοβιετικούς σχεδιασμούς τους.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1977 Πεθαίνει ο Μακάριος. Μια μεγάλη μορφή του κυπριακού ελληνισμού, θρύλος για τους αγωνιζόμενους κατά της αποικιοκρατίας λαούς. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ίδρυσή της μέχρι το θάνατό του. Καταγόταν από ποιμενική οικογένεια. Ανέβηκε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου το 1950. Ηγήθηκε του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας στο διάστημα 1955 - 1959. Διώχτηκε από τους Βρετανούς και εξορίστηκε στις Σεϋχέλλες. Ηταν φανατικός υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Η θέση του αυτή τον έφερε αντιμέτωπο με τις μεγάλες δυνάμεις και κυρίως με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που μεθόδευαν από το 1960 τη ΝΑΤΟποίηση. Με σθένος υποστήριξε την παραμονή της Κύπρου στο χώρο των Αδεσμεύτων, όπου και υπήρξε επιφανής ηγέτης. Βρισκόταν στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης και της Ελλάδας, που επανειλημμένως επιχείρησε την ανατροπή, ακόμα και τη δολοφονία του. Το 1974 ανετράπη από το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών, κατάφερε, όμως, να διαφύγει και να ηγηθεί και πάλι των προσπαθειών του κυπριακού λαού για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

ΕΩΣ ΤΟ τέλος του έτους, αρχές του επόμενου η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεμπερδέψει τόσο με την ΕΤΒΑ, όσο και με τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, παραδίδοντάς τα σε ιδιώτες, όπως αποφάσισε χτες κυβερνητική σύσκεψη (σελίδα 9)

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενημέρωσης καλεί αυτή τη φορά η δημοτική αρχή το λαό της Ραφήνας, προκειμένου «να καθοριστεί η συνέχιση ή διακοπή των κινητοποιήσεων», που αφορούν την ανεξέλεγκτη λειτουργία του λιμανιού. Στην πραγματικότητα, όμως, για να κλείσει και τυπικά ο γύρος των κινητοποιήσεων, τουλάχιστον για φέτος... (σελίδα 11)

ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ Ενώσεις ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» αποκάλυψαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα αντιναυτεργατικά σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από τον «κοινωνικό διάλογο» απάτη, μαζί με τους εφοπλιστές και την πλειοψηφία της ΠΝΟ και καλούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ναυτεργάτες (σελίδες 12 - 13)

ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ξενοδοχειακής επιχείρησης «ΛΑΚΟΠΕΤΡΑ ΜΠΙΤΣ» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Τουρισμού - Επισιτισμού Πάτρας (σελίδες 12 - 13)

ΑΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ το υπουργείο Παιδείας να διορίζει στην εκπαίδευση αποφοίτους Λυκείου με αδιαβάθμητα πτυχία των ιδιωτικών ωδείων, αγνοώντας τους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 14)

ΜΕΤΑ ΤΗΝ πετυχημένη του πορεία σε δήμους και γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, το 26ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» ταξιδεύει σε χωριά και πόλεις, σε όλη την Ελλάδα, στήνοντας εστίες αγώνα και συλλογικής δράσης απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα (σελίδα 16)

ΜΕ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ τραγούδια του έρωτα και της αγάπης ξεκίνησε χτες από το Γεφύρι του Αώου, στην Κόνιτσα, η 2η Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού, που συνεχίζεται σήμερα, με μεγάλη συναυλία στο Δελβινάκι και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή (σελίδα 19)

ΤΙ ΘΑ «ΠΑΡΑΓΕΙ» τελικά το «Τμήμα Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εικαστικούς καλλιτέχνες «δημιουργούς των πλαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών» ή θεωρητικούς της τέχνης, ιστορικούς, συμβούλους γκαλερί, στελέχη διοίκησης μουσείων.., είναι ορισμένα από τα εύλογα ερωτήματα, που θέτει ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (σελίδα 19)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο νότιο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 16-29, στα δυτικά από 19-33, στην υπόλοιπη χώρα από 20-31 και στη Θεσσαλονίκη από 19-29 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22-31 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

338 π.Χ. Στη Χαιρώνεια της Βοιωτίας, ο Φίλιππος της Μακεδονίας νικά τους συνασπισμένους εναντίον του λοιπούς Ελληνες και γίνεται κυρίαρχος της Ελλάδας.

1934 Μετά το θάνατο του Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ αναγνωρίζει τον εαυτό του ως φίρερ (πρόεδρο και πρωθυπουργό ταυτοχρόνως).

1940 Ιταλικό αεροπλάνο βομβαρδίζει ελληνικό περιπολικό σκάφος, ανάμεσα στα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας.

1940 Δημιουργείται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας.

1944 Ανακοινώνεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, το πρόβλημα της εθνικής ενότητας και τα καθήκοντα του Κόμματος. Η απόφαση καταλήγει στο σύνθημα: «Ολο το Κόμμα σε συναγερμό. Ολοι επί ποδός πολέμου!».

1980 Βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία σκοτώνει 85 άτομα. Ηταν η χειρότερη μεταπολεμική τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη.

1990 Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ, το κατακτά και το καθιστά 17η επαρχία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ