Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΒΡΟΣ
«Θυσία» στον Αφθώδη 7.000 ζώα

Σε ύφεση η κατάσταση στην περιοχή μετά τις θανατώσεις περίπου 7.000 βοοειδών και αιγοπροβάτων

Περίπου 7.000 ζώα θανατώθηκαν μέχρι χτες στον Εβρο εξαιτίας της επιζωοτίας του Αφθώδη πυρετού που έπληξε την περιοχή, όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως βρίσκεται σε ύφεση. Συγκεκριμένα, θανατώθηκαν 3.700 βοοειδή, 1.300 πρόβατα και 1.900 κατσίκια. Από τους ελέγχους που έγιναν χτες στις εστίες μόλυνσης, τα ζώα βρέθηκαν καθαρά, και έτσι η χθεσινή μέρα καταγράφηκε ως μια «καλή μέρα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο «Ρ» ο αντινομάρχης Εβρου, κ. Κουγιουμτζής. Ωστόσο σε ισχύ παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ και τις ελληνικές υπηρεσίες.

Στις καταγγελίες των κτηνοτρόφων πως τα περιοριστικά και κατασταλτικά μέτρα δεν ισχύουν για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις «ΘΡΑΚΗ» και «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ», ο αντινομάρχης, απάντησε πως οι ζωικές μονάδες που υπάρχουν μέσα στις επιχειρήσεις δεν έχουν μολυνθεί από τη νόσο και τα ζωοκομικά προϊόντα που εμπορεύονται δεν έχουν κανένα πρόβλημα εφόσον έχουν υποστεί τη διαδικασία της παστερίωσης. Αυτό βέβαια ισχύει και για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που παστεριώνουν τα ζωοκομικά προϊόντα που εμπορεύονται.

Δυστυχώς όμως, σχεδόν πάντα, οι συνεταιριστικές οργανώσεις δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως για παράδειγμα τα τυροκομεία των Ενώσεων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου, που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να «συνέλθουν» από τη ζημιά που υπέστησαν το 1996 και γι' αυτό απαιτούν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί πως θα αποζημιώσει τις νέες οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σε βάρος τους.

Προχτες κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποίησαν οι πρόεδροι των δύο ΕΑΣ με το νομάρχη Εβρου, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος δεσμεύτηκε πως θα απαντήσει σήμερα Πέμπτη στο αίτημα καταβολής αποζημιώσεων, τόσο στους άμεσα όσο και στους έμμεσα πληγέντες. Ετσι οι Ενώσεις ανακοίνωσαν πως αν η απάντηση του υπουργείου είναι αρνητική, θα σταματήσουν αμέσως τη συγκέντρωση του γάλατος με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τους κτηνοτρόφους και την οικονομία του νομού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ