ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ
Νομοσχέδιο επίσπευσης του ξεκληρίσματος

Η κυβέρνηση ικανοποιεί μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στον Τουρισμό και τις ΑΠΕ

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αποτελεί το σχέδιο νόμου, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη». Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου, που σαν τελικό στόχο έχει τη συγκέντρωση των επιδοτήσεων στα χέρια τους. Σύμφωνα με το σ.ν. στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, αλλά και επιχειρηματίες αγροτοτουριστικών μονάδων ή μονάδων διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μπορεί η σύσταση του μητρώου αγροτών και ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη, να δημιουργεί προσδοκίες σε πολλούς μικρομεσαίους αγρότες, αλλά όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική θα τους οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στον εξοβελισμό από το αγροτικό επάγγελμα. Διότι όσα μέτρα αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ και υλοποιούνται πιστά στη χώρα μας, δε στοχεύουν τους «αγρότες του Κολωνακίου», όπως πρόσφατα ισχυριζόταν από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου, αλλά τη φτωχομεσαία αγροτιά. Αλλωστε, όπως η ίδια η Κ. Μπατζελή δήλωσε μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το νομοσχέδιο, η θέσπιση του Μητρώου Αγροτών «είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές».

Μπορεί να μειώνονται τα όρια από το 50% εισόδημα από τη γεωργία και 50% χρόνος απασχόλησης στη γεωργία που ήταν μέχρι τώρα για να θεωρείται κάποιος κατά επάγγελμα αγρότης και να γίνονται 35% και 30% αντίστοιχα, αλλά πάλι πολλοί φτωχοί και μικροί αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικά εισοδήματα προκειμένου να επιβιώσουν, θα πεταχτούν εκτός επαγγέλματος και εκτός επιδοτήσεων. Αυτό το προβλέπει, άλλωστε, ο κοινοτικός κανονισμός 73/2009, με βάση τον οποίο αποκλείστηκαν από τις επιδοτήσεις για ύψος μέχρι 200 ευρώ ήδη 168.000 φτωχοί και μικροί αγρότες. Και στο άρθρο 28 του ίδιου κανονισμού δίνεται η δυνατότητα να βγουν εκτός επιδοτήσεων όσοι χαρακτηριστούν μη αγρότες. Επίσης, όσοι θεωρηθούν μη αγρότες μπορούν να αποκλειστούν από αγροτικά προγράμματα και παροχές. Και όπως φαίνεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα τέτοιο εργαλείο.

Στο άρθρο 2 του σ.ν. «Επαγγελματίας Αγρότης», «θεωρείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

β) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ), ή συνταξιοδοτείται από τον ΟΓΑ. Στην περίπτωση, όμως, που επαγγελματίας αγρότης ασφαλισμένος στον ΟΓΑ αλλάξει κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω λειτουργίας αγροτοτουριστικών μονάδων ή μονάδων διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρεί την εγγραφή του στο Μητρώο.

γ) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

δ) Ειδικά οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή εγγράφονται ως αγρότες στο μητρώο εφόσον επιπρόσθετα είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους».

Με απλά δηλαδή λόγια ως «αγροτική δραστηριότητα» θα θεωρούνται στο εξής οι επενδύσεις στον Τουρισμό και τις ΑΠΕ και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που τις ασκούν θα καταχωρούνται στο Μητρώο, ενώ αγρότες που κάνουν και εξωγεωργικά μεροκάμματα και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, όχι. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή χρήσης, αγροτικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας που θα μπορούσαν να προσφέρουν τρόφιμα για το λαό και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και βιοτεχνία, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού και της ενέργειας.

EDISON
«Παρατηρήσεις» και ενδιαφέρον για εξαγορές

Και μονάδες της ΔΕΗ στο στόχαστρο της πολυεθνικής

Μία από τις πρώτες άμεσες παρεμβάσεις στη νέα, «απελευθερωμένη», αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκδηλώθηκε χτες από τη διοίκηση της ιταλικής πολυεθνικής ενεργειακής εταιρείας EDISON, στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας συναντήθηκαν και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και με τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η EDISON εμφανίζεται πρόθυμη να εξαγοράσει μέσω της ΕΛΠΕΝΤΙΣΟΝ (κοινής εταιρείας με τα ΕΛ.ΠΕ) υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ ή άλλες, παρά να αναπτύξει νέες, ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον για απευθείας είσοδο στη ΔΕΠΑ, εφόσον αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής. Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της «χαμηλής» οριακής τιμής του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, της χοντρικής τιμής, που θεωρείται τόσο από τον ενεργειακό κολοσσό, όσο και από άλλες ιδιωτικές εταιρείες αρνητική για τα υπερκέρδη που προσδοκούν από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η EDISON ασχολείται με τη ΔΕΗ. Το 2005 είχε εκδηλώσει τη θέλησή της να συνεργαστεί με τη ΔΕΗ για την συνεκμετάλλευση παλαιών μονάδων της και την από κοινού ανάπτυξη μονάδων λιθάνθρακα σε Ελλάδα και Ιταλία. Την πρότασή της επικαιροποίησε το 2008, χωρίς να υπάρξει συνέχεια. Πέρυσι είχε επαναλάβει το ενδιαφέρον για απόκτηση ποσοστού της ΔΕΠΑ.

Η συζήτηση με τον επικεφαλής της εταιρείας Ουμπέτρο Κουαντρίνο περιστράφηκε βεβαίως και γύρω από τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου, (που αναπτύσσει από κοινού με τη ΔΕΠΑ) για τον οποίο η υπουργός Τ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι τα έργα προχωρούν μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, η ιταλική πλευρά θεωρεί ότι το σχέδιο έχει «κολλήσει» λόγω της καθυστέρησης υπογραφής της τετραμερούς συμφωνίας τροφοδοσίας ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδα- Τουρκία- Ιταλία. Τις επόμενες μέρες αναμένονται συναντήσεις κορυφής σε Ιταλία και Ελλάδα, όπου ενδεχομένως θα υπάρξουν εξελίξεις.

ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
«Αγώνας ταχύτητας» από την κυβέρνηση

Στα 3,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δεσμευτικές συνδρομές από την ΕΕ για το 2010, επισήμανε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Στ. Αρναουτάκης, σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή των γραμματέων Περιφερειών και των συναρμόδιων υπουργείων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ύψους 5,2 δισ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εισροή πόρων για το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία». Η ουσία της σύσκεψης ήταν η παρότρυνση από την πλευρά της κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των διαφόρων προγραμμάτων, «πρόκειται για κατοστάρι και όχι μαραθώνιο», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. Δεσμεύτηκε δε, ότι οι Περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους τα επόμενα χρόνια για την εκπόνηση των μελετών ωρίμανσης των έργων. Βασικός στόχος είναι να φτάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και όσο γίνεται περισσότερο χρήμα στα ταμεία των μεγάλων επιχειρήσεων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ικανοποίηση μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με σχόλιό του για τη θέσπιση μητρώου αγροτών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων των μεγαλοαγροτών για μητρώο και διαχωρισμό σε κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, ώστε να διωχτούν βίαια οι φτωχοί αγρότες, ώστε η γη, η παραγωγή και οι επιδοτήσεις να συγκεντρωθούν ακόμα περισσότερο στους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες».

ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχευση στις μεγάλες καταναλώσεις

Εμφαση στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων για το 2010 δίνει η ΕΠΑ Αττικής, η οποία παράλληλα θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του δικτύου μήκους 500 χλμ. που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μπορεί να καλύψει την αύξηση της ζήτησης.

Στο πλαίσιο της αύξησης των πωλήσεων, η ΕΠΑ προχωρά σε πρόγραμμα χρηματοδότησης των εσωτερικών εγκαταστάσεων για μεγάλες πολυκατοικίες που βρίσκονται πάνω στο δίκτυο φυσικού αερίου. Θα αναλαμβάνει η ίδια τη χρηματοδότηση τοποθέτησης ή μετατροπής εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης για κόστος μέχρι 10.000 ευρώ προ ΦΠΑ και θα προσφέρει τα τέλη σύνδεσης, έως τις 30 του Ιούνη του 2010. Η εγκατάσταση θα γίνεται από συνεργείο που θα επιλέγουν οι πελάτες, ενώ η αποπληρωμή της χρηματοδότησης θα γίνεται σε ισόποσες διμηνιαίες δόσεις από 3 - 5 χρόνια με επιτόκιο από 5,8% έως 6% αντίστοιχα. Η ΕΠΑ προτίθεται να δαπανήσει 10 εκατ. ευρώ με στόχο 1.000 πολυκατοικίες. Η διοίκησή της εκτιμά ότι το κόστος αποπληρωμής θα είναι περίπου ίσο με το ποσό που θα εξοικονομείται από τη χρήση φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη χτεσινή παρουσίαση της διοίκησης της ΕΠΑ, το δίκτυό της έχει μήκος 3.000 χλμ. και εκτείνεται σε 65 δήμους, ενώ τροφοδοτεί 210.000 νοικοκυριά, 5.300 επαγγελματίες, 400 βιομηχανίες. Το 2009 πούλησε 271 εκατ. κ.μ. αερίου. Ο στόχος για το 2010 είναι τα 321 εκατ. κμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ