ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εξόρμηση σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Πλατύ άνοιγμα σε φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενους σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ και καθηγητές ξεδιπλώνουν από την αρχή της βδομάδας οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ιδρύματα του Λεκανοπεδίου. Συσκέψεις, περιοδείες, ομιλίες μέσα κι έξω από τα αμφιθέατρα, είναι από τις μορφές που επιλέγονται για να μεταφερθεί στα ιδρύματα το κάλεσμα του ΚΚΕ να μη σκύψει ο λαός το κεφάλι στα μέτρα της κυβέρνησης, να οργανώσει την πάλη του με βασικό σταθμό την απεργία στις 21 - 22 Απρίλη.

Φιλοσοφική, Φυσικομαθητική, Νομική, ΤΕΦΑΑ, Παιδαγωγικά, σχολές Υγείας, ΑΣΟΕΕ, Πολυτεχνείο, Γεωπονική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, αλλά και όλες οι σχολές του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά, έχουν μπει στο προγραμματισμό αυτής της πλατιάς εξόρμησης και δεκάδες περιοδείες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Τις επόμενες μέρες το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη 14 Απρίλη

-- Στις 10 π.μ. στο Τμήμα Ναυπηγικής, ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

-- Στις 10 π.μ. στη ΣΤΕΦ Πειραιά, η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΑΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ.

  • Αύριο Πέμπτη 15 Απρίλη

-- Στις 5 μ.μ. στη ΣΤΕΦ Πειραιά, ο Γιάννης Πρωτούλης.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Αγώνα για να κάνουν κουμάντο οι πολλοί, οι εργαζόμενοι

Στα γεμάτα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου Πειραιά μεταφέρθηκε χτες το κάλεσμα του ΚΚΕ

«Να μην κάνετε καμία θυσία στη ζωή σας και τα δικαιώματά σας για να γεμίσουν τις τσέπες τους οι κεφαλαιοκράτες. Για να βγουν από τη κρίση με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες, δηλαδή να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους. Να ενώσετε τη δύναμή σας με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ, ώστε με αγώνα να μπει φρένο και στα χειρότερα που ετοιμάζουν». Με αυτά τα λόγια, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάλεσε τους φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ και να παλέψουν για το μέλλον και τα δικαιώματά τους.

«Είναι μεγαλύτερη θυσία, ανέφερε χαρακτηριστικά, να κάνετε σκόντο στα δικαιώματά σας παρά να έρθετε "από εδώ μεριά", ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα. Να κερδίσουμε τη ζωή μας και το μέλλον μας». Για μία ακόμα φορά σε αυτή τη χώρα, πρόσθεσε, όταν μιλούν για εθνικό συμφέρον, μιλάνε για το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου.

Αφού επισήμανε πως ο νέος εργαζόμενος που βγαίνει σήμερα στη δουλειά δεν έχει παρά να συναντήσει 4ωρη απασχόληση με μισό ή κανένα ένσημο και 360 ευρώ σύνταξη για 40 χρόνια δουλειάς, τόνισε ότι τα χειρότερα έρχονται. Δηλαδή, η απελευθέρωση των απολύσεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κάλεσε τους φοιτητές «να μη χάσουμε χρόνο».

Πάρτε τα προγράμματά τους - είπε για παράδειγμα - που τη λέξη νεολαία την έχουν διαγράψει και μιλάνε μόνο για ...«ευκαιρίες». Πολλοί από σας για να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας θα αναγκαστείτε να δουλέψετε. Εμείς λέμε ότι είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΑΣ να σπουδάσετε χωρίς η οικογένειά σας να πληρώσει ούτε ένα ευρώ και ο άνθρωπος να δουλεύει με αξιοπρέπεια με πλήρες ωράριο και ασφαλιστικά δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο. Θυσία, τόνισε, να κάνουμε στην κατεύθυνση των αγώνων που πρέπει να ξεδιπλωθούν στην καρδιά του προβλήματος. Αγώνες για να έρθουν τα πράγματα τούμπα και κουμάντο να κάνουν οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, και όχι η πλουτοκρατία.

ΤΑΣΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Περιοδεία χτες έγινε και στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθήνας

Είναι μονόδρομος και άμεση ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, οργανώνοντας την πάλη τους, τόνισε, χτες, η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στο Φυσικό της Αθήνας.

Η Τ. Τσατσούλη συνομίλησε με φοιτητές, σπουδαστές, καθηγητές και εργαζόμενους στη σχολή και τους κάλεσε στην απεργία του ΠΑΜΕ, στις 21 και 22 Απρίλη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, στην ισοτίμηση των πτυχίων των πανεπιστημίων με τα πιστοποιητικά που πουλάνε οι έμποροι της γνώσης, στις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους εκπαιδευτικούς κ.ά. Ολα αυτά, επισήμανε, έχουν άμεση σχέση με την απαίτηση του κεφαλαίου για φθηνούς εργάτες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση με εργαζόμενους σε προγράμματα του πανεπιστημίου, που δουλεύουν με τη συνεχή ανασφάλεια των δίμηνων και τρίμηνων συμβάσεων. Η Τ. Τσατσούλη τόνισε τη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με την ισχύουσα κατάσταση όπου οι επιχειρήσεις αλωνίζουν, διαμορφώνουν τη γνώση και εκμεταλλεύονται την αγωνία των νέων εργαζομένων για δουλειά. Οι εργαζόμενες περιέγραψαν τις δυσκολίες που έχει να προσπαθείς να ζήσεις με την εργασιακή ανασφάλεια, να μεγαλώσεις παιδιά, να ανταποκριθείς στις καθημερινές ανάγκες. Από τις τοποθετήσεις τους φάνηκε ότι όλη αυτή η κατάσταση «πνίγει» τους εργαζόμενους και διευκολύνει την απογοήτευση, τη λαθεμένη αίσθηση περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων». Η Τ. Τσατσούλη απάντησε πως οι εργαζόμενοι δέχονται άγρια επίθεση και δεν μπορεί να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Χρειάζεται, σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουν το αγώνα τους, είναι χρέος απέναντι στη ζωή τους και στα παιδιά τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
ΟΧΙ στη σφαγή των δικαιωμάτων μας

Στο Πάντειο περιόδευσε χτες ο Γραμματέας της ΚΝΕ

«Σ' αυτή την εξόρμηση δε θέλουμε να εξηγήσουμε τα μέτρα - που έχει και αυτό την αναγκαιότητά του - αλλά ο κόσμος τα καταλαβαίνει γιατί αρχίζει και τα ζει στη ζωή του. Θέλουμε να συζητήσουμε για τη διέξοδο που υπάρχει, τον άλλο δρόμο ανάπτυξης όταν κοινωνικοποιηθούν τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα πλοία, οι υποδομές, η γη. Οταν υπάρξει κεντρικός, πανεθνικός σχεδιασμός, μόνο έτσι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Πολύ περισσότερο όμως, θέλουμε να μεταφέρουμε το κλίμα αισιοδοξίας και το μαχητικό πνεύμα που συναντήσαμε στον απεργιακό αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό το απεργιακό πνεύμα πρέπει να μπολιαστεί, να ισχυροποιηθεί ακόμα παραπάνω στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας και κύρια στη μεγάλη μάχη, τη 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ στις 21 και 22 Απρίλη».

Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, κάλεσε χτες φοιτητές και εργαζόμενους στο Πάντειο Πανεπιστήμιο να πλημμυρίσουν τους δρόμους της Αθήνας, να νεκρώσουν τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα γραφεία, τους χώρους σπουδών: «Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου να πάρουν το μήνυμα, να ακούσουν το μεγάλο "Οχι" του λαού στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του».

Γιατί «έξω αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα σφαγείο», υπογράμμισε ο Γ. Πρωτούλης. «Είναι ένα σφαγείο δικαιωμάτων. Μέτρα εξαγγέλλονται και ψηφίζονται στη Βουλή, το ένα μετά το άλλο. Η κουβέντα για το πόσο έπεσαν ή ανέβηκαν τα σπρεντ δε μας αφορά. Το κουβεντιάζουν γιατί δεν μπορούν να έρθουν και να σου πουν ότι για την κερδοφορία μιας χούφτας ανθρώπων σφαγιάζονται ο μισθός σου, η σύνταξη του πατέρα σου, το δικαίωμά σου στις σπουδές, το πτυχίο σου γίνεται μπακαλόχαρτο. Πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός, να μην κοιτάμε τα πράγματα από τις τηλεοράσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ