ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Θάσος τιμά τον Κώστα Βίρβο

Το μεγάλο λαϊκό μας ποιητή, με μισό αιώνα προσφοράς στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας, τον Κώστα Βίρβο τιμά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας, αύριο, στις 9:30 το βράδυ, στα Λιμενάρια της Θάσου, στην Πλατεία Μεταλλίων. Μερικά από τα εκατοντάδες σπουδαία τραγούδια του Κώστα Βίρβου που έντυσαν μουσικά σπουδαίοι Ελληνες συνθέτες (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Δερβενιώτης, Μπακάλης, Λεοντής, Θεοδωράκης, Τζουανάκος κ.ά.) θα ερμηνεύσουν η Χαρούλα Λαμπράκη, η Λένα Αλκαίου, ο Αντώνης Παπαϊωάννου και ο Λευτέρης Δήμογλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η Κατοχή, η Αντίσταση, ο Εμφύλιος, αλλά και τα καθημερινά προβλήματα του λαού, το δράμα των πολιτικών προσφύγων, η γραφειοκρατία, η μετανάστευση βρίσκουν την έκφρασή τους στους λιτούς, αληθινούς, γεμάτους αισθήματα στίχους του Κώστα Βίρβου. Δημοκράτης, αγωνιστής, με δυνατή γλωσσική αρματωσιά, με ανήσυχο πνεύμα και πηγαία ευαισθησία, ο Κ. Βίρβος συλλαμβάνει τους εσωτερικούς κραδασμούς του λαού μας και τους κάνει τραγούδι. Η στιχουργική του πορεία ξεκίνησε το 1948 με το «Φαντάρο», που μελοποίησε ο Απ. Καλδάρας, αλλά δε δισκογραφήθηκε, καθώς η εταιρία φοβήθηκε να το στείλει στη «Λογοκρισία». Το τραγούδι του «Θα το βρεις από άλλη» (σε μουσική Απ. Καλδάρα) ανοίγει τη δισκογραφική πορεία του, το '49, για ν' ακολουθήσει μια διαδρομή γεμάτη επιτυχίες. Το έργο του δεν περιορίζεται στον έρωτα, στη μάνα, στην κοινωνική αδικία. Είναι τραγούδι πολιτικό.

Σε Ανώγεια και Σητεία

Ο Ψαραντώνης
Ο Ψαραντώνης
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων για τη διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη της μουσικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού του τόπου του, εντάσσονται οι εκδηλώσεις «Ανώγεια 2000», που αρχίζουν στις 7 Αυγούστου, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης» στα Ανώγεια. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε δύο επιφανείς Ανωγειανούς, στο λαϊκό ζωγράφο και γλύπτη Αλκιβιάδη Σκουλά (Γρυλιό) και στον ειρηνιστή λαϊκό ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ανωγειανό ξεφάντωμα με τη συμμετοχή των Νικηφόρου Αεράκη, Γιάννη Σταυρακάκη, Μιλτιάδη Σκουλά, Γιώργη Βρέντζο (7/8). Θ' ακολουθήσουν: παραδοσιακή χορευτική εκδήλωση από το Λαογραφικό Σύλλογο «Κωστήλατα Αρτας» (8/8), βραδιά Κρητικών χορών (9/8), ενώ στις 10/8 ο Σπαχοβασίλης θα μιλήσει για τον Γρυλιό και ο Ψαραντώνης θα δώσει συναυλία, με τη Μαρία Τζομπανάκη στο τραγούδι. Ρεμπέτικα από τους «Τεριρέμ» στις 11/8, ενώ στις 12/8 διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα το λαϊκό πολιτισμό Δυτικής Κρήτης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρωνίου Ακρωτηρίου Χανίων, στην οποία θα συμμετέχει και ο μεγάλος δεξιοτέχνης του βιολιού Κ. Παπαδάκης (Ναύτης). Στις 13/8 ο Γιαννάκος Ξυλούρης και η Αρετή Σπαχή θα μιλήσουν για τον Νιδιώτη και θα παρουσιάσουν το τελευταίο βιβλίο του «Θύελλες και κατατρεγμοί», ενώ θα δώσει συναυλία ο Βασίλης Σταυρακάκης. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 14/8 με συναυλία του Στέλιου Μπικάκη.

  • Στη Σητεία, την πατρίδα του Βιτσέντζου Κορνάρου, συνεχίζονται τα «Κορνάρεια 2000». Την Κυριακή, με την ολοκλήρωση του 6ου Συνεδρίου Κρητών Σπουδαστών στη Σητεία, θα πραγματοποιηθεί στην Καζάρμα συναυλία με τα «Παλαιινά Σεφέρια», ενώ στα Εξω Μουλιανά παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα του Βαγγέλη Πυθαρούλη. Στις 7/8, στο Κέντρο Νεότητας Σητείας θα δώσει παράσταση το Κουκλοθέατρο Λαμίας, ενώ στις 9/7 στην Καζάρμα ο θίασος «Αιχμή» θα παρουσιάσει τον «Κατζούρμπο» του Γ. Χορτάτζη. Μουσικές, χορευτικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις συνθέτουν το πρόγραμμα των «Κορνάρειων», που θα κλείσει στις 18/8 με νυχτερινή βαρκάδα στο λιμάνι της Σητείας (συμμετέχει ο Ομιλος Βρακοφόρων Ν. Λασιθίου).
Συμπόσιο Γλυπτικής στην Καλαμάτα

Οκτώ καταξιωμένοι γλύπτες συναντώνται στην Καλαμάτα, σ' ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής «Καλαμάτα 2000», που διοργανώνουν ο δήμος και η ΔΕΠΑΚ, στο Πάρκο Αλμυρού για όλο τον Αύγουστο. Στο συμπόσιο, που άρχισε προχτές, λαμβάνουν μέρος οι Βασίλης Βασίλη, Διονύσης Γερολυμάτος, Κώστας Δικέφαλος, Χρήστος Λάμπρου, Θόδωρος Παπαγιάννης, Χρήστος Ρηγανάς, Κυριάκος Ρόκος και Γιώργος Χουλιαράς . Οι οκτώ γνωστοί καλλιτέχνες καθημερινά καταθέτουν την τέχνη τους πάνω στο μάρμαρο, σ' ένα τεράστιο υπαίθριο εργαστήριο, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους της πόλης και τους χιλιάδες επισκέπτες της. Μια πρόσκληση στον κόσμο να βιώσει τη μαγική διαδικασία της μεταμόρφωσης του μαρμάρου σε έργο τέχνης, να συζητήσει με τους δημιουργούς και να θαυμάσει από κοντά τα έργα τους, τα οποία σύντομα θα κοσμήσουν χώρους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σημαντική παρουσία

Η Σ. Γιαννάτου και οι «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο»
Η Σ. Γιαννάτου και οι «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο»
Με μια από τις πιο εκφραστικές φωνές, τη Σαβίνα Γιαννάτου, εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στο φετινό φεστιβάλ «Womad», που εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα ως η σημαντικότερη συνάντηση έθνικ μουσικής. Η Σ. Γιαννάτου και το συγκρότημα «Πριμαβέρα εν Σαλόνικο» έδωσαν συναυλία στις 21 του Ιούλη σε μία από τις δύο κεντρικές σκηνές του φεστιβάλ και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή. «Αν πραγματικά υπάρχει κοινό πνεύμα ανάμεσα στις διάφορες μουσικές της Μεσογείου, η Σαβίνα Γιαννάτου και το συγκρότημά της το εκφράζουν στο έπακρο», ανέφερε για την ελληνική συμμετοχή το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Η περιοδεία της Ελληνίδας ερμηνεύτριας και του συγκροτήματος συνεχίζεται με συναυλία τους στο Βέλγιο, στις 19 του Αυγούστου και με εμφανίσεις στην Αμερική, στα τέλη του Σεπτέμβρη.

«Λαμπέτεια 2000»

Ο Δήμος Βιλίων και το Πνευματικό Κέντρο, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιούν τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λαμπέτεια 2000» που είναι αφιερωμένες στην αξέχαστη ηθοποιό Ελλη Λαμπέτη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινάει αύριο και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Αυγούστου στην Κεντρική πλατεία των Βιλίων, περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, χορούς από την περιοχή και όλη την Ελλάδα, φωτογραφική έκθεση, βραδιές για τα παιδιά κ.ά. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Μελέτη Παπακωνσταντίνου με θέμα «Τα Βίλια και οι άνθρωποι στο πέρασμα του χρόνου» (κτίριο Γυμνασίου), στις 7 το απόγευμα. Ενώ το βράδυ στις 9, ο θίασος «Θεατρικό σανίδι» παρουσιάζει τους «Επιτρέποντες» του Μένανδρου.

Κινηματογράφος στην Ηλιούπολη

Σε τρεις πρωτοπόρους της Γαλλικής Νουβέλ Βαγκ, τον Φρανσουά Τριφό, τον Ερικ Ρομέρ και τον Ζαν - Λικ Γκοντάρ είναι αφιερωμένος ο Αύγουστος της Κινηματογραφικής Λέσχης Ηλιούπολης, στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Μελίνα Μερκούρη» (Λεωφ. Ειρήνης 50, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, τηλ. 99.19.818). Οι ταινίες είναι: «Παράνομο κρεβάτι» του Τριφό (8/8), «Μια νύχτα με τη Μοντ» του Ρομέρ (15/8) και «Ο τρελός Πιέρο» του Γκοντάρ (22/8). Ακολουθεί αφιέρωμα στη «Μαγεία του Τάνγκο» με την προβολή δύο ταινιών: «Μάθημα Τάνγκο» της Σάλι Πότερ (29/8) και «Τάγκο» του Κάρλος Σάουρα (5/9).

Συμπόσια για τον «Αλλο»

Η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου αφιερώματος με θέμα τον «Αλλο» -αντίπαλο δέος, αλλά και αναπόσπαστο στοιχείο για τον προσδιορισμό του «εγώ», της ατομικής και κοινωνικής ταυτότητας- και συνεχίζοντας την ενασχόλησή της με θέματα του νεοελληνικού θεάτρου και της νεοελληνικής λογοτεχνίας διοργανώνει το Γ΄ Συμπόσιο για το νεοελληνικό θεατρικό έργο με τίτλο «Ο "Αλλος" στο Μεταπολεμικό νεοελληνικό θεατρικό έργο», στις 4 και 5 Νοέμβρη του 2000. Ενώ 1, 2 και 3 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το Β΄ Συμπόσιο νεοελληνικής λογοτεχνίας με θέμα «Ο "Αλλος" στην ελληνική λογοτεχνία του 20ού αιώνα» (πεζογραφία - ποίηση). Στις οργανωτικές επιτροπές των συμποσίων παίρνουν μέρος: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Τέα Βασιλειάδου, Νένη Ευθυμιάδη, Γιώργος Θαλάσσης, Κώστας Καζάκος, Ρούλα Κακλαμανάκη, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Λασηθιωτάκης, Γιώργος Μανιώτης, Ολγα Μοσχοχωρίτου, Χαρά Πετρούνια, Δημήτρης Τσατσούλης. Πληροφορίες: Αιόλου 9 και Πανδρόσου, τηλ. 3312.922, 3312.928.

Θέατρο στην περιφέρεια
  • «Το μελτεμάκι» του Παντελή Χορν που ανεβάζουν σε συνεργασία τα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και Βορείου Αιγαίου, θα παίζεται μέχρι την Κυριακή για το κοινό της Χίου, στον Κάμπο, στο Κτήμα Ρίζικο. Ο Θοδωρής Γκόνης που σκηνοθετεί την παράσταση έγραψε έξι θαλασσινά τραγούδια σε μουσική Νίκου Ξυδάκη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ιουλίας Σταυρίδου και οι φωτισμοί του Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν: Νίκος Αλεξίου, Υβόννη Μαλτέζου, Κερασία Σαμαρά, Γιώργος Μωρόγιαννης, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ιωάννα Παππά κ.ά.
  • «Εδουάρδος Β» του Κρίστοφερ Μάρλοου παρουσιάζεται από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, αύριο, στην Εδεσσα, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Γαβαλιώτισσας. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα, σκηνικό Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλαιρ Μπρέισγουελ, μουσική Αριστείδη Μυταρά, χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κ.ά.

Εργα των Μ. Θεοδωράκη, Μ. Λοΐζου, Στ. Ξαρχάκου και Μ. Χατζιδάκι, καθώς και τραγούδια από τη δημοτική και λαϊκή μας παράδοση συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας, που θα δώσει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, σήμερα (9 μ.μ.), στην κεντρική πλατεία Σαρωνίδας. Τραγουδούν οι Νάντια Καραγιάννη και Κώστας Μάντζιος . Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Χαλκιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ