ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις και η προπαγάνδα του πολέμου

Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν το «απελευθερωτικό» τους έργο
Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν το «απελευθερωτικό» τους έργο
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίστηκαν οι επιθέσεις στο κατεχόμενο Αφγανιστάν τις προηγούμενες μέρες, με τους αντάρτες των Ταλιμπάν να δηλώνουν ότι «προετοιμάζονται πυρετωδώς» και συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην Κανταχάρ, ξεκινώντας μπαράζ επιθέσεων εναντίον των ξένων δυνάμεων, προκειμένου να απαντήσουν στη σχεδιαζόμενη πολεμική επιχείρηση των αμερικανο - ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Δηλώσεις που πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων από την πλευρά της κατοχής και της εγκάθετης κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι, για την αναγκαιότητα της επίθεσης εναντίον των «τρομοκρατών»...

Σε επιθέσεις μαχητών των Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους δύο Ολλανδοί κατοχικοί στρατιώτες το Σάββατο. Χθες σκοτώθηκαν ακόμα δύο εργαζόμενοι στο ΝΑΤΟ και ένας Αφγανός στρατιώτης κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ σε δεύτερη επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις συγγενείς του Χ. Καρζάι στην Κανταχάρ.

Την ίδια στιγμή, οι κατοχικές δυνάμεις στην Καμπούλ ανακοίνωσαν τη σύλληψη εννέα «μαχητών» μεταξύ των οποίων και επίδοξοι καμικάζι, με στόχο «στρατηγικές τοποθεσίες».

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση και στο Πακιστάν, όπου δύο συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις, που αποδίδονται σε μαχητές των Ταλιμπάν, χτες στην πόλη της Πεσαβάρ, είχαν σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 24 άνθρωποι, όλοι άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους. Οι κυβερνητικές αρχές δηλώνουν ότι οι «Ταλιμπάν» ανασυντάσσονται παρά τις «επιτυχημένες» εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί τόσο ο τοπικός στρατός όσο και μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών. Ο πρώτος καμικάζι είχε στόχο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που παρακολουθούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ισλαμιστικού κόμματος Τζαμάτ Αλ Ισλάμ ενάντια στις περικοπές ενέργειας. Στη δεύτερη επίθεση στόχος ήταν ένα σχολείο, με αποτέλεσμα ένα αγόρι να χάσει τη ζωή του και ακόμα 10 παιδιά να τραυματιστούν.

Περιορίζονται οι εξουσίες του Ζαρντάρι

Υπεγράφη χτες τελικά από τον Πρόεδρο του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι η απόφαση που υλοποιεί τον περιορισμό των δυνάμεών του, ενισχύοντας την «κοινοβουλευτική εξουσία» και τη θέση του πρωθυπουργού, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ισχυρίστηκαν ότι η δημοκρατία στη χώρα έκανε βήματα μπροστά, υποστηρίζοντας ότι η μέχρι πρότινος νομοθεσία ευνοούσε τη δικτατορία του προέδρου... Ωστόσο, η κατάσταση στο Πακιστάν δεν αναμένεται να αλλάξει προς όφελος του λαού, που ζει σε ένα διαρκή πόλεμο, παράλληλα με το Αφγανιστάν, όντας η γέφυρα για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή.

ΚΙΡΓΙΖΙΑ
Προωθούνται θεσμικές «μεταρρυθμίσεις»

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Σχέδιο θεσμικών «φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων» και διεξαγωγή «ελεύθερων» προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα τέλη του ερχόμενου Σεπτέμβρη ή στις αρχές Οκτώβρη παρουσίασε χτες η νέα κυβέρνηση της Κιργιζίας, ισχυριζόμενη πως στοχεύει στην αύξηση της διαφάνειας και της δημοκρατίας στη χώρα.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μεταβίβαση εξουσιών απ' τον πρόεδρο στο κοινοβούλιο και τη διεύρυνση των μελών της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Νωρίτερα προχτές σημειώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μπισκέκ περιορισμένα επεισόδια ανάμεσα σε περίπου 1.000 εξαγριωμένους υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ και την αστυνομία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων πυρπολήθηκαν τρία περιπολικά της αστυνομίας, ενώ αξιωματούχος της νέας κυβέρνησης ισχυρίστηκε πως η κατάσταση είναι πλήρως «υπό έλεγχο». Εν τω μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος Κουρμανέκ Μπακίεφ που βρισκόταν στο Καζακστάν, αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο οδηγός αυτοκινήτου που ανήκει σε υψηλόβαθμο αστυνομικό αξιωματούχο της Ινγκουσετίας τραυματίστηκε χτες όταν εξερράγη βόμβα κάτω απ' το όχημα στο οποίο βρισκόταν.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νιγηριανοί ένοπλοι (μέλη συμμορίας) απήγαγαν προχτές δύο Γερμανούς σε παραλία στο δέλτα του Νίγηρα στην πολιτεία Αμπια.

ΧΑΓΗ.-- Η Δυτικοαφρικανική Γουινέα κατηγόρησε χτες τη ΛΔ Κονγκό για παράβαση του διεθνούς δικαίου στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης επειδή «φυλάκισε παράνομα» (το 1986) και απέλασε (το 1996) τον πλούσιο επιχειρηματία Αμχμάντου Σάντιο Ντιάλο για να μην τον πληρώσουν οι εταιρείες που του χρώσταγαν χρήματα.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Πάνω από 100 πρόσφυγες - αιτούντες άσυλο απ'τη Σρι Λάνκα που ζούσαν τους τελευταίους έξι μήνες σε ένα ψαροκάικο που είχε αράξει έξω από λιμάνι της Ιάβας στην Ινδονησία - αποφάσισαν χτες να συμφωνήσουν στη μετεγκατάστασή τους σε προσφυγικό καταυλισμό καθώς τους δόθηκαν διαβεβαιώσεις από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ πως θα τους δοθεί άσυλο σε τρίτη χώρα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στην απόφαση συγκρότησης νέου αερομεταφορέα κατέληξε η σερβική κυβέρνηση. Αποφασίστηκε τα περιουσιακά στοιχεία της «Jat Airways» να μεταβιβαστούν στη νέα αεροπορική εταιρεία εντός 75 ημερών.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Η Κροατία προχώρησε χτες στην υπογραφή συμφωνίας με το ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη διαχείριση πληροφοριών σχετικά με την πυρηνική τεχνολογία. Η συμφωνία υπογράφτηκε στην Ουάσιγκτον, από την πρέσβειρα της Κροατίας, αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα, Κολίντα Γκράμπαρ Κιταροβίτς.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Προβάδισμα στους Φιλελευθέρους Δημοκράτες δίνει για πρώτη φορά δημοσκόπηση του Ινστιτούτου BPIX για την εφημερίδα «Mail on Sunday», λίγες ημέρες μετά τη «νίκη» του στο debate των αρχηγών και μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποσπούν το 32% της πρόθεσης ψήφου, άνοδος 12 ποσοστιαίων μονάδων σε μία εβδομάδα, έναντι 31% για τους Συντηρητικούς (-7%) και 28% για τους Εργατικούς (-3%).

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Ισπανικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια συνετρίβη το Σάββατο στην Αϊτή κοντά στη μεθόριο με τη Δομινικανή Δημοκρατία. Κατά τη συντριβή σκοτώθηκε ο πιλότος, ενώ τα τρία μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το υψηλότερο ποσοστό δυσπιστίας, στα τελευταία 50 χρόνια, των Αμερικανών πολιτών απέναντι στην κυβέρνησή τους καταγράφεται σε δημοσκόπηση του κέντρου «Pew». Περίπου το 80% των Αμερικανών πολιτών δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται ότι η κυβέρνησή τους λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις. Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε σταθερή κατιούσα πορεία από το 73% που ήταν το 1958 την εποχή που διοικούσε ο Αϊζενχάουερ και τέθηκε για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση το ερώτημα της «εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Επίσης, περίπου το 25% είχε θετική άποψη για το Κογκρέσο, το μικρότερο καταγεγραμμένο ποσοστό εδώ και μια 25ετία, ενώ λιγότερο από το 40% δήλωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα κάνει «εξαιρετική» δουλειά ή απλά «καλή» δουλειά.

ΑΧΜΑΝΤΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 έμβρυα βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα σε κάδο σκουπιδιών στην Ανατολική Ινδία, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Η αστυνομία εξετάζει το φύλο που πιθανολογείται να είναι θηλυκό στο σύνολο των εμβρύων. Εκτιμά ότι εγκαταλείφθηκαν από νοσοκομεία, ως συνήθης πρακτική διακοπής κύησης εάν διαπιστωθεί ότι επρόκειτο για κορίτσι...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, όπου ο στρατός με τα όπλα ανά χείρας δηλώνει έτοιμος να «αντιμετωπίσει» τους διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα», οι οποίοι επίσης προετοιμάζονται για οδομαχίες. Ο στρατός έχει ήδη περικυκλώσει την περιοχή που έχουν καταλάβει και στρατοπεδεύσει εδώ και ένα μήνα οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, που ζητούν τη διάλυση του Κοινοβουλίου και διενέργεια εκλογών με επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού και κατηγορούμενου για σειρά σκανδάλων διαφθοράς, Τακσίν Σιναουάτρα. Αρκετοί διαδηλωτές ανήκουν στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχοντας εγκλωβιστεί στο ψευτοδίλημμα καθώς και η παρούσα κυβέρνηση εξυπηρετεί τα ίδια συμφέροντα της πλουτοκρατίας της χώρας με το λαό να ζει σε άθλιες συνθήκες.

Οι διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα», θέλοντας να δείξουν ότι αψηφούν την απειλή της στρατιωτικής επέμβασης, ανακοίνωσαν νέα κινητοποίηση σήμερα, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για επικείμενη αιματοχυσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ