ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Επικοινωνιακή στάχτη για να κρύψουν το νέο αντιασφαλιστικό έγκλημα

Οι νέες ανατροπές είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε επικοινωνιακά τεχνάσματα έχουν επιδοθεί τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του, προκειμένου να ξεφύγουν από τη λαϊκή κατακραυγή για τα επώδυνα αντιασφαλιστικά μέτρα τα οποία έχουν προαποφασίσει και προωθούν για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες βδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι εξαναγκάζεται δήθεν από «τους έξω», πότε ΔΝΤ και πότε ΕΕ, πότε και από τους δύο μαζί, να επιβάλει μέτρα που δήθεν δεν επιθυμεί και που κατά την προσφιλή ρήση τους «είναι εκτός ιδεολογικού πλαισίου του ΠΑΣΟΚ». Ομως, παρά τα κόλπα, παρά την προκλητική στήριξη από τα μέσα των βαρώνων των ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα αυτά και συνολικά η αντεργατική επίθεση είναι ενταγμένα στη στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης να φορτώσει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, στον αδιαπραγμάτευτο στόχο της να εξασφαλίσει την καπιταλιστική κερδοφορία.

Σχολιάζοντας την υποτιθέμενη άρνηση της κυβέρνησης - που έντεχνα και με διάφορους τρόπους πλασάρεται στη δημοσιότητα - ότι δεν επιθυμεί να αυξήσει τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Μετά τους θεατρινισμούς του "κοινωνικού διαλόγου" και της διαβούλευσης, τώρα και με επιστολές προς την ΕΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει ότι η νέα δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για όλους, η αντικατάσταση της σύνταξης από προνοιακό επίδομα και οι νέες δραστικές περικοπές στις ιατροφαρμακευτικές παροχές ήταν και είναι και δική της επιλογή πολύ πριν από τις εκλογές και δεν είναι επιλογή μόνο της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αλλωστε, το δρόμο για σύνταξη πάνω από τα 65 τον έχει ανοίξει ήδη ο νόμος Ρέππα και τον επιβάλλουν οι γνωστές ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού με τα λεγόμενα αντικίνητρα».

Στις ίδιες μεθόδους καταφεύγει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας εμφανίζεται να «αιφνιδιάζεται» από το έργο της κυβέρνησης. Μόνο που ο Γ. Παναγόπουλος ξέρει πολύ καλά τι ακριβώς μέτρα ετοιμάζει το κόμμα του οποίου είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος. Πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία συμμετείχε στο «διάλογο» - φιάσκο που έστησε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, εξασφαλίζοντάς της το κατάλληλο άλλοθι.

Μεγαλώνει η ανυποληψία της ΓΣΕΕ

Χτες, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος, θέλοντας να απαντήσει στους ισχυρισμούς περί «αιφνιδιασμού», έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του με ημερομηνία 14 Απρίλη, με την οποία καλούσε τη ΓΣΕΕ σε συνάντηση για την «απαιτούμενη αλληλο-ενημέρωση»! Ομως, όλα τούτα δεν έχουν την παραμικρή αξία. Γιατί και οι δύο, υπουργείο και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι από την ίδια πλευρά και επιδιώκουν μόνο να θολώσουν τα νερά...

Σε σχόλιό του για τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εργαζομένων το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

« Η δήθεν αντιπαράθεση Παναγόπουλου - Λοβέρδου δεν αφορά τους εργαζόμενους. Πρόκειται για "οικογενειακές διαφορές". Η ανυποληψία της ΓΣΕΕ και του προέδρου της γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Ακόμη και το άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εργασίας το "ξεγυμνώνει", λέγοντάς του ότι: ούτε διαρροές υπάρχουν, ούτε ασάφειες, ούτε αιφνιδιασμοί. Γνωρίζει πολύ καλά και το νομοσχέδιο για το εργασιακό και για το ασφαλιστικό και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που προβλέπουν. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν μαζικά την κυβέρνηση και να μη δώσουν καμία σημασία στους απεργοσπάστες της ΓΣΕΕ και τους συνεταίρους του ΣΕΒ. Μαχητικά, μαζικά, αποφασιστικά να συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 22 Απρίλη».

ΕΣΥΕ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Ξεπέρασε το 30% η ανεργία των νέων

Επικίνδυνη η στρατηγική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Τις τρομακτικές διαστάσεις της ανεργίας που τροφοδοτεί η κοινή αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης και κεφαλαίου, φανερώνουν για ακόμα μια φορά τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), σύμφωνα με τα οποία οι άνεργοι ξεπέρασαν το Γενάρη του 2010 το μισό εκατομμύριο (567.132) και το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 11,3% (από 9,4% το Γενάρη του 2009). Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 101,440 (αύξηση 21,8%) σε σχέση με το Γενάρη του 2009.

Βέβαια, η εικόνα αυτή αποτυπώνει μόνο μέρος της πραγματικότητας αφού στον ΟΑΕΔ το Γενάρη του 2010 οι επίσημα εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 767.602 άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αυτοί που χτυπιούνται βάναυσα είναι οι γυναίκες και οι νέοι καθώς το ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 14,9% (από 13,3% το Γενάρη του 2009). Το ποσοστό ανεργίας των νέων 15 έως 24 ετών έφτασε στο 30,4% (από 25%). Το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας των ανδρών αυξήθηκε στο 8,7% (από 6,7%).

Απάντηση με λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής

Με σχόλιό του για την αύξηση της ανεργίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι η κοινή στρατηγική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ αποδεικνύεται και από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Αντί να πάρουν μέτρα μείωσης της ανεργίας και προστασίας των ανέργων, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, απελευθερώνουν τις απολύσεις, γενικεύουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, κλιμακώνουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Για μέτρα προστασίας των ανέργων, για σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, όλοι στον αγώνα, λαϊκό μέτωπο αντεπίθεσης και ανατροπής».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ
Νεκρός εργάτης πατέρας 4 παιδιών

Σε κρίσιμη κατάσταση εργάτης απορριμματοφόρου που τραυματίστηκε το περασμένο Σάββατο

Ενας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο, τη Δευτέρα το πρωί στο Ρέθυμνο, αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων ασφαλείας που έχουν αυξήσει δραματικά τον κατάλογο των νεκρών εργατών και στην Κρήτη.

Πρόκειται για τον 44χρονο οικοδόμο, αλβανικής υπηκοότητας, LLeshkolaj Gjevalin, που εργαζόταν σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή στο χωριό των Ανωγείων στο Ρέθυμνο, ο οποίος έπεσε από ύψος περίπου τριών μέτρων, με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο κεφάλι και λίγη ώρα αργότερα να υποκύψει στα τραύματά του. Σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφων του, ο 44χρονος εργάτης, πατέρας 4 παιδιών, βρισκόταν στον πρώτο όροφο της οικοδομής που εργαζόταν όταν έπεσε από ένα άνοιγμα στο οποίο προοριζόταν να τοποθετηθεί ασανσέρ στο ισόγειο.

Αμέσως ειδοποιήθηκε το ασθενοφόρο από άλλον εργάτη που αντιλήφθηκε το ατύχημα και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων χωρίς όμως να καταφέρουν να τον κρατήσουν στη ζωή. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του ιδιοκτήτη της οικοδομής και διενεργεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος.

Σοβαρός τραυματισμός στα Τρίκαλα

Αλλος ένας εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά το περασμένο Σάββατο στα Τρίκαλα και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο 53χρονος Βασίλειος Γρηγορίου, εργάτης σε απορριμματοφόρο, τραυματίστηκε σοβαρά, όταν για άγνωστο λόγο έπεσε από το απορριμματοφόρο του δήμου το περασμένο Σάββατο στην περιοχή του Κλωτσοτήρα. Ο εργαζόμενος βρέθηκε στο οδόστρωμα έχοντας τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΠΑΜΕ - ΜΑΣ
Κοινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

Κοινές εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς προγραμματίζουν το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 28 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει εκδήλωση στο ΤΕΙ Πειραιά.
  • Την Πέμπτη 29 Απρίλη, στις 3 το μεσημέρι, στη Φιλοσοφική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ