ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάργηση κάθε μορφής μερικής απασχόλησης

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Να ληφθούν μέτρα για να καταργηθούν κάθε μορφής προγράμματα μερικής απασχόλησης και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Θ. Παφίλης, προς τον υπουργό Εργασίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται: «Οργή και αγανάκτηση κυριεύει χιλιάδες εργαζόμενους "stage" καθώς οι προσλήψεις με προγράμματα μαθητείας συνεχίζονται με την ονομασία πλέον "προεργασία". Τον περασμένο Δεκέμβρη υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση για την παροχή επτά μηνών "ευκαιριών απασχόλησης" μέσω του προγράμματος "Μια αρχή μια ευκαιρία". Μέσω αυτού προσλήψεις προσωπικού μπορούν να γίνονται τόσο σε ιδιωτικές εταιρείες, όσο και σε δημόσιους φορείς (...) Ηδη σε δημοτικές επιχειρήσεις του Δήμου Ξάνθης έχουν προκηρυχθεί μέσω αυτού του προγράμματος θέσεις απασχόλησης διάρκειας πέντε μηνών. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τις δηλώσεις περί "παράνομων προεκλογικών stage", περί κατάργησης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου, που διατηρούνται με άλλη ονομασία και μορφή. Την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς οι πληρωμές τους καθυστερούσαν επί δύο μήνες μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη». Η κατάσταση αυτή, σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εργασιακής ομηρίας που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Μπλόκαρε πλωτό γκέτο στην Κόρινθο

Εφραξαν τον καταπέλτη του «ROPAX I», όπου δουλεύουν Ρουμάνοι - θύματα δουλεμπορικών γραφείων. Σε νέα παρέμβαση ενάντια στη «μαύρη εργασία», προχωρούν σήμερα και οι εργάτες της Ζώνης

Ελληνες και μετανάστες ναυτεργάτες πήραν από κοινού μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση (φωτ.)
Ελληνες και μετανάστες ναυτεργάτες πήραν από κοινού μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση (φωτ.)
Ενα ακόμα πλωτό - γκέτο, το οχηματαγωγό πλοίο (RO/RO) «ROPAX I» έπεσε χτες στα χέρια των ναυτεργατών. Με μία καλά οργανωμένη και αιφνιδιαστική κινητοποίηση, χτες το μεσημέρι, άνεργοι ναυτεργάτες με οργανωτή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, μπλόκαραν το πλοίο στο λιμάνι της Κορίνθου, απαιτώντας οργανικές συνθέσεις με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Μαζί τους στον καταπέλτη παρατάχτηκαν και εργαζόμενοι της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ.

Το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Κόρινθος - Μπάρι Ιταλίας, ανήκει στην εταιρεία «V SHIPS» και φέρει σημαία Αγγλίας. Το πλήρωμά του αποτελείται από 29 ναυτεργάτες από τη Ρουμανία, χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους, θύματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Η νέα κινητοποίηση είναι ενταγμένη στη μάχη που έχουν ξεκινήσει οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στην επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας που επιχειρούν να επιβάλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Οι εφοπλιστές, για την αύξηση της κερδοφορίας τους, πετούν στην στεριά τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και τους αντικαθιστούν με ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα με όχημα την αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τον αγώνα και τη συσπείρωσή τους με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Επιτροπή, οι ναυτεργάτες κατάφεραν να επιβάλουν πληρώματα με εργασιακά δικαιώματα σε δύο πλοία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου μπάρκαραν και 31 άνεργοι ναυτεργάτες. Προχτές ο αγώνας συνεχίστηκε στο ανασφάλιστο κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» στο λιμάνι του Πειραιά, όπου η μάχη θα κλιμακωθεί, ενώ από χτες το νέο μέτωπο είναι στο λιμάνι της Κορίνθου. Οι ναυτεργάτες μέχρι αργά χτες το βράδυ παρέμεναν αποφασιστικά στον καταπέλτη του «ROPAX I», υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης

Δυναμικά συνεχίζουν να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά, τις κατακτήσεις τους και οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, τα ταξικά σωματεία της Ζώνης καλούν όλους τους εργαζόμενους σε κοινή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με στόχο την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης που ήδη έχουν ξεκινήσει ενάντια στο σκλαβοπάζαρο που πάει να στηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και για λογαριασμό του Λάτση, για το έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, εφαρμόζοντας την εκτρωματική Συνθήκη Μπολκεστάιν. Συνθήκη, την οποία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. με την ψήφο τους στη Βουλή, εναρμόνισαν στην ελληνική νομοθεσία.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία από τους ανέργους της Ζώνης μαζί με εκπροσώπους των σωματείων τους έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΟΑΕΔ, απαιτώντας την παρέμβαση του Οργανισμού, ώστε τα ΕΛΠΕ που είναι και ο υπεύθυνος του έργου να προσλάβουν ανέργους της Ζώνης. Απαίτησαν επιπλέον καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους εργαζόμενους, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις και άλλα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία προς τους εργατοτεχνίτες επισημαίνουν για τη Συνθήκη Μπολκεστάιν ότι «μοναδικό στόχο έχει να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονες γαλέρες. Στήνουν το σκλαβοπάζαρο του 21ου αιώνα προς όφελος βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ζει και βασιλεύει ο εργασιακός Μεσαίωνας

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το βράδυ το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε χτες βράδυ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με το οποίο η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι θα καταργήσει δήθεν τον εργασιακό Μεσαίωνα. Οπως όμως είχε γίνει καθαρό και από το προσχέδιο που είχε δοθεί για διαβούλευση, η ασυδοσία των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν όλες τις μορφές ευελιξίας που είχαν θεσμοθετηθεί την τελευταία 20ετία παραμένει απόλυτη. Και με αυτό τον νόμο - και παρά τις προπαγανδιστικές κορώνες - όπως και σήμερα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να έχουν στη δούλεψή τους μισθωτούς με «μπλοκάκι», να ενοικιάζουν σαν να ήταν αντικείμενα εργάτες και εργάτριες, να επεκτείνουν τη μερική απασχόληση, να εφαρμόζουν τη διαθεσιμότητα και την εκ περιτροπής εργασία, να καταστρατηγούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με τη λεγόμενη διευθέτηση.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου παραμένει σε ισχύ το αίσχος της «ενοικίασης» εργαζομένων, το δουλεμπόριο εργατών και εργατριών, ενώ ανέγγιχτες παραμένουν και οι εργολαβίες. Οι οποίες «διευθετήσεις» του νομοσχεδίου δεν αναιρούν στο παραμικρό το γεγονός ότι περίπου 100.000 εργάτες και εργάτριες και μάλιστα στις πιο βαριές και «μαύρες» εργασίες θα συνεχίσουν να σέρνονται στο σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που οι θιασώτες της ονομάζουν «ελεύθερη αγορά εργασίας».

Το ίδιο παραμένει σε ισχύ και το καθεστώς με τα «μπλοκάκια». Μάλιστα, η κυβέρνηση έκανε πίσω και απ' αυτό που είχε εγγράψει στο αρχικό προσχέδιο νόμου και αύξησε από τρεις (3) σε έξι (6) μήνες το διάστημα στο οποίο απρόσκοπτα οι εργοδότες θα έχουν στη δούλεψή τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι». Το όργιο της σκληρής εκμετάλλευσης του κεφαλαίου θα μπορεί να συνεχίζεται αφού με ακόμα ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά παραμένουν σε ισχύ τα όπλα της εργοδοσίας, όπως η «διαθεσιμότητα», η μείωση δηλαδή των ημερών εργασίας με πρόσχημα την κατάσταση και τις ανάγκες της επιχείρησης, αλλά και η μερική απασχόληση και ακόμα η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που σημαίνει κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου.

Μειώνει τους γιατρούς του ΙΚΑ

Με το άρθρο 19 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση προβαίνει σε μείωση των οργανικών θέσεων γιατρών στο ΙΚΑ καθώς περιστέλλει κατά 250 τις θέσεις ιατρών και κατά 50 τις θέσεις των οδοντογιατρών του ιδρύματος δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στις παροχές υγείας του ιδρύματος που απευθύνεται σε περίπου 6 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Οι περικοπές αυτές θα εξοικονομήσουν 7,2 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πού πραγματικά ψάχνει η κυβέρνηση την περιστολή των δαπανών.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα και αύριο (11 π.μ. - 3 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής ενάντια στην περικοπή των αποδοχών τους.

ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΑΕ: Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία για τους εργαζόμενους της τυπογραφικής επιχείρησης «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ΑΕ», κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για αύριο Πέμπτη 15 Απρίλη από τη 12η μεσημβρινή έως τις 16 Απρίλη, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων 3 μηνών που τους οφείλονται. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αποφάσισε ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματος θα κηρύξει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

ΧΑΛΒΑΔΟΠΟΙΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: Στην απόλυση δύο εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία στην επιχείρηση χαλβαδοποιίας «Παπαγιάννη», στη Λάρισα. Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Νομού Λάρισας καταγγέλλει ότι οι απολύσεις αυτές μόνο στόχο έχουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και αναφέρεται στις έντονες ανησυχίες των εργαζομένων ότι θα ακολουθήσει νέο γαϊτανάκι απολύσεων.

ΑμΕΑ: Η ετήσια τακτική απολογιστική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων θα γίνει την Κυριακή 18 Απρίλη στις 10 το πρωί στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ