ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Απεργούν οι εργαζόμενοι

Με απόλυση απειλούν οι εργοδότες όποιον απεργήσει, αλλά οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν εργασιακές σχέσεις και θέσεις εργασίας

 

Αποψη του εργοστασίου «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα
Αποψη του εργοστασίου «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα
Ξεκίνησαν από τις 12 τα μεσάνυχτα οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», που αντιστέκονται στην προσπάθεια της νέας εργοδοσίας να ανατρέψει τις εργασιακές τους σχέσεις, αλλά και στις απολύσεις 9 συναδέλφων τους, που ανακοινώθηκαν.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον απεργιακό αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Καταγγέλλουν, δε, τους ωμούς εκβιασμούς που επιστρατεύουν οι νέοι ιδιοκτήτες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως αυτούς του γενικού διευθυντή της εταιρίας Κώστα Χύτα, που χτες κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους για να απειλήσει ότι «όποιοι απεργήσουν θα φύγουν από τη δουλιά, γιατί η επιχείρηση θα κλείσει». Προκλητικά, συμπλήρωσε ότι όσοι δεν απεργήσουν τότε η εργοδοσία θα τους βρει αλλού δουλιά!

Η επιχείρηση της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, που είναι και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, όχι μόνο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά ενίσχυσε την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι: Να παρθούν πίσω οι παράνομες απολύσεις (έγιναν ήδη οι 4 από αυτές) και να σταματήσει κάθε προσπάθεια απόλυσης κι άλλων εργαζομένων. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στους νυχτερινούς φύλακες και στους εργαζόμενους άλλων τμημάτων. Πλήρης εφαρμογή της μέχρι τώρα ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε όλο το προσωπικό και στους νεοεισερχόμενους στην εταιρία και διμερής συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στην εταιρία. Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της εργατικής νομοθεσίας και όχι κάθε μέρα ν' αλλάζουν οι αποφάσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του εργοδότη.

Επιμένοντας στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων τους, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, αδελφοί Σαράντη, σε τριμερή συνάντηση που έγινε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας, είπαν προκλητικά ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων και ότι θα καταργήσουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς «δεν τους συμφέρει». Οσον αφορά στο μέτρο της μερικής απασχόλησης που ανακοίνωσαν για τους νυχτοφύλακες και τους εργαζόμενους άλλων τμημάτων του εργοστασίου, κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσαν ότι θα το «πάρουν» πίσω. Οι εργαζόμενοι, όμως, δηλώνουν ότι ο απεργιακός αγώνας τους θα συνεχιστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Η τελευταία πράξη του «εγκλήματος»

Παραγγελίες εκατοντάδων δισ. δραχμών θα καρπωθεί όποιος αγοράσει το ναυπηγείο. Χέρι βοήθειας στο ξεπούλημα δίνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων

Με πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δραχμές θα «προικοδοτηθεί» ο επίδοξος αγοραστής του πρώτου ναυπηγείου της χώρας και του μεγαλύτερου της Μεσογείου! Οι συμφωνίες που έχει συνάψει η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με το Πολεμικό Ναυτικό, τον ΟΣΕ και τους ΗΣΑΠ καταστούν το ξεπούλημα του ναυπηγείου ένα ακόμα «καραμπινάτο» σκάνδαλο, που έρχεται να διαπράξει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Ομως το κακό δε σταματάει εδώ, ο κρατικός κορβανάς, δηλαδή ο ελληνικός λαός, θα κληθεί να πληρώσει περίπου 30 δισ. δραχμές «ζεστό χρήμα» για να παραδοθεί το ναυπηγείο «καθαρό» από χρέη και... «πλεονάζον» προσωπικό! Τις ευθύνες του συνεργού αναλαμβάνουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση του σωματείου «ΤΡΙΑΙΝΑ» και συμμετέχουν στο... «Συνεταιρισμό Εργαζομένων» για τη διαχείριση του 49% των μετοχών, που έχει δοθεί στους εργαζόμενους. Με χτεσινό δελτίο Τύπου, δίνουν «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι συμφωνούν στην πώληση του 100% των μετοχών του ναυπηγείου!

Πρώτος στη λίστα των «μνηστήρων» για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εμφανίζεται ο Ν. Ταβουλάρης, στον οποίο η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει ήδη παραδώσει τα ναυπηγεία Νεωρίου και Ελευσίνας. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο Κόκκαλης, ο όμιλος Μυτιληναίου και βέβαια ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Σ. Εμμανουήλ. Οι...«μνηστήρες» ορέγονται, εκτός από τις μεγαλύτερες στο κόσμο ναυπηγικές κλίνες και δεξαμενές που διαθέτει το ναυπηγείο, τις συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό για την κατασκευή υποβρυχίων και κανονιοφόρων, συνολικού ύψους περίπου 600 δισ. δραχμών. Τις συμβάσεις με τον ΟΣΕ για τη μετασκευή και επισκευή βαγονιών και τους ΗΣΑΠ για την κατασκευή βαγονιών, συνολικού ύψους περίπου 150 δισ. δραχμών. Τις συμβάσεις για την κατασκευή 1 πλοίου του εφοπλιστή Στρίντζη, ύψους 30 εκατ. δολαρίων, με πρόβλεψη για την κατασκευή άλλων δύο. Επίσης με το ΠΝ αναμένεται να υπογραφεί άλλη μία σύμβαση ύψους 500 δισ. δρχ!

Τα χρέη που αποκόμισε το ναυπηγείο από την αγγλική εταιρία «Μπράουν εντ Ρουντ» που είχε αναλάβει το «μάνατζμεντ» μέχρι το 1999 έφτασαν τα 12 δισ. δραχμές και κατά άλλα τόσα αναμένεται να αυξηθούν με το τέλος του έτους! Οσον αφορά τους 2.000 εργαζόμενους, αναμένεται να «πληρώσουν τη νύφη» πολύ ακριβά, ενώ όλα δείχνουν ότι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, «οι απολύσεις δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του ΠΑΣΟΚ», είναι τουλάχιστον κοροϊδία. Ειδικότερα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την κυβέρνηση ήδη έχει απορριφθεί το ενδεχόμενο των μετατάξεων. Εξετάζεται το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης για όσους εργαζόμενους είναι 53 ετών και άνω. Συγκεκριμένα εξετάζεται μέχρι οι εργαζόμενοι αυτοί φτάσουν στο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, να τους καταβάλλεται το 75% του μισθού και το ένσημο από τον ΟΑΕΔ. Ομως ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 250...

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε κινητικότητα οι ταξικές δυνάμεις

Συγκεντρώσεις, συσκέψεις και περιοδείες πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας

Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών
Από την τελευταία κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών
Με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις σωματείων σε όλη τη χώρα, συνεχίζει να οργανώνεται η αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, με επικεφαλής το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Σωματείο Συνδικαλιστών του Νομού Ηρακλείου πραγματοποιεί σήμερα πανεργατική κινητοποίηση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, στις 7.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού, «οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Απόσυρση των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με αύξηση των αποδοχών και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, πλήρη απασχόληση με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαγόρευση απολύσεων και κατάργηση υπερωριών και υπερεργασίας».

Παράλληλα, το Συντονιστικό καταγγέλλει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο» της ντροπής. «Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός με το διάλογο - απάτη νομιμοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα ο στημένος "διάλογος" με την κυβέρνηση και την εργοδοσία», υπογραμμίζει το Συντονιστικό.

Την Τρίτη το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε και στην Πάτρα νέα μαζική σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών, όπου και αποφάσισαν την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 24 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενώ παράλληλα θα στήσουν εργατικά μπλόκα στους δρόμους της πόλης.

Στη σύσκεψη που έγινε, οι εργαζόμενοι της Πάτρας χαιρέτισαν το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, ενώ εκφράστηκε η θέληση να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ενώ καταγγέλθηκε ο ύπουλος ρόλος της πλειοψηφίας της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, που ταυτίζεται με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους της Πάτρας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
«Διάλογος» μέχρι το τέλος...

Συνεδριάζει σήμερα το Γενικό της Συμβούλιο

Στη γραμμή της συναίνεσης και του «διαλόγου» παραμένει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, παρά την προκλητική στάση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στη διαδικασία των λεγόμενων «συλλογικών διαπραγματεύσεων», αλλά και την αντεργατική επίθεση που επιχειρεί κατά των δημοσίων υπαλλήλων με το πρόγραμμα «Πολιτεία». Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του, αν και ο πρόεδρός της, Σ. Παπασπύρου, σε δηλώσεις του, φρόντισε να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «τα βρει» στα θεσμικά ζητήματα, αν η κυβέρνηση δώσει κάτι παραπάνω στα οικονομικά. Σημειώνεται ότι η τελική πρόταση της κυβέρνησης είναι για «αυξήσεις» της τάξης του 2,2% και 3.000 δραχμές στο κίνητρο απόδοσης, ενώ το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ζητάει αυξήσεις στο 6%.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, προσδοκώντας μια «βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης» είναι έτοιμη να θυσιάσει τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Γι' αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ, απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ- Δημοσίου και το πρόγραμμα δράσης που προέβλεπε: Κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης - απάντησης στα αντεργατικά αντιυπαλληλικά μέτρα, περιοδείες στους χώρους δουλιάς απ' όλα τα στελέχη (ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδιών και σωματείων), συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης και σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ