ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέο μακελειό αμάχων

Οι πρόσφυγες και ανάμεσά τους πολλά παιδιά πληθαίνουν στην μεθόριο Αφγανιστάν -Πακιστάν
Οι πρόσφυγες και ανάμεσά τους πολλά παιδιά πληθαίνουν στην μεθόριο Αφγανιστάν -Πακιστάν
ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 73 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο χωριό Σαραβίλα, των περιοχών των φυλών του Πακιστάν, στα σύνορα του Αφγανιστάν, ενώ οι αρχές επιχείρησαν να τους παρουσιάσουν για μία ακόμα φορά σαν «μαχητές των Ταλιμπάν». Ο κυβερνητικός στρατός με τις πλάτες των αμερικανοΝΑΤΟικών μετά την επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο έσπευσε να αναφερθεί σε «νέα επιτυχία των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς μαχητές». Οπως όμως δημοσιοποιήθηκε χτες, όλοι οι νεκροί της επίθεσης ήταν άμαχοι και μεταξύ αυτών πολλά παιδιά.

Αρχικά τα κυβερνητικά στρατεύματα χτύπησαν ένα από τα σπίτια της περιοχής και επανήλθαν όταν οι κάτοικοι επιχείρησαν να συλλέξουν τις σορούς των νεκρών, με αποτέλεσμα το νέο μακελειό, πάντα στο όνομα της «τρομοκρατίας». Ο κυβερνητικός στρατός από την πλευρά του επιμένει στην εκδοχή των μαχητών, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρξε κανείς άμαχος νεκρός.

Στο Αφγανιστάν τέσσερις αστυνομικοί, δύο Αφγανοί στρατιώτες και τρεις γυναίκες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις «Ταλιμπάν», που σημειώθηκαν στα βόρεια της Καμπούλ. Την ίδια στιγμή, οι επιζώντες και οι συγγενείς των νεκρών της επίθεσης των γερμανικών δυνάμεων κατοχής στην Κουντούζ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, που είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 70 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους, απαιτούν αποζημιώσεις από το Βερολίνο, προκειμένου να επιβιώσουν τα δεκάδες παιδιά που έμειναν ορφανά, ζητώντας δικαιοσύνη...

Η αφγανική κυβέρνηση από την πλευρά της περιορίζεται στο να απαιτεί τη διαχείριση - ή έστω μέρος αυτής - των οικονομικών κονδυλίων που δίνονται ως «βοήθεια» και διαχειρίζονται οι κατοχικές δυνάμεις...

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιλαϊκά μέτρα σε Ισπανία, Πορτογαλία

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- «Με κάθε τίμημα και κάθε κόστος» είναι έτοιμος να εφαρμόσει τωρινά και μελλοντικά στυγνά αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας ο «σοσιαλιστής» Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε προχτές στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Οπως σημείωσε, η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας για τη μείωση του δημοσιονομικού χρέους έως το 2013 (με την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ) με κάθε τρόπο, ακόμη και «εάν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε περαιτέρω περικοπές (των δαπανών) ή να απαιτήσουμε περισσότερη λιτότητα». «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη λιτότητα, την περικοπή δαπανών και την αύξηση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μέσα στο καλοκαίρι», ισχυρίστηκε. Βέβαια, οι Ισπανοί εργαζόμενοι πληρώνουν ήδη την κρίση με την ανεργία να προσεγγίζει το 20%.

Ωστόσο, ο Ισπανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντιέγκο Λόπες Γκαρίντο διαβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει τα μέσα για να αναλάβει το μερίδιό της (ήτοι 3,675 δισ. ευρώ) από το ευρω-ενωσιακό πακέτο δανείου των 30 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτήν την «επιχείρηση ...κερδοφόρα», διευκρινίζοντας με νόημα: «Δεν είναι σε καμιά περίπτωση ένα δώρο προς την Ελλάδα, αντιθέτως...».

Παρόμοια μέτρα έχουν ήδη εξαγγελθεί και στην Πορτογαλία, ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών αυτής της χώρας ότι «ακόμη και εάν χρειαστεί να δανειστεί» για να συμβάλει στο «μηχανισμό οικονομικής στήριξης» που αποφασίσθηκε την Κυριακή για την Ελλάδα θα το κάνει (δηλαδή, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Πορτογαλίας θα δανειστούν για να τα πάρουν προσαυξημένα από την εξόφληση του χρέους, που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα).

ΗΠΑ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νέα αμυντική συμφωνία

Αντίδραση από το Βραζιλιάνικο ΚΚ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Τελικά δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες και οι διαρροές που υπήρξαν με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αρτούρο Βαλενσουέλα, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, περί δημιουργίας και εγκατάστασης μίας ακόμη βάσης στην περιοχή και ειδικότερα μίας βάσης στη Βραζιλία. Η εγκατάσταση της βάσης που θα περιλαμβανόταν στη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βραζιλίας, τελικά δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο το συμφωνίας που υπέγραψαν στην Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του Πενταγώνου Ρόμπερτ Γκέιτς και ο υπουργός Αμυνας της Βραζιλίας Νέλσον Τζομπίμ. Φυσικά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ωστόσο το ενδεχόμενο να υπάρχουν σχέδια εγκατάστασης αλλά αυτή δεν περιέχεται στη νέα συμφωνία.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, όπως το έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο, η συμφωνία διευρύνει τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών σε «υποσχόμενα πεδία κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της έρευνας και της ανάπτυξης, της λογιστικής υποστήριξης, της ασφάλειας των τεχνολογιών και της απόκτησης αμυντικών υπηρεσιών και προϊόντων. Επιπροσθέτως, η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα για διευρυμένη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα επιχειρησιακής εμπειρίας, αμυντικής τεχνολογίας αλλά και τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις καθώς και μεγαλύτρης έκτασης συνδυασμένη εκπαίδευση και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις». Αντιδρώντας σε αυτή την συμφωνία το Βραζιλιάνικο ΚΚ με ανακοίνωσή του καταδικάζει τις διαπραγματεύσεις από την κυβέρνηση Λούλα, και αναφερόμενο στα σενάρια περί αμερικανικής βάσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο σημειώνει: «Με βάση όλα τα στοιχεία οι ΗΠΑ έχουν σχέδια επέμβασης σε άλλες χώρες με το πρόσχημα του "αντιναρκωτικού αγώνα" και του "αγώνα κατά της τρομοκρατίας" ζήτημα που περιλαμβάνει και το χτύπημα του αντάρτικου κινήματος και του δικαιώματος των λαών στην αυτοάμυνα» και προσθέτει ανάμεσα σε άλλα: «Οι ΗΠΑ συνεπείς με την πολιτική της στρατιωτικοποίησης της Λατινικής Αμερικής, τη χρησιμοποιούν ως ένα τρόπο για να φρενάρουν τους λαϊκούς αγώνες και αποβλέπουν επίσης στους φυσικούς πόρους της περιοχής. Γι' αυτό άλλωστε απενεργοποίησαν τον 4ο στόλο στην περιοχή».

ΙΡΑΚ
«Τροποποιήσεις» στις προεκλογικές εύνοιες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ανάμειξη ξένων δυνάμεων και ειδικότερα γειτονικών χωρών στις προσπάθειες σύστασης κυβέρνησης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, καταγγέλλει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Κράτος Δικαίου», Νούρι αλ Μάλικι. Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι οι νύξεις του είχαν στόχο το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Αφορμή αποτέλεσαν, όπως φαίνεται, δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Βαγδάτη, ο οποίος, το Σαββατοκύριακο, υπογράμμιζε την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των σουνιτών, στη διακυβέρνηση της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί σταθερότητα. Κατά πολλούς αναλυτές, ο Μάλικι εξοργίστηκε γιατί η δήλωση του Ιρανού διπλωμάτη, ουσιαστικά, σηματοδοτεί «ελαφρά στροφή» της Τεχεράνης (που φέρεται να τον είχε στηρίξει) και προς τον, με μόλις δύο έδρες, νικητή των εκλογών, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος, προεκλογικά, αν και σιίτης, είχε επανειλημμένως καταγγείλει τον Μάλικι για διακρίσεις σε βάρος των σουνιτών.

Την αναγκαιότητα συμμετοχής των σουνιτών στη διακυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και η σταθερότητα της χώρας έχει επανειλημμένως επισημάνει και η σαουδαραβική ηγεσία, η οποία, κατά πολλούς, βρίσκεται πίσω από σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Ιγιάντ Αλάουι. Η σαουδαραβική θέση επαναδιατυπώθηκε στον Ιρακινό Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, που επισκέπτεται το Ριάντ. Φυσικά, και οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις στο Ιράκ έχουν στηριχτεί από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

  • Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Στο πρώτο συγκρούστηκαν μέλη δύο διαφορετικών φυλών και στο δεύτερο εξερράγη βόμβα κοντά σε κατάστημα. Αλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, όταν εξερράγη βόμβα σε κατάστημα με αλκοολούχα ποτά.
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Αντιπαράθεση για την ισοτιμία του γουάν

ΠΕΚΙΝΟ._

Απέρριψε εκ νέου τις αμερικανικές απαιτήσεις για ανατίμηση του γουάν ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο, απαντώντας στον Αμερικανό ομόλογο του Μπάρακ Ομπάμα ότι η Κίνα θα διαχειριστεί το νόμισμά της ανάλογα με τα εσωτερικά της συμφέροντα. Σε συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Χ. Τζιντάο υπερασπίστηκε στο έπακρο τη νομισματική πολιτική της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε μέτρα για μεταρρυθμίσεις στην οικονομία θα παρθούν στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και ιδιαίτερα της Κίνας, με το Πεκίνο να μη λαμβάνει αποφάσεις υπό την πίεση οποιωνδήποτε ξένων.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, δήλωσε χτες ότι οι στρατιωτικές σχέσεις Κίνας και ΗΠΑ παραμένουν παγωμένες, παρά την «αναθέρμανση» των σχέσεων σε άλλα επίπεδα, λόγω και των πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν παρά τις αντιδράσεις του Πεκίνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ