Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η οικονομία πάει «καλά» ... η λιτότητα συνεχίζεται!

Προκλητικές και κυνικές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, για την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τη εφαρμογή αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και το 2001

Η αντιλαϊκή πολιτική της πολύπλευρης και πολύμορφης λιτότητας σε βάρος του εργαζόμενου ελληνικού λαού και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων πρέπει να συνεχιστεί το 2001 και τα επόμενα χρόνια, επειδή «η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά» και ο ρυθμός «ανάπτυξης» διαμορφώνεται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών! Αυτή την κυνική και ταυτόχρονα προκλητική θέση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διατύπωσε χτες με δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ανακοινώνοντας - μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό - ότι θα συνεχιστεί και το 2001 η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας για το λαό και παράλληλα με τη χορήγηση νέων μποναμάδων (μέσω του Γ` ΚΠΣ) στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις Παπαντωνίου έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε ο υπουργός, στη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν η οικονομική πολιτική του 2001 «και θέματα που αφορούν την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2001, αλλά και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε συνδιασμό με την υλοποίηση του Γ` ΚΠΣ» Συζητήθηκαν, επίσης, η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

Δίνοντας το «στίγμα» της οικονομικής πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε: «Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά και το 2001 θα είναι έτος ισχυρότατης ανάπτυξης. Η Ελλάδα, για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια, θα φτάσει σε ρυθμό ανάπτυξης 5%. Βέβαια, ο προϋπολογισμός του 2001 έχει τις δυσκολίες του, γιατί θα πρέπει να είναι ένας πλεονασματικός προϋπολογισμός, θα υπάρξουν όμως επαρκείς πόροι για κρίσιμους κοινωνικούς τομείς και ιδιαίτερα για τον τομέα της Υγείας και της Παιδείας. Ομως, το γενικό στίγμα θα είναι η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η περιστολή της σπατάλης, όπου υπάρχει στο δημόσιο τομέα».

Πρόκειται ασφαλώς για δηλώσεις ταξικής συνέπειας από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας. Σε συνθήκες, όπως υποστηρίζει, «ισχυρότατης οικονομικής ανάπτυξης», υπόσχεται αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων, είτε με τον μποναμά των 17,5 τρισ. δραχμών του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου (τη μερίδα του λέοντος θα την καρπωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις σαν ανταμοιβή για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ή τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης), είτε με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα μέσω του προωθούμενου φορολογικού νομοσχεδίου, είτε με άλλες μορφές. Από την άλλη, εξαγγέλλει «συγκράτηση δημόσιων δαπανών», ώστε η κυβέρνηση να είναι συνεπής, τόσο με το στόχο της πλήρους διάλυσης του «κοινωνικού κράτους», όσο και με τη μείωση του δημόσιου χρέους, στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας.

Σε σχετική ερώτηση, αν συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι οι εξαγγελίες αφορούν την οικονομική πολιτική του 2001, η οποία είναι ήδη γνωστή. Οσο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, όπου κρατικές τράπεζες και η εταιρία ΔΕΚΑ του υπουργείου Οικονομικών κατηγορούνται για παρεμβάσεις χειραγώγησης των μετοχών κατά την προεκλογική περίοδο, ο Γ. Παπαντωνίου το «έπαιξε» ψύχραιμος...

«Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ δε φοβούνται απολύτως τίποτα», δήλωσε και σε άλλο σημείο διευκρίνισε πως «η Δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτη και καλούμε οποιονδήποτε έχει οποιοδήποτε στοιχείο να το καταθέσει στον εισαγγελέα». Υποστήριξε, επίσης, ότι καμιά από τις καταγγελίες δεν έχει την παραμικρή βάση, ενώ συνέδεσε τις καταγγελίες αυτές με το γνωστό πλέον επιχείρημα της προσπάθειας ποινικοποίησης της δημόσιας ζωής, η οποία - κατά Παπαντωνίου - δεν υπηρετεί τη δημοκρατία...

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου για το Χρηματιστήριο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Α. Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε: «Αν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εκλαμβάνει τη διερεύνηση πτυχών της δραστηριότητας ορισμένων κρατικών οργανισμών σαν προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, είναι προφανές ότι ομολογεί εκείνο για το οποίο καταγγέλλεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ