Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΤΡΩΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ
Νομοσχέδιο επίσπευσης του ξεκληρίσματος

Η κυβέρνηση ικανοποιεί μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες στον Τουρισμό και τις ΑΠΕ

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς αποτελεί το σχέδιο νόμου, που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Καταγραφή Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων - Ορισμός του Επαγγελματία Αγρότη». Στην πραγματικότητα πρόκειται για την ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου, που σαν τελικό στόχο έχει τη συγκέντρωση των επιδοτήσεων στα χέρια τους. Σύμφωνα με το σ.ν. στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, αλλά και επιχειρηματίες αγροτοτουριστικών μονάδων ή μονάδων διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μπορεί η σύσταση του μητρώου αγροτών και ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη, να δημιουργεί προσδοκίες σε πολλούς μικρομεσαίους αγρότες, αλλά όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική θα τους οδηγήσει μια ώρα αρχύτερα στον εξοβελισμό από το αγροτικό επάγγελμα. Διότι όσα μέτρα αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ και υλοποιούνται πιστά στη χώρα μας, δε στοχεύουν τους «αγρότες του Κολωνακίου», όπως πρόσφατα ισχυριζόταν από το βήμα της Βουλής ο Γ. Παπανδρέου, αλλά τη φτωχομεσαία αγροτιά. Αλλωστε, όπως η ίδια η Κ. Μπατζελή δήλωσε μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε το νομοσχέδιο, η θέσπιση του Μητρώου Αγροτών «είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές».

Μπορεί να μειώνονται τα όρια από το 50% εισόδημα από τη γεωργία και 50% χρόνος απασχόλησης στη γεωργία που ήταν μέχρι τώρα για να θεωρείται κάποιος κατά επάγγελμα αγρότης και να γίνονται 35% και 30% αντίστοιχα, αλλά πάλι πολλοί φτωχοί και μικροί αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικά εισοδήματα προκειμένου να επιβιώσουν, θα πεταχτούν εκτός επαγγέλματος και εκτός επιδοτήσεων. Αυτό το προβλέπει, άλλωστε, ο κοινοτικός κανονισμός 73/2009, με βάση τον οποίο αποκλείστηκαν από τις επιδοτήσεις για ύψος μέχρι 200 ευρώ ήδη 168.000 φτωχοί και μικροί αγρότες. Και στο άρθρο 28 του ίδιου κανονισμού δίνεται η δυνατότητα να βγουν εκτός επιδοτήσεων όσοι χαρακτηριστούν μη αγρότες. Επίσης, όσοι θεωρηθούν μη αγρότες μπορούν να αποκλειστούν από αγροτικά προγράμματα και παροχές. Και όπως φαίνεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αποτελέσει ένα τέτοιο εργαλείο.

Στο άρθρο 2 του σ.ν. «Επαγγελματίας Αγρότης», «θεωρείται το ενήλικο φυσικό πρόσωπο που έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης.

β) Είναι ασφαλισμένος στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ), ή συνταξιοδοτείται από τον ΟΓΑ. Στην περίπτωση, όμως, που επαγγελματίας αγρότης ασφαλισμένος στον ΟΓΑ αλλάξει κύριο κλάδο ασφάλισης λόγω λειτουργίας αγροτοτουριστικών μονάδων ή μονάδων διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρεί την εγγραφή του στο Μητρώο.

γ) Ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του και λαμβάνει από την απασχόλησή του αυτή το 35% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.

δ) Ειδικά οι απασχολούμενοι στην αλιευτική παραγωγή εγγράφονται ως αγρότες στο μητρώο εφόσον επιπρόσθετα είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας ατομικής αλιείας και άδειας επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους».

Με απλά δηλαδή λόγια ως «αγροτική δραστηριότητα» θα θεωρούνται στο εξής οι επενδύσεις στον Τουρισμό και τις ΑΠΕ και τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που τις ασκούν θα καταχωρούνται στο Μητρώο, ενώ αγρότες που κάνουν και εξωγεωργικά μεροκάμματα και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, όχι. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή χρήσης, αγροτικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας που θα μπορούσαν να προσφέρουν τρόφιμα για το λαό και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία και βιοτεχνία, για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του τουρισμού και της ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ