Πέμπτη 3 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Απολογισμός των συγκρούσεων

ΜΟΣΧΑ.-

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αιτιολόγησε χτες Τετάρτη, 2 Αυγούστου, την επέμβαση του ομοσπονδιακού στρατού στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία, μετά την έναρξη των συγκρούσεων στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. «Οι πράξεις μας, οι οποίες αποσκοπούσαν στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της συνταγματικής τάξης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών, εμπόδισαν τη διαδικασία της διάσπασης του κράτους», δήλωσε ο Πούτιν από το Πσκοφ (βορειοδυτική Ρωσία), όπου στρατοπεδεύουν αερομεταφερόμενα στρατεύματα που μετέχουν στον πόλεμο στην Τσετσενία. Η επίσκεψη του Προέδρου στην περιοχή έγινε με αφορμή την 70ή επέτειο των Αεροπορικών Αποβατικών Στρατευμάτων της Ρωσίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εξοντώσει περίπου 14.000 Τσετσένους μαχητές από πέρσι τον Αύγουστο που άρχισαν οι συγκρούσεις στις Δημοκρατίες του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, δήλωσε ο υπαρχηγός του επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλέρι Μανίλοφ. Περίπου 13.500 Τσετσένοι μαχητές σκοτώθηκαν στην ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των ανταρτών που διεξήχθη ως τον φετινό Απρίλη, ενώ «άλλοι 500 αντάρτες έχουν έκτοτε εξολοθρευτεί σε ειδικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της συνολικής αντιτρομοκρατικής επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων, πρόσθεσε. Οι απώλειες των ομοσπονδιακών δυνάμεων, ήταν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της περασμένης βδομάδας, 2.537 νεκροί και 8.050 τραυματίες.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση στο Νταγκεστάν και την Τσετσενία ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο, όταν δυνάμεις Τσετσένων ανταρτών εξαπέλυσαν επιθέσεις στο Νταγκεστάν από βάσεις στην Τσετσενία. Η σύγκρουση εξαπλώθηκε στην Τσετσενία το Σεπτέμβρη. Στην αρχή, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν 26.000 (5.000 μισθοφόροι) καλά οπλισμένους μαχητές από την Τσετσενία, κράτη της Μέσης Ανατολής, την Αφρική, το Αφγανιστάν, τις Δημοκρατίες της Βαλτικής, την Ουκρανία, ακόμα και την Κίνα. Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 αντάρτες εξακολουθούν να διεξάγουν ανταρτοπόλεμο στην Τσετσενία, ενώ οι υπόλοιποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή εγκαταλείψει την Τσετσενία. Επίσης, πολλοί έχουν παραδοθεί στις ρωσικές ομοσπονδιακές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ