ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κράχτης για «επενδύσεις» οι φτηνότεροι εργάτες

Οι δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία ο Γ. Παπανδρέου, αποκαλύπτουν ότι στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να βαθύνει με όλα τα μέσα την εργασιακή εκμετάλλευση

Η νέα γενιά των εργαζομένων θα αποτελέσει την «καύσιμη ύλη», με την οποία η πλουτοκρατία φιλοδοξεί να αυξήσει την κερδοφορία της. Γι' αυτό η κυβέρνηση καταργεί κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, κάνοντας την αντεπίθεση καθήκον για τον κάθε νέο και νέα

Icon

Η νέα γενιά των εργαζομένων θα αποτελέσει την «καύσιμη ύλη», με την οποία η πλουτοκρατία φιλοδοξεί να αυξήσει την κερδοφορία της. Γι' αυτό η κυβέρνηση καταργεί κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, κάνοντας την αντεπίθεση καθήκον για τον κάθε νέο και νέα
Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να μετατραπεί η χώρα σε παράδεισο για τους μονοπωλιακούς ομίλους είναι - σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου - ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το χρονοδιάγραμμα των δρομολογημένων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα καταστήσουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη για την ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία.

«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Επαναβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στην ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι θα αξιοποιήσει την απόφαση για το μηχανισμό δανειοδότησης για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση.

«Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσφυγή στο μηχανισμό χρηματοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ. «Ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός», είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «δε βάζουμε χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Με συμβουλές από την ...Ουγγαρία

Ανέφερε ακόμα ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα σπρεντ είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι με την προχτεσινή απόφαση η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση.

«Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές», είπε, συμπληρώνοντας ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, «κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης». Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσουμε σε αλλαγές και τομές», παραπέμποντας μάλιστα στην εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να «καλμάρουν» οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση «ανεμοδαρμένη» και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας «και αυτό πληρώνουμε τώρα», ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», λέγοντας «όσο περνάει ο καιρός μετατρέπουμε την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε «όχι», ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας, είπε ότι η ευνομία είναι θέμα σωστής διακυβέρνησης και ολοκλήρωσε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι το μήνυμα είναι πως αυτή η κυβέρνηση βάζει τάξη στη χώρα και θα φέρει την ασφάλεια.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αιχμή του δόρατος τα φιλομονοπωλιακά μέτρα

Επιχαίρει για το μηχανισμό δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ και ζητάει μείωση της φορολογίας για το κεφάλαιο

Η ταχεία εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τακτικής της ΝΔ, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο γερές πλάτες στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η φραστική διαμάχη γύρω από τις ευθύνες για το ποιος από τους δύο (ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ) προκάλεσε την «κρίση δανεισμού», δεν εμπόδισε τον Α. Σαμαρά να βάλει πλάτες στο θέμα του μηχανισμού δανειοδότησης, αφήνοντας κατά μέρος τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες μέρες για την απόφαση της ΕΕ, εστιάζοντας την άσφαιρη κριτική του στην εμπλοκή του ΔΝΤ.

Στις ομιλίες που εκφώνησε το Σαββατοκύριακο, επέμενε ότι δικαιώθηκε η στάση που είχε κρατήσει απέναντι στην απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ για το μηχανισμό «στήριξης», υπογραμμίζοντας ότι «όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο που δεν πανηγυρίζαμε μετά την πρώτη ανακοίνωση και είχαμε δίκιο να συστήνουμε περίσκεψη».

Ομως τη θέση αυτή απέφυγε να επαναλάβει χτες ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επιλέγοντας να συμμετέχει στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. «Ως ΝΔ ελπίζουμε και ευχόμαστε οι τελευταίες εξελίξεις, που προήλθαν από το Γιουρογκρούπ, να δώσουν κάποιες βαθιές ανάσες στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε σήμερα», δήλωσε ο Π. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί «με αίσθημα ευθύνης», αφού ενημερωθεί πρώτα ο Α. Σαμαράς από τον πρωθυπουργό...

Ο Α. Σαμαράς έχει κάνει σημαία του τα 23 μέτρα - ανάσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν κρύβει ότι είναι πανέτοιμος το επόμενο διάστημα να προτείνει ακόμα πιο «τολμηρές» προτάσεις υπέρ των μονοπωλίων, όπως η πλήρης απαλλαγή τους από τους φόρους.

«Ο απώτερος σχεδιασμός μας είναι η μείωση της φορολογίας (σ.σ. των επιχειρήσεων). Οχι η αύξησή της», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας την Κυριακή στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ, επικαλούμενος τη γνωστή επιχειρηματολογία περί ανταγωνισμού. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις γειτονικές, με φορολογικούς συντελεστές διπλάσιους από εκείνες. Ποιος θα 'ρθει εδωπέρα να επενδύσει;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ακόμα ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί «βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα καταθέσουμε αργότερα», ενώ σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στα «μέτρα τόνωσης μιας αγοράς που βυθίζεται σε ύφεση, μέτρα - ανάσες σε μια οικονομία που νιώθει όλο και μεγαλύτερη ασφυξία».

Εσωκομματική διαμάχη

Την ίδια στιγμή, βαθαίνει η εσωκομματική διαμάχη για την εξουσία, με τον Α. Σαμαρά να εμφανίζεται αποφασισμένος να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» του με την Ντ. Μπακογιάννη και να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Σε όλες τις ομιλίες του το προηγούμενο τριήμερο, ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην πρώην υπουργό για την απόφασή της να μη συμμετέχει στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ που ενέκρινε τις καταστατικές αλλαγές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εσωκομματική διαμάχη θα συνεχιστεί μέχρι το συνέδριο της ΝΔ τον Ιούνη, ενώ «άγνωστες» παραμένουν οι προθέσεις και τα σχέδια της Ντ. Μπακογιάννη...

Ικανοποιημένη η ντόπια πλουτοκρατία

Να προχωρήσουν οι ανατροπές, λένε με ένα στόμα μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι

«Αναμφίβολα είναι επιτυχία της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, σχολιάζοντας τη συμφωνία δανεισμού από ΕΕ και ΔΝΤ και δίνοντας το στίγμα, ποιοι μπορεί να κερδίζουν μέσα από τέτοιες ρυθμίσεις. Ο Κ. Μίχαλος άρπαξε την ευκαιρία για να πει ότι η «προστασία» που προσφέρεται είναι πρόσκαιρη και γι' αυτό «πρέπει να μπουν άμεσα σε εφαρμογή τα μέτρα, κυρίως αυτά που αφορούν την αναπτυξιακή δυναμική».

Κινούμενος στη γραμμή ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων επανέλαβε την κυβερνητική εκτίμηση ότι «οι χρηματοοικονομικοί οίκοι έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας» και «πρέπει να τους διαψεύσουμε». Κατά τα άλλα, όπως είπε, είναι «πάντα υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας», διευκρινίζοντας ότι «δεν εννοούμε συγκυβέρνηση αλλά συναίνεση. Συναίνεση, σύνεση, συνεργασία».

«Ελπίζουμε τα χρήματα που θα δανειστούμε αυτή τη φορά, είτε από τις αγορές, είτε μέσω της αξιοποίησης του μηχανισμού της ΕΕ, να αξιοποιηθούν σε παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και να μη σπαταληθούν. Να περάσουν στην πραγματική οικονομία και να μη χαθούν στη γραφειοκρατία». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ «είδε» στην απόφαση ότι διευκολύνεται το πρόβλημα δανεισμού της χώρας, πουθενά, όμως, δε «διέκρινε» τη νέα άγρια επίθεση που έρχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων και το εισόδημα των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Οι μόνοι που έχουν λόγους να «τρίβουν τα χέρια τους» είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και συνολικά οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, με τα συμφέροντα των οποίων σπεύδει να ευθυγραμμιστεί η γνωστή πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ