ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία πάει «καλά» ... η λιτότητα συνεχίζεται!

Προκλητικές και κυνικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, για την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη εφαρμογή αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και το 2001

Η αντιλαϊκή πολιτική της πολύπλευρης και πολύμορφης λιτότητας σε βάρος του εργαζόμενου ελληνικού λαού και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να συνεχιστεί το 2001 και τα επόμενα χρόνια, επειδή «η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά» και ο ρυθμός «ανάπτυξης» διαμορφώνεται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών! Αυτή την κυνική και ταυτόχρονα προκλητική θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνοντας - μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό - ότι θα συνεχιστεί και το 2001 η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας για το λαό και παράλληλα με τη χορήγηση νέων μποναμάδων (μέσω του Γ` ΚΠΣ) στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε ο υπουργός, στη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν η οικονομική πολιτική του 2001 «και θέματα που αφορούν την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2001, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδιασμό με την υλοποίηση του Γ` ΚΠΣ» Συζητήθηκαν, επίσης, η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

Δίνοντας το «στίγμα» της οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε: «Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά και το 2001 θα είναι έτος ισχυρότατης ανάπτυξης. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, θα φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 5%. Βέβαια, ο προϋπολογισμός του 2001 έχει τις δυσκολίες του, γιατί θα πρέπει να είναι ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, θα υπάρξουν όμως επαρκείς πόροι για κρίσιμους κοινωνικούς τομείς και ιδιαίτερα για τον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Ομως, το γενικό στίγμα θα είναι η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η περιστολή της σπατάλης, όπου υπάρχει στο δημόσιο τομέα».

Πρόκειται ασφαλώς για δηλώσεις ταξικής συνέπειας από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Σε συνθήκες, όπως υποστηρίζει, «ισχυρότατης οικονομικής ανάπτυξης», υπόσχεται αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων, είτε με τον μποναμά των 17,5 τρισ. δραχμών του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου (τη μερίδα του λέοντος θα την καρπωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σαν ανταμοιβή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ή τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης), είτε με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα μέσω του προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, είτε με άλλες μορφές. Από την άλλη, εξαγγέλλει «συγκράτηση δημόσιων δαπανών», ώστε η κυβέρνηση να είναι συνεπής, τόσο με το στόχο της πλήρους διάλυσης του «κοινωνικού κράτους», όσο και με τη μείωση του δημόσιου χρέους, στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας.

Σε σχετική ερώτηση, αν συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι οι εξαγγελίες αφορούν την οικονομική πολιτική του 2001, η οποία είναι ήδη γνωστή. Οσο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, όπου κρατικές τράπεζες και η εταιρία ΔΕΚΑ του υπουργείου Οικονομικών κατηγορούνται για παρεμβάσεις χειραγώγησης των μετοχών κατά την προεκλογική περίοδο, ο Γ. Παπαντωνίου το «έπαιξε» ψύχραιμος...

«Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δε φοβούνται απολύτως τίποτα», δήλωσε και σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως «η Δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτη και καλούμε οποιονδήποτε έχει οποιοδήποτε στοιχείο να το καταθέσει στον εισαγγελέα». Υποστήριξε, επίσης, ότι καμιά από τις καταγγελίες δεν έχει την παραμικρή βάση, ενώ συνέδεσε τις καταγγελίες αυτές με το γνωστό πλέον επιχείρημα της προσπάθειας ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής, η οποία - κατά Παπαντωνίου - δεν υπηρετεί τη δημοκρατία...

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για το Χρηματιστήριο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε: «Αν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκλαμβάνει τη διερεύνηση πτυχών της δραστηριότητας ορισμένων κρατικών οργανισμών σαν προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, είναι προφανές ότι ομολογεί εκείνο για το οποίο καταγγέλλεται».

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αυξάνονται οι τιμές των βενζινών

Αυξήσεις στις τιμές των βενζινών και μείωση στην τιμή του ντίζελ, που θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, τις οποίες αποδίδει στις αναπροσαρμογές των διεθνών τιμών. Ειδικότερα, η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 0,9 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης κατά 1 δρχ. το λίτρο, ενώ μειώνεται κατά 2,9 δρχ. η τιμή του ντίζελ. Ετσι, με βάση τις παραπάνω αναπροσαρμογές το υπουργείο Ανάπτυξης διαμόρφωσε ως εξής το δελτίο «ενδεικτικών» τιμών λιανικής πώλησης:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ στις 258,2 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 241,5 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Α΄ ζώνης η τιμή της σούπερ στις 263,1 και της αμόλυβδης στις 246,4 δρχ.
  • Στη Β΄ ζώνη η «ενδεικτική» τιμή λιανικής πώλησης της σούπερ διαμορφώνεται στις 266,1 δρχ. και της αμόλυβδης στις 249,4 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Γ΄ ζώνης με ΦΠΑ 18% η σούπερ στις 268,1 και η αμόλυβδη στις 251,4, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με ΦΠΑ 13% οι αντίστοιχες τιμές είναι 258,3 και η αμόλυβδη στις 242,6 δρχ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια σειρά από αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην ενεργειακή πολιτική και ειδικότερα στη διακίνηση των υγρών καυσίμων. Σημειώνεται, ότι στο προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση εξέταζε τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης των πρατηριούχων στα διυλιστήρια μετά και από την προσφυγή του κλάδου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το θέμα αυτό, την υποχρέωση των πρατηριούχων να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακή μηχανή, την έκδοση ημερήσιου δελτίου τιμών υγρών καυσίμων καθώς και την εξομοίωση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
+23% τα κέρδη στο α΄ εξάμηνο

Σε 2,5 δισ. δρχ. ανέρχονται τα κέρδη της Αγροτικής Ασφαλιστικής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η διοίκηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής ανακοίνωσε επίσης ότι, στα πλαίσια υλοποίησης των εξαγγελθέντων επιχειρηματικών σχεδίων, προχωρούν:

  • Η ίδρυση εταιρίας πιστώσεων από κοινού με τη γερμανική εταιρία Gerling, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος περίπου του 2000.
  • Οι διαδικασίες για την έναρξη λειτουργίας του υποκαταστήματος της Αγροτικής στη Γερμανία και η ίδρυση εταιρίας στη Ρουμανία.
Σε ποιους ... απολογείται;

Πού φτάσαμε! Να κατηγορούν οι - πολύ επώνυμες - δυνάμεις της αγοράς τον αρμόδιο υπουργό για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ο τελευταίος να απολογείται, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, ότι οι κατηγορίες είναι πέρα για πέρα αναληθείς... θα θυμάται, ίσως, ο αναγνώστης πριν από δύο περίπου μήνες ότι είχαν σημειωθεί επιθέσεις μερίδας του Τύπου, με προεξέχουσα την πρωινή του συγκροτήματος Λαμπράκη, κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, τον οποίο κατηγορούσαν για καθυστέρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Και είναι σε όλους γνωστό ότι το συγκρότημα Λαμπράκη ενδιαφέρεται σφόδρα, όχι μόνο για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για το πού θα καταλήξουν οι προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις...

Χτες, λοιπόν, κυκλοφόρησε ανυπόγραφο κείμενο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπου αναφέρεται ότι «το α` τρίμηνο της νέας κυβέρνησης» σημειώθηκαν τρεις μετοχοποιήσεις, αυτή της Εμπορικής Τράπεζας, της ΕΛΒΟ και του Χρηματιστηρίου, ότι αναμένεται να εισπραχθούν 130 δισ. δραχμές, καθώς και ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τους επόμενους μήνες, με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Cosmote, του ΟΠΑΠ και της Αγροτικής Τράπεζας».

Εμείς, βέβαια, δεν έχουμε κανέναν ενδοιασμό για το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να τα ξεπουλήσει όλα με αμείωτη ένταση. Αλλά γιατί, όμως, ανυπόγραφα κείμενα; Ντρέπονται, αισθάνονται ενοχές ή μήπως δεν είναι υπερήφανοι, που ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο της χώρας; Οσο για τον Γ. Παπαντωνίου, τον καταλαβαίνουμε απόλυτα. Είναι πολύ σκληρό σε εποχές καπιταλιστικής «παγκοσμιοποίησης» να τον κατηγορούν οι «δυνάμεις της αγοράς» ότι αποτελεί εμπόδιο στο γρήγορο ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Με παρόμοιες κατηγορίες θα του λεκιάσουν το μητρώο αφοσίωσης και προσήλωσης στη νέα τάξη πραγμάτων και άντε να βρει δουλιά ο άνθρωπος...

Την 1η έκθεση ελληνικών επιχειρήσεων διοργανώσει στην Τουρκία η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης από τις 16 μέχρι τις 19 Νοέμβρη 2000. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή Maslak της Κωνσταντινούπολης, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις Hannover Messe International.

Μεταξύ άλλων στην έκθεση θα προβληθούν τρόφιμα, ποτά, χυμοί, τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα τρόφιμα, ελιές, λάδι, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αγροχημικά, λιπάσματα, αρδευτικά, εξοπλισμοί κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα γραφεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου στο τηλέφωνο 3680.735.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ζητούν περισσότερα από το Γ΄ ΚΠΣ

Την επανεξέταση των κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ που προορίζονται για τον τουρισμό, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο Σύνδεσμος των επιχειρηματιών του τουρισμού διαμαρτύρεται ότι τα κονδύλια για τον τουρισμό είναι χαμηλά και υποστηρίζει ότι το ποσοστό του τομέα από 1,6% στο Α΄ ΚΠΣ και 1% στο Β΄ ΚΠΣ περιορίζεται στο 0,7% στο Γ΄ ΚΠΣ.

Επίσης ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός 35.000 ξενοδοχειακών κλινών, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 6% του συνόλου, όταν το «ελάχιστο αναγκαίο», όπως υποστηρίζει, είναι 100.000 κλίνες και σύνολο δαπάνης 350 δισ.

Τέλος, μεταξύ άλλων ο ΣΕΤΕ ζητάει τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών για πρόσβαση στον αναπτυξιακό νόμο, κάνοντας λόγο για «εκλογίκευση των προϋποθέσεων» και «απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ