Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Απεργούν οι εργαζόμενοι

Με απόλυση απειλούν οι εργοδότες όποιον απεργήσει, αλλά οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν εργασιακές σχέσεις και θέσεις εργασίας

 

Αποψη του εργοστασίου «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα
Αποψη του εργοστασίου «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα
Ξεκίνησαν από τις 12 τα μεσάνυχτα οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ», που αντιστέκονται στην προσπάθεια της νέας εργοδοσίας να ανατρέψει τις εργασιακές τους σχέσεις, αλλά και στις απολύσεις 9 συναδέλφων τους, που ανακοινώθηκαν.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον απεργιακό αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση. Καταγγέλλουν, δε, τους ωμούς εκβιασμούς που επιστρατεύουν οι νέοι ιδιοκτήτες για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως αυτούς του γενικού διευθυντή της εταιρίας Κώστα Χύτα, που χτες κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους για να απειλήσει ότι «όποιοι απεργήσουν θα φύγουν από τη δουλιά, γιατί η επιχείρηση θα κλείσει». Προκλητικά, συμπλήρωσε ότι όσοι δεν απεργήσουν τότε η εργοδοσία θα τους βρει αλλού δουλιά!

Η επιχείρηση της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, που είναι και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «τι μέλλει γενέσθαι» με τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, όχι μόνο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, αλλά ενίσχυσε την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι εργαζόμενοι είναι: Να παρθούν πίσω οι παράνομες απολύσεις (έγιναν ήδη οι 4 από αυτές) και να σταματήσει κάθε προσπάθεια απόλυσης κι άλλων εργαζομένων. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εφαρμογής της μερικής απασχόλησης στους νυχτερινούς φύλακες και στους εργαζόμενους άλλων τμημάτων. Πλήρης εφαρμογή της μέχρι τώρα ισχύουσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, σε όλο το προσωπικό και στους νεοεισερχόμενους στην εταιρία και διμερής συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στην εταιρία. Πλήρης εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της εργατικής νομοθεσίας και όχι κάθε μέρα ν' αλλάζουν οι αποφάσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του εργοδότη.

Επιμένοντας στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδίων τους, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, αδελφοί Σαράντη, σε τριμερή συνάντηση που έγινε χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας, είπαν προκλητικά ότι θα προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων και ότι θα καταργήσουν την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς «δεν τους συμφέρει». Οσον αφορά στο μέτρο της μερικής απασχόλησης που ανακοίνωσαν για τους νυχτοφύλακες και τους εργαζόμενους άλλων τμημάτων του εργοστασίου, κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων, δήλωσαν ότι θα το «πάρουν» πίσω. Οι εργαζόμενοι, όμως, δηλώνουν ότι ο απεργιακός αγώνας τους θα συνεχιστεί, μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ