ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
«ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Η απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε δημοσίου υπαλλήλου

Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στη 48ωρη απεργία καλούν οι ταξικές δυνάμεις τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων

Σε μαζική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, στις 21 και 22 Απρίλη, και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 22 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) με ανακοίνωσή της. Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένη την απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει απεργία μόνο για τις 22 Απρίλη, η ΤΑΔΗΣΥ καλεί «τις διοικήσεις των Πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην 48ωρη απεργία». Ταυτόχρονα, «καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα με αίσθημα ευθύνης να δώσει τη μάχη της 48ωρης απεργίας, η οποία αποτελεί ποιοτικό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων μας απέναντι σε κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση και εργοδότες».

Η ΤΑΔΗΣΥ επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη, πρωτοφανή κυβερνητική επίθεση, στο εισόδημά μας, στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά μας δικαιώματα, στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, σε όλα όσα έχουν σχέση με το βιοτικό μας επίπεδο». Παράλληλα, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ «αποφάσισε απεργία μόνο για τις 22 Απρίλη με ένα πλαίσιο αναντίστοιχο και που συσκοτίζει τις αιτίες και τους αίτιους των προβλημάτων μας και η ΓΣΕΕ αρνήθηκε κάθε συντονισμό και κοινή δράση».

Να απομονωθούν οι εργατοπατέρες

Η ΤΑΔΗΣΥ καλώντας τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων να πάρουν αποφάσεις αναφέρει ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν ήδη πάρει και παίρνουν «πρωτοβάθμια σωματεία και πολλές ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα (...) παραμερίζοντας και ξεπερνώντας όσους ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στο ιστορικό χρέος ανάπτυξης και καθοδήγησης των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή αυτή βαρβαρότητα».

Καταλήγοντας καλεί σε πάλη για: Να παρθούν πίσω τα αντιλαϊκά μέτρα. Να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να ακυρωθούν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βασικός μισθός 1.400 ευρώ και ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και τα μισθολογικά κλιμάκια. Πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αμεση κρατική χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ για να παρέχει απρόσκοπτα αυτή την περίθαλψη στους δημοσίους υπαλλήλους. Αμεση κρατική επιχορήγηση του ταμείου πρόνοιας για να καταβάλει άμεσα τα εφάπαξ σε όλους τους δικαιούχους.

Ο επικίνδυνος ρόλος που παίζει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για τα συμφέροντα των εργαζομένων στο δημόσιο αναδείχτηκε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πλειοψηφία της διοίκησης - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση». Την ώρα που οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δέχονται την πιο σφοδρή και σκληρή επίθεση, η πλειοψηφία προβάλλει αποσπασματικά αιτήματα που βάζουν εμπόδια στο να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση και κινούνται στη λογική αποδοχής και άρα στήριξης της πολιτικής που γεννά τα λαϊκά προβλήματα. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία έκρινε τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναποτελεσματικά, αντιπρότεινε μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ενώ ισχυρίστηκε ότι το βασικό πρόβλημα των εργαζομένων είναι ότι δεν κατανέμεται σωστά το παραγόμενο προϊόν μέσα στον καπιταλισμό...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΘΕΛ - ΗΣΑΠ - ΗΛΠΑΠ
Στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις αύριο

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΑΣΑ

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ), στον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ), στα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και στο τραμ, αύριο (11 π.μ. - 5 μ.μ.). Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας θα γίνει γενική συνέλευση των συνδικάτων στους αντίστοιχους χώρους. Μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης και με δεδομένο το ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους, να δημιουργήσουν Επιτροπές Αγώνα και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους κάθε κλάδου να οργανώσουν την πάλη τους σε ταξική κατεύθυνση, προτάσσοντας τα ταξικά τους συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και να πάρουν απόφαση για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Καταδικάζοντας την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «ήδη μειώθηκε η επιχορήγηση της ΕΘΕΛ και γενικότερα της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας, το έλλειμμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και το αποτέλεσμα φαίνεται καθημερινά στο μειωμένο συγκοινωνιακό έργο. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το πάγωμα των προσλήψεων. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση συζητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων των τελευταίων οργανισμών που παραμένουν μέχρι σήμερα υπό κρατικό έλεγχο. Οι επιπτώσεις από αυτή την προοπτική θα είναι η μείωση προσωπικού, δηλαδή ακόμα και απολύσεις».

Αποκαλύπτει το ρόλο της πλειοψηφίας τονίζοντας ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και διάφορων τάχα ανεξάρτητων και όψιμων υπερασπιστών βάζουν πλάτη συνειδητά. Από το τέλος του Νοέμβρη του 2009 μιλούσαν για συνέλευση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε έγκαιρα, ενώ ταυτόχρονα απέρριπταν τις προτάσεις της ΔΑΣ για γενικές συνελεύσεις. Τώρα υποτίθεται πως προσπαθούν να συντονίσουν τον αγώνα τους στις συγκοινωνίες, όμως οι ίδιοι στη ΓΣΕΕ δηλώνουν πως θα κάνουν απεργία μόνο αν χρειαστεί». Καταλήγοντας η ΔΑΣ, καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες και μαζί με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

  • Ενιαίο Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών.
  • Κατοχύρωση του κοινωνικού ρόλου της αστικής συγκοινωνίας.
  • Κρατική επιχορήγηση των λειτουργικών αναγκών.
  • Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «KLEVA»
Να σπάσει ο φόβος, αλλιώς θα μας τα πάρουν όλα

Από την Παρασκευή εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία

Διασφαλίζω το δικαίωμά μου στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία κ.ά., σημαίνει ότι διεκδικώ, ότι παλεύω για όλα όσα μου ανήκουν. Αυτό τονίστηκε χτες - ανάμεσα σε άλλα - σε περιοδεία που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Αττικής Εργαζομένων στο Φάρμακο, στη φαρμακοβιομηχανία KLEVA, όπου από την Παρασκευή εφαρμόζεται το αντεργατικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας επιβάλλοντας στους εργαζόμενους 4ήμερη δουλειά με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και ενσήμων. Οι ταξικές δυνάμεις κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, ότι θα γίνουν απολύσεις αν δεν εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία στις 21 - 22 Απρίλη και να συσπειρωθούν μαζικά στο Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής με αφορμή και τις εκλογές του που ξεκινούν στις 18 Απρίλη.

«Ο μισθός μας θα μειωθεί περίπου κατά 200 ευρώ το μήνα, ανάλογα και με το μεροκάματο του καθένα», λένε οι εργαζόμενοι εκφράζοντας την αγωνία τους αν θα τα «βγάλουν πέρα με τα έξοδα που πολλαπλασιάζονται καθημερινά». «Οι περισσότεροι δουλεύουμε εδώ πολλά χρόνια, 10, 15 ή και πάνω από 20. Ο,τι είχαμε τώρα μας το παίρνουν πίσω... Μας αιφνιδίασαν και υπογράψαμε. Είχαν γίνει και 2 απολύσεις λίγο καιρό πριν...».

«Ο φόβος είναι δικαιολογημένος, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δε σου διασφαλίζει τίποτα. Αντίθετα τον καλλιεργούν οι εργοδότες για να έχουν ανοιχτό το πεδίο να κάνουν ό,τι θέλουν!», σημείωσε η Ζωή Σώκου, αναπληρωτής πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ τονίζοντας πως σε όποιες επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκουν αντίσταση από τους εργαζόμενους, οι εργοδότες είναι πιο διστακτικοί. «Οσο μας βρίσκουν "μπόσικους", θα μας τα πάρουν όλα, θα σας ζητήσουν κι άλλες θυσίες. Στην απεργία πρέπει να πάρουν απάντηση. Να οργανωθείτε, να ακυρώσετε το μέτρο στην πράξη και οι ταξικές δυνάμεις θα είναι στο πλευρό σας», είπε.

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ «ΠΛΑΙΣΙΟ»
Δυναμικά συνεχίζουν οι εργαζόμενοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της επιχείρησης που λειτουργεί στην περιοχή της Χαριλάου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κουφωμάτων «Πλαίσιο», στη διάρκεια της τριήμερης απεργίας που ολοκληρώνεται αύριο με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων 4 συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία κυνικά δήλωσε ότι θα πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 15 εργαζόμενοι για να διασωθεί η επιχείρηση και να συνεχίσουν να έχουν δουλειά οι 150 που θα μείνουν στο εργοστάσιο. Η εργοδοσία επικαλείται την οικονομική κρίση για τις απολύσεις, όπως έκανε και πέρσι τέτοιον καιρό που στο όνομα της κρίσης ήθελε να επιβάλει την 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία. Τότε τα σχέδιά της δεν πέρασαν. Εσπασαν πάνω στον αποφασιστικό και ενωμένο αγώνα των εργαζομένων.

Την Παρασκευή έχει οριστεί τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ αμέσως μετά οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν ΓΣ για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Ηδη, έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη.

Στην ανακοίνωση της ΟΕΦΣΕΕ και του Συνδικάτου Φαρμάκου - Καλλυντικού Αθήνας που δημοσιεύτηκε χτες στο «Ρ» γράφτηκε ότι εκ παραδρομής απολύσεις έχουν γίνει και στην επιχείρηση «Φαρματέν». Η συγκεκριμένη επιχείρηση, επισημαίνει η Ομοσπονδία με νέο δελτίο Τύπου, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει προβεί σε απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ