ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για ... «ηθικό πολιτιστικό τουρισμό»!

Στην εμβάθυνση και διεύρυνση της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού μέσω σχετικών «τουριστικών προϊόντων», με την «ομπρέλα» του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις «Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Διαδρομές», στοχεύει το 2ο «φόρουμ» που οργανώνουν, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το ΥΠΠΟ-Τ, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού του Λουξεμβούργου, έδρα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτιστικών Διαδρομών.

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των οργάνων της ΕΕ, η ΟΥΝΕΣΚΟ, το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων - Τοποθεσιών), ευρωπαϊκά υπουργεία Πολιτισμού και... ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Ολοι αυτοί θα συζητήσουν για τις «πολιτιστικές διαδρομές» ως «πολύ σημαντικά εργαλεία» για την «αειφόρο ανάπτυξη», την «προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού» και... την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση»!

Πιο συγκεκριμένα και ξεκάθαρα: «Θα εξετάσουν τα προβλήματα και νέους τρόπους διαχείρισης και χρηματοδότησής των πολιτιστικών διαδρομών, καθώς και οικονομικά πρότυπα για την προώθηση του προορισμού "ΕΥΡΩΠΗ" μαζί με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα». Επίσης: «Θα συζητήσουν για τα σύγχρονα εργαλεία και τα τουριστικά προϊόντα των πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και για τον ηθικό και υπεύθυνο τουρισμό που σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτιστική τους ταυτότητα (...)»! Επιπλέον, θα «αναλύσουν την πρόοδο του πολιτιστικού τουρισμού στην Ευρώπη, τις πολιτικές που συνδέονται με την πρακτική συνειδητοποίησης της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στο πλαίσιο υλοποίησης των πολιτιστικών διαδρομών»! Ετσι, για μια ακόμη φορά, η ενίσχυση του κεφαλαίου στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμό, αποσκοπεί στην επιβολή του αντιδραστικού ιδεολογήματος περί «ευρωπαϊκής ιθαγένειας» ή «ταυτότητας», όπως εμφανίζεται σε άλλα σχετικά κείμενα.

Ζωγραφική και γλυπτική

«Μητέρα και παιδί», έργο του Ι. Νογκούτσι
«Μητέρα και παιδί», έργο του Ι. Νογκούτσι
«Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση», τιτλοφορείται η μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στον Αμερικανοϊάπωνα καλλιτέχνη Ισάμου Νογκούτσι (1904-1988), που θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Ανδρο. Από 27/6 - 26/9, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, 76 συνολικά εκθέματα, εκ των οποίων 42 γλυπτά, 34 σχέδια και προσχέδια, καθώς επίσης σειρά φωτογραφιών με σχέδια σκηνικών για παραστάσεις και δημόσια έργα που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, και της Αμερικής.

Με διπλή καταγωγή από την Αμερική (γενέθλιος τόπος της μητέρας του) και την Ιαπωνία (γενέθλιος τόπος του ποιητή πατέρα του), ο Ι. Νογκούτσι, στη διάρκεια της ζωής του, επισκέφθηκε επανειλημμένα την Ελλάδα και πολλούς άλλους τόπους. Στο Μεξικό ανακάλυψε τη γοητεία των έργων μεγάλης κλίμακας, στην Ιαπωνία τα γήινα κεραμικά και την αρμονία των κήπων, στην Κίνα τη γοητεία της σινικής μελάνης και στην Ιταλία την καθαρότητα του μαρμάρου. Αφομοίωσε διαφορετικές τεχνικές και πειραματίστηκε με ποικίλα υλικά (ατσάλι, μάρμαρο, σίδερο, ξύλο, χαλκό, αλουμίνιο, βασάλτη, γρανίτη). Ακόμη και τα στοιχεία της φύσης (νερό, αέρας, γη, φωτιά) αντιμετωπίστηκαν από τον Nογκούτσι ως δυνάμει αξιοποιήσιμα υλικά σε έργα μεγάλης κλίμακας.

Εγκαινιάζεται στις 20/4 στην γκαλερί «Καπλανών 5» (Καπλανών και Μασσαλίας), ατομική έκθεση του Γρηγόρη Σεμιτέκολο με τίτλο «Ζωγραφική 2007 - 2009». Οπως σημειώνει η Τζούλια Δημακοπούλου στον κατάλογο της έκθεσης: «...Καινούργια στοιχεία ήρθαν να εμπλουτίσουν, όχι μόνο θεματικά, τον "κόσμο" του Σεμιτέκολο. Αφήνοντας πίσω του τα σύμβολα της "βίδας", τα "κάγκελα", τα προφίλ των μεγαλουπόλεων, αφοσιώνεται σε λιτά τοπία όπου η σιωπή γίνεται εκκωφαντική, όπου τα δέντρα κυριαρχούν και κάποιες φιγούρες παιδιών ζωντανεύουν τον ορίζοντα. Σε μερικά από τα πρόσφατα έργα, διακρίνει κανείς στην ένταση των χρωμάτων και στην οξύτητα των σχημάτων ότι ο Σεμιτέκολο, σε αυτή τη φάση του έργου του, ανανεώνει το λεξιλόγιό του, γίνεται πιο αιχμηρός για να καταγράψει την εποχή μας». Διάρκεια έως 8/5.

Παίζουν Μπρεχτ στο «Σωτηρία»

Η αφίσα της παράστασης
Η αφίσα της παράστασης
Η θεατρική ομάδα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπως και πέρσι, ετοίμασε και θα παρουσιάσει μια νέα παράσταση με κείμενα του Μπέρτολντ Μπρεχτ, με τίτλο «Παίζοντας με τον Μπρεχτ». Οι παραστάσεις θα δοθούν στις 16,17,18,19 Απριλίου, στις 8.30μμ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Είσοδος ελεύθερη.

Ανοιξιάτικη περιοδεία

Οι Αλέξανδρος Ρήγας και Εβελίνα Παπούλια θα περιοδεύσουν την άνοιξη, με την κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου. Η κωμωδία «Αυτός ο αλήτης ο Κοέλιο έχει πάρει πολύ κόσμο στον λαιμό του...» είναι εμπνευσμένη από τον «Αλχημιστή» του Πάολο Κοέλιο και το μπουλβάρ «It Had to Be You». Μία ηθοποιός, με το «σταυρό» και τον «Αλχημιστή» στο χέρι, αποφασίζει ότι τα όνειρά της μπορούν και θα γίνουν πραγματικότητα, ακριβώς επειδή πιστεύει σε αυτά ...γιατί, όπως της ψιθυρίζει στο αυτί ο Κοέλιο, ολόκληρο το σύμπαν θα γίνει σύμμαχός της. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας. Σκηνικά: Λία Ασβεστά. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Η περιοδεία ξεκινάει από την Αμαλιάδα (22/4). Ακολουθούν: (23-24/4) Πύργος, (25/4) Μεσολόγγι, (26/4) Ναύπακτος, (27/4) Αγρίνιο, (28/4) Αίγιο, (29/4) Κόρινθος κ.ά.

Το νέο ΔΣ του ΣΕΗ

Το νέο ΔΣ του ΣΕΗ συγκροτήθηκε προχθές σε σώμα ως εξής: Λεωνίδας Βαρδαρός - πρόεδρος. Λίλα Καφαντάρη - Α' αντιπρόεδρος, υπεύθυνος τομέα Θεάτρου, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Νίκος Καραγιώργης - Β΄ αντιπροεδρος - υπεύθυνος του Τομέα Οπτικοακουστικών Μέσων, σύμβουλος ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Μόσχοβος - γεν. γραμματέας. Γιώργος Σώχος - αναπληρωτής γγ - υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, γραμματέας διεθνών σχέσεων. Κάτια Ζαρκάδα - ταμίας, γραμματέας θεάτρου, μέλος ΟΕΘ. Τέτα Κωνσταντά - αναπληρωτής ταμίας. Ανθή Τσαγκαλίδου - έφορος. Αντιγόνη Κανάκη - σύμβουλος ελευθέρων - επιχορηγούμενων θεάτρων, ασφάλισης - περίθαλψης, μέλος ΤΑΣΕΗ. Γιώργος Πυρπασόπουλος - γραμμ. οπτ/κού. Ρήγας Αξελός - σύμβουλος κινηματογράφου. Παύλος Ορκόπουλος - σύμβουλος ραδιοτηλεόρασης. Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Σπύρος Μπιμπίλας, Στάθης Βούτος, Βασίλης Καΐλας, Κλεοπάτρα Ροντήρη (μέλη).

Αφιέρωμα στον Τσαρούχη

Τιμητικό αφιέρωμα στον Γιάννη Τσαρούχη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του, πραγματοποιείται στις 19/4 (8μ.μ.) στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. Θα μιλήσουν οι: Νίκη Γρυπάρη - Τσαρούχη (ανιψιά του καλλιτέχνη), Γιώργος Χρονάς, Θανάσης Νιάρχος, Χρήστος Λεοντής, Διαγόρας Χρονόπουλος και Αταλάντη Κλαπάκη. Αποσπάσματα από τα βιβλία του θα διαβάσουν οι: Πέμη Ζούνη, Λεωνίδας Κακούρης. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση κοστουμιών και θεατρικών αφισών, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης για το θέατρο «Αθμόνιο» κ.ά.

Αδελφοκτόνα «Αγρυπνία»

Ο θίασος «Μνήμη» ανεβάζει (16/4 έως τέλος του Μάη) στο θέατρο «Κυδωνία» των Χανίων, το πρώτο μέρος του θεατρικού έργου του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία» (1983), σε μετάφραση Κώστα Κουκούλη - Ξενοφώντα Παγκαλιά, δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Παίζουν: Μιχάλης Βιρβιδάκης, Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη, Μαρία Μπουλουγούρη, Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν). Το δεύτερο μέρος του έργου θα παρουσιαστεί το 2011, με τους ίδιους συντελεστές και θα δίνονται παραστάσεις και με τα δύο μέρη μαζί.

Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός, σκηνοθέτης, «πνευματικό παιδί» του Στρίντμπεργκ, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών και ερωτικών σχέσεων, μέσα από το θάνατο, τη μοιχεία, την αιμομιξία, τα αδιέξοδα των ανθρώπων. Στην «Αγρυπνία», εμπνευσμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Αβελ, ερευνά τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τη στάχτη της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας απογοητεύσεις, επιθυμίες, φόβους τους, σε ένα «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» της παιδικής ηλικίας, ποτισμένο με αλκοόλ και λεκτική σκληρότητα.

«Το εργαστήριο Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ», είναι το σημείο αναφοράς της έκθεσης, που εγκαινιάζεται αύριο (8μ.μ.) στη «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (αίθουσα «Τάκης Παπατσώνης», Πειραιώς 100, Γκάζι). Θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρώτης διετίας λειτουργίας του, με υπεύθυνο του εργαστηρίου τον επίκουρο καθηγητή, Μάρκο Γεωργιλάκη. Η έκθεση, που περιλαμβάνει έργα των σπουδαστών, θα διαρκέσει έως 25/4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ