ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Σύνθλιψη υπηρεσιών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις

«Προσλήψεις εδώ και τώρα» και όχι διάλυση είναι το μόνιμο αίτημα των εργαζομένων στις δομές Πρόνοιας

Eurokinissi

«Προσλήψεις εδώ και τώρα» και όχι διάλυση είναι το μόνιμο αίτημα των εργαζομένων στις δομές Πρόνοιας
Με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, υπηρεσιών και διοικήσεων στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, με φόντο τον «Καλλικράτη» και το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, θα συνεχιστούν οι κατεδαφίσεις στις εναπομείνασες δημόσιες δομές των παραπάνω τομέων. Οι επιλογές αυτές θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη φροντίδα ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων - και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν απ' τη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους δημοσιογράφους. Οι συγχωνεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα απ' την Πρόνοια και θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία, αφού γίνουν οι μεταφορές των υγειονομικών και προνοιακών υπηρεσιών στην Καλλικρατική Αυτοδιοίκηση και αφού ψηφιστεί και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα περιέλθουν στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Ανακοινώθηκε η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας και οι εξής συγχωνεύσεις: Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος στο Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ). Ινστιτούτο Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερευνας (ΙΚΔΕ) στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης. Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΑ).

Το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη συγχώνευση περισσότερων από 100 μονάδων Πρόνοιας, (αρχίζοντας από τα Διοικητικά Συμβούλια), αλλά προσκρούει στο νομικό καθεστώς, το οποίο θα αλλάξει, όπως είπε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι ο νέος κύκλος των συγχωνεύσεων που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνθλίψει και πάλι τα εναπομείναντα ιδρύματα Πρόνοιας. Οπως έγινε με το νόμο 2646/1998 με τον οποίο επιχειρήθηκε η συγχώνευση του ΠΙΚΠΑ, του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας και του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» στον «Εθνικό Οργανισμό Κοινωνικής Φροντίδας (ΕΟΚΦ)». Η συνένωση δεν πέτυχε, αλλά ο ΕΟΠ διαλύθηκε, το ΠΙΚΠΑ συρρικνώθηκε δραματικά και το «Μητέρα» βρίσκεται στα κατώτερα - λόγω των τρομακτικών ελλείψεων - όρια υπολειτουργίας.

Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν αφού προηγηθεί η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όπου θα μεταφερθούν και οι δομές Υγείας.

Είναι ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών έρχονται διαλυτικές επιλογές που θα πετάξουν στο δρόμο ασθενείς και εργαζόμενους. Ηδη, έχουν λήξει απ' το τέλος του Δεκέμβρη 2009 οι συμβάσεις 65 εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνας (ΕΚΕΨΥΕ) και 53 ασθενείς - μεταξύ των οποίων και 15 παιδιά στο μοναδικό κέντρο αυτισμού - θα μείνουν στο δρόμο. Σε σχετική ερώτηση η υφυπουργός απάντησε ότι το ΕΚΕΨΥΕ δε ζήτησε συμβάσεις και περιμένει την πρότασή του. Την Παρασκευή (23.4.2010), στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΨΥΕ έχουν αποφασίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ώρα 10 π.μ.

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα για τις περικοπές 10% στην επιχορήγηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) η υφυπουργός Υγείας είπε ότι έχει ζητήσει απ' το υπουργείο Οικονομικών την εξαίρεση του ΚΕΘΕΑ.

ΛΑΡΙΣΑ
«Παραλύουν» τα νοσοκομεία

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις περικοπές των εφημεριών πραγματοποίησαν χτες, στα γραφεία της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (ΔΥΠΕ), γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ολομέλεια των διευθυντών Κλινικών και Εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αποφάσισε να διακόψει από σήμερα τη λειτουργία του νοσοκομείου ως αντίδραση στο πρόβλημα με τις εφημερίες (την απόφαση συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Ιατρών). Μια απόφαση, που, αν υλοποιηθεί, θα προκαλέσει προβλήματα σε εκατοντάδες ασθενείς από τη Θεσσαλία και τη γύρω περιοχή, που επισκέπτονται καθημερινά το νοσοκομείο.

Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι γιατροί σε χτεσινή γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν να συνεχίσουν επ' αόριστον την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, ενώ δηλώνουν αντίθετοι στην απόφαση κλεισίματος του Πανεπιστημιακού. «Εχουμε την άποψη ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν δικαιούνται να τα κλείνουν οι γιατροί, το ρόλο αυτό τον έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και οι δορυφόροι τους», επισημαίνει, μεταξύ των άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση Γιατρών Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Και προσθέτει: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε περικοπή κονδυλίων από τα ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και θεωρούμε καθαρή κλοπή την μη καταβολή τμήματος των δεδουλευμένων, όπως επιχειρείται για τις πραγματοποιηθείσες εφημερίες Ιανουαρίου και εντεύθεν».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο διοικητής της ΔΥΠΕ Π. Τομαράς, παραδέχτηκε ότι οι συνεχείς περικοπές των εφημεριών, εξαιτίας των οποίων στα νοσοκομεία της περιοχής διαμορφώνεται παραλυτική κατάσταση, γίνονται στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Ερωτηθείς αν προτίθεται να ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση σε περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση κλεισίματος του Πανεπιστημιακού, απέφυγε να απαντήσει.

ΚΕΑΤ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΚΕΚ ΑμΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κινητοποιήσεις σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα πραγματοποιούν σήμερα στις 6:30 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η μαθητική κοινότητα και ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Η κινητοποίηση γίνεται για τη στήριξη του αγώνα των μαθητών που προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής, την ανάδειξη των προβλημάτων της σχολής σαν αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, την ανάγκη για γενικότερο ξεσηκωμό και συμμετοχή στην 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στους δρόμους της Καλλιθέας.

Κινητοποίηση και συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Γαλατσίου στο ύψος της Σχολής πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. οι μαθητές και σπουδαστές του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Γαλατσίου. Ενάντια στην ανεργία, για την αναβάθμιση της σχολής, για δουλειά για όλους τους απόφοιτους.

Απαιτούν παιδίατρο στη Σκόπελο

Να έρθει παιδίατρος εδώ και τώρα, απαίτησαν κάτοικοι της Σκοπέλου, οι μαθητές και γονείς
Να έρθει παιδίατρος εδώ και τώρα, απαίτησαν κάτοικοι της Σκοπέλου, οι μαθητές και γονείς
Να καλυφθεί άμεσα η εδώ και τρία χρόνια κενή θέση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων, απαίτησαν οι κάτοικοι του νησιού με συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προχτές Κυριακή στο Δημαρχείο.

Η κινητοποίηση έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Σκοπέλου και συμμετείχαν 17 φορείς του νησιού. Σε συγκέντρωση τονίστηκε από τους ομιλητές ότι το ΚΥ αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και εξοπλισμό, με κυριότερη την απουσία παιδιάτρου εδώ και τρία χρόνια που θέτει σε καθημερινό κίνδυνο τη ζωή των 725 παιδιών του νησιού. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος που απαιτείται για τη μετάβαση σε αστικά κέντρα για την υγεία των ίδιων και των παιδιών τους, ενώ πολλές φορές τα συχνά απαγορευτικά αποκλείουν το νησί από τον έξω κόσμο. Ακολούθησε πορεία στο ΚΥ, όπου οι μαθητές κρέμασαν πανό διαμαρτυρίας.

Την έλλειψη παιδιάτρου και των αναγκαίων δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών Υγείας αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Ιθάκης, Σαμοθράκης, Πάτμου. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι κάτοικοι των τεσσάρων νησιών απαιτούν την άμεση κάλυψη της θέσης του παιδιάτρου στα ΚΥ των νησιών, τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτά προγραμματίζουν κινητοποίηση διαμαρτυρίας το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ