ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλα τα πολιτικά «πλήγματα» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Παραιτήθηκε «θορυβωδώς» ο υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί

Την απόλυτη πλειοψηφία της Κνεσσέτ συγκέντρωσε πρόταση της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές

Ο Ν. Λεβί μιλά στους δημοσιογράφους, μετά την παραίτησή του

Associated Press

Ο Ν. Λεβί μιλά στους δημοσιογράφους, μετά την παραίτησή του
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Οσοι έσπευσαν να προβλέψουν ότι τα προβλήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού έλαβαν τέλος, προσωρινά τουλάχιστον, με την αποτυχία εκλογής του υποψηφίου του Σιμόν Πέρες στην Προεδρία, τελικά έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους. Μπορεί η χθεσινή ημέρα να ήταν η τελευταία για το Κοινοβούλιο πριν την έναρξη των τρίμηνων θερινών διακοπών, όμως, άλλη μία διπλή «πολιτική ήττα» χτύπησε την πόρτα του Εχούντ Μπάρακ, λίγες ώρες πριν τη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών.

Την οριστική του παραίτησή από την κυβέρνηση του Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε, χθες, σε μία, ιδιαίτερα έντονου ύφους, έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί. Ιδιαίτερα πικρόχολος και ειρωνικός στα σχόλιά του ο Λεβί, όπως όλο τον τελευταίο καιρό, τόνισε, μιλώντας από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Κνεσέτ, ότι εγκαταλείπει τον κυβερνητικό συνασπισμό, γιατί ο Εχούντ Μπάρακ «δεν τήρησε τη συμφωνία της εκλογικής τους συνεργασίας και συζήτησε στο Καμπ Ντέιβιντ έστω και το ενδεχόμενο μικρών παραχωρήσεων προς τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ».

Ο, μέχρι χθες, Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών είναι γνωστό ότι δε συμμετείχε στις πολυήμερες διαπραγματεύσεις στο Καμπ Ντέιβιντ, εξαιτίας ακριβώς αυτής της διαφωνίας του και ότι, επανειλημμένως, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την επιμονή του Εχούντ Μπάρακ να μην τον συμβουλεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο 62χρονος, μαροκινής καταγωγής, Ισραηλινός πολιτικός αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει απόψεις με τις οποίες δε συμφωνεί» και συμπλήρωσε ότι θα επανεξετάσει τη στάση του, μόνο σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποδεχτεί την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχει και το «Λικούντ». Το αίτημα αυτό είχε διατυπωθεί, πολλάκις στο παρελθόν, από τον Λεβί, ηγέτη του κόμματος «Χερούτ», το οποίο συνεργάστηκε εκλογικά με το «Λικούντ».

Και πρώτη έγκριση για πρόωρες εκλογές

Μόλις λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Κνεσέτ για το καλοκαίρι, η ολομέλεια ενέκρινε, «κατ' αρχάς», πρόταση του «Λικούντ» για διάλυση του Κοινοβουλίου και διενέργεια πρόωρων εκλογών, τόσο για την Κνεσέτ, όσο και για τη θέση του πρωθυπουργού. Την πρόταση υπερψήφισαν 61 βουλευτές, δηλαδή συγκέντρωσε την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία, 51 την καταψήφισαν και 6 απείχαν. Για να ισχύσει η πρόταση θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία άλλες 2 φορές. Εντούτοις, η ατμόσφαιρα στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ δεν προοιωνίζεται ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί για τον Εχούντ Μπάρακ.

Ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε, χθες, ήρεμος, αν και εμφανώς καταβεβλημένος. Για την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών του, αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη τού είχε γνωστοποιηθεί. Ανταπαντώντας, τόσο στις δηλώσεις Λεβί, όσο και στην απόφαση της Κνεσέτ, που βασίστηκε στις ενδεχόμενες παραχωρήσεις του προς τους Παλαιστινίους, ο Μπάρακ τόνισε ότι είναι ανυπόστατες κατηγορίες, διότι δεν έγιναν παραχωρήσεις στο Καμπ Ντέιβιντ. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεσμεύτηκε στον ισραηλινό λαό για την εξασφάλιση ενός ήρεμου μέλλοντος για τη χώρα και τόνισε ότι θα ασκήσει σοβαρότατες πιέσεις, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική ειρηνευτική συμφωνία.

Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, δε συμφωνούσαν με την, έστω και συγκρατημένη, αισιοδοξία του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Προέβλεπαν ότι η τρίμηνη διακοπή των εργασιών της Κνεσέτ, δίνει, μεν, τη δυνατότητα στον Μπάρακ να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αν και οι πιθανότητες να πετύχει το στόχο του είναι ελάχιστες. Η μοναδική επιλογή που απομένει στον Μπάρακ, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι η επίσπευση της επίτευξης οριστικής συμφωνίας, έτσι ώστε, τουλάχιστον, να ολοκληρώσει αυτή την προεκλογική δέσμευση πριν αποχωρήσει από την εξουσία.

Με τις εκτιμήσεις αυτές, συμφώνησε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Σχεδιασμού και διαπραγματευτής Ναμπίλ Σάαθ, καλώντας τον Μπάρακ να επιταχύνει τους ρυθμούς των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΙΝΟΤΣΕΤ
Δε χαίρει ασυλίας... μάλλον!

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Ηδη έχουν περάσει σχεδόν 20 μήνες, από την ημέρα -στις 16 Οκτώβρη 1998- που ο πρώην Χιλιανός δικτάτορας συνελήφθη στη βρετανική πρωτεύουσα. Τότε η είδηση συντάραξε την υφήλιο. Ομως ο νομικός και πολιτικός πόλεμος που ακολούθησε και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού κατάφερε να εξουθενώσει και όσους διέθεταν ιώβεια υπομονή και πια ελάχιστοι προσμένουν μια θετική είδηση από την υπόθεση που εξακολουθεί να υφέρπει, αν και σε χιλιανό έδαφος, εδώ και μήνες...

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι μόλις χτες και μετά από συνεχείς συνεδριάσεις, αλλά και αναβολές έκδοσης της απόφασης, το Ανώτατο Δικαστήριο ήρε την κοινοβουλευτική ασυλία του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ την οποία έχαιρε διά βίου, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο για δικαστικές διώξεις σε βάρος του πρώην δικτάτορα, σύμφωνα με δικαστικές πηγές στο Σαντιάγο. Φυσικά και αυτή η απόφαση είχε γίνει σίριαλ, καθώς οι 20 δικαστές που μετείχαν στη συνεδρίαση αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το αποτέλεσμα της προχτεσινής ψηφοφορίας τους, επιβάλλοντας στον εαυτό τους τη σιωπή μέχρι την υπογραφή της ετυμηγορίας και από τους 20. Ωστόσο διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ψηφοφορία διεξήχθη με αποτέλεσμα 11 υπέρ της άρσης και εννέα κατά. Σύμφωνα με τις ίδιες δικαστικές πηγές το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να κρατήσει μυστικό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το σκεπτικό ότι μπορεί κάποιος ή κάποιοι από τους 20 δικαστές να αλλάξουν γνώμη πριν την ολοκλήρωση της υπόθεσης με την υπογραφή από όλους της δικαστικής απόφασης, η οποία θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει την ετυμηγορία του Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου του Σαντιάγο, το οποίο είχε αποφασίσει στις 23 Μάη υπέρ της άρσης της ασυλίας του Πινοτσέτ.. Επομένως, μία ανατροπή του σκηνικού είναι και αυτή ενδεχόμενη...

Πάντως, σύσσωμος ο χιλιανός Τύπος, δείχνει να συμμερίζεται τις «διαρροές» και τις δικαστικές πηγές και φιλοξενεί στα πρωτοσέλιδά του την είδηση της άρσης της ασυλίας του πρώην δικτάτορα. Αναλόγως και στο Ιντερνετ η είδηση της άρσης της ασυλίας κυκλοφορεί ευρύτατα.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Απολογισμός των συγκρούσεων

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αιτιολόγησε χτες Τετάρτη, 2 Αυγούστου, την επέμβαση του ομοσπονδιακού στρατού στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία, μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. «Οι πράξεις μας, οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της συνταγματικής τάξης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών, εμπόδισαν τη διαδικασία της διάσπασης του κράτους», δήλωσε ο Πούτιν από το Πσκοφ (βορειοδυτική Ρωσία), όπου στρατοπεδεύουν αερομεταφερόμενα στρατεύματα που μετέχουν στον πόλεμο στην Τσετσενία. Η επίσκεψη του Προέδρου στην περιοχή έγινε με αφορμή την 70ή επέτειο των Αεροπορικών Αποβατικών Στρατευμάτων της Ρωσίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξοντώσει περίπου 14.000 Τσετσένους μαχητές από πέρσι τον Αύγουστο που άρχισαν οι συγκρούσεις στις Δημοκρατίες του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Μανίλοφ. Περίπου 13.500 Τσετσένοι μαχητές σκοτώθηκαν στην ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των ανταρτών που διεξήχθη ως τον φετινό Απρίλη, ενώ «άλλοι 500 αντάρτες έχουν έκτοτε εξολοθρευτεί σε ειδικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της συνολικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων, πρόσθεσε. Οι απώλειες των ομοσπονδιακών δυνάμεων, ήταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της περασμένης βδομάδας, 2.537 νεκροί και 8.050 τραυματίες.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, όταν δυνάμεις Τσετσένων ανταρτών εξαπέλυσαν επιθέσεις στο Νταγκεστάν από βάσεις στην Τσετσενία. Η σύγκρουση εξαπλώθηκε στην Τσετσενία το Σεπτέμβρη. Στην αρχή, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν 26.000 (5.000 μισθοφόροι) καλά οπλισμένους μαχητές από την Τσετσενία, κράτη της Μέσης Ανατολής, την Αφρική, το Αφγανιστάν, τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Ουκρανία, ακόμα και την Κίνα. Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 αντάρτες εξακολουθούν να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στην Τσετσενία, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή εγκαταλείψει την Τσετσενία. Επίσης, πολλοί έχουν παραδοθεί στις ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εμμένει στο μποϊκοτάρισμα των εκλογών

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Οι «εκκλήσεις» της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ «δείχνουν ότι πέφτουν στο κενό», αφού πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες από τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς στην ιταλική πρωτεύουσα, οι Μαυροβούνιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι, το «Μαυροβούνιο εμμένει στην απόφασή του να μποϊκοτάρει τις γενικές εκλογές που έχει προκηρύξει το καθεστώς του Βελιγραδίου για τις 24 Σεπτεμβρίου» και πρόσθεσαν με νόημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει τη στάση αυτή!

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, τονίζοντας ότι «στη Ρώμη είχαμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε για ποιο λόγο το Μαυροβούνιο δεν μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές αυτές και έγινε αποδεκτό. Τη συνέντευξη αυτή έδωσε ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του με τους ηγέτες 15 κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, τα οποία ανταποκρίθηκαν τάχιστα στα κελεύσματα της Μαντλίν Ολμπράιτ και προσπάθησαν να πείσουν τους Μαυροβούνιους να ενώσουν τις δυνάμεις τους, με την κατάληξη και υποστήριξη ενός και μόνο υποψηφίου, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εκδίωξης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Ο Βουγιάνοβιτς δήλωσε ότι τους υποσχέθηκε επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ