ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πολιτιστική βλάβη δεν αποζημιώνεται

Οι μπουλντόζες του Αβραμόπουλου κατεδάφισαν κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης
Οι μπουλντόζες του Αβραμόπουλου κατεδάφισαν κομμάτι της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης
Την επιβολή προστίμου στο

Δήμο Αθηναίων για την αυθαίρετη κατεδάφιση του διατηρητέου κελύφους του βιομηχανικού συγκροτήματος Ζυθοποιίας Κλωναρίδη - ΦΙΞ, στην οδό Πατησίων, ζητά το ΥΠΠΟ. Στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ συζήτησε την προσφυγή στο δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη, διότι πλήχτηκε το κύρος και το γόητρο του κράτους. Το πρώην εργοστάσιο του ΦΙΞ, στην Πατησίων, δεν υπάρχει πια από την περασμένη εβδομάδα. Με εντολή του δημάρχου Αθήνας, τρία συνεργεία του Δήμου, με τη συνοδεία «μπράβων» της Δημοτικής Αστυνομίας, κατεδάφισαν ολοκληρωτικά ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα σημαντικά μνημεία στην ιστορία της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης. Η κατεδάφιση έγινε απροειδοποίητα, ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις και παρενοχλήσεις. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο και ήταν πρόσφορο για τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ ο Δήμος προτίθεται να κάνει υπόγειο γκαράζ και αναψυκτήριο.

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθήνας, Γ. Βαρδαλάκης, με επιστολή του ενημέρωσε την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτιστικών κτιρίων και αναστήλωσης Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, Β. Παλατζά, ότι τη Δευτέρα θα αρχίσει η απομάκρυνση των μπαζών. Η Β. Παλατζά απάντησε ότι αυτό πρέπει να γίνει από ειδικευμένο συνεργείο, καθώς πρέπει να γίνει και ταυτόχρονη υποστύλωση του εναπομείναντος μικρού τμήματος. Η απομάκρυνση και περίφραξη στοιχίζει 168 εκατομμύρια. Το ΥΠΠΟ πολλές φορές στο παρελθόν είχε ζητήσει από το Δήμο Αθήνας μελέτη για την αποκατάσταση του κτιρίου, αλλά δεν πήρε απάντηση.

Σύσκεψη για το Ολυμπιακό Χωριό

Η πορεία κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού εξετάστηκε χτες σε σχετική σύσκεψη που έγινε μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα, του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Γ. Ιωαννίδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της πολεοδομικής μελέτης που έχει καταθέσει ο ΟΕΚ στο ΥΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε ορισμένες τυπικές ελλείψεις. Συγκεκριμένα, η πολεοδομική μελέτη δεν εγκρίθηκε επειδή έλειπαν οι σφραγίδες από ορισμένα έγγραφα φορέων που εμπλέκονται στο έργο (π.χ. ΔΕΗ και υπουργείο Εθνικής Αμυνας). Ετσι, ζητήθηκε από τον ΟΕΚ να... μπουν οι σφραγίδες των φορέων, προκειμένου να εγκριθεί η πολεοδομική μελέτη του Ολυμπιακού Χωριού. Αμέσως μετά, η μελέτη θα αναρτηθεί στο Δήμο Αχαρνών.

Αμέσως μετά ο ΟΕΚ θα προχωρήσει στην εκπόνηση των σχετικών κτιριολογικών μελετών και των μελετών ανά οικοδομικό τετράγωνο, ενώ δεν αποκλείεται να συνεργαστεί με συμβούλους για εξειδικευμένες μελέτες, όπως στατικές, εδαφολογικές, καθώς η περιοχή του Μενιδίου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες από πλευράς σεισμικότητας.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης που υπογράφτηκε μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της «Αθήνα 2004» για τα έργα αρμοδιότητας ΓΓΑ, υπογράφηκαν χτες από την «Αθήνα 2004» και το ΥΠΕΧΩΔΕ τα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των πέντε Ολυμπιακών έργων που ανέλαβε να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα έργα αυτά είναι: το Κωπηλατοδρόμιο στο Σχοινιά, το Κέντρο Σλάλομ στο Ριζάρι, το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο στον Αγιο Κοσμά, το αθλητικό κέντρο στο χώρο του αεροδρομίου του Ελληνικού και οι εγκαταστάσεις στο Φαληρικό Ορμο.

Δημοπρατούνται 16 έργα του ΟΣΕ

Τις διακηρύξεις για τη δημοπράτηση 16 έργων που αφορούν τη συντήρηση και βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 17 δισ. δρχ. περίπου, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού, η δημοπράτηση των έργων πρόκειται να γίνει άμεσα, ώστε η υλοποίησή τους να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους. Αναλυτικότερα τα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν είναι τα εξής:

  • Αντικατάσταση στρωτήρων αλλαγών γραμμής Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα, προϋπολογισμού 500 εκατ. δρχ.
  • ανακαίνιση γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας από Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμυνταίου προς Κοζάνη και Φλώρινα, προϋπολογισμού 1,4 δισ. δρχ.
  • Ανακαίνιση γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας μεταξύ Σκύδρας - Αγρα, προϋπολογισμού 3,315 δισ. δρχ.
  • Ανακαίνιση γραμμής Θεσσαλονίκης - Φλώρινας μεταξύ Αγρα - Αρνισσας, προϋπολογισμού 3,315 δισ. δρχ.
  • Ανακαίνιση γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 1,5 δισ. δρχ.
  • Εργασίες συντήρησης γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, προϋπολογισμού 300 εκατ. δρχ.
  • Ανακαίνιση γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου (Β΄ φάση), προϋπολογισμού 1 δισ. δρχ.
  • Εργασίες συντήρησης γραμμής Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου, προϋπολογισμού 270 εκατ. δρχ.
  • Ανακαίνιση γραμμής Θεσσαλονίκης - Ειδομένης (Β' φάση), προϋπολογισμού 300 εκατ. δρχ.
  • Ανακαίνιση μετρικής γραμμής Κορίνθου - Καλαμάτας, προϋπολογισμού 820 εκατ. δρχ.
  • Ανακαίνιση μετρικής γραμμής Πάτρας - Καλαμάτας, προϋπολογισμού 820 εκατ. δρχ.
  • Συντήρηση - Επαναλειτουργία τοπικής γραμμής Αλφειού - Ολυμπίας, προϋπολογισμού 250 εκατ. δρχ.
  • Ανακαίνιση υποδομής και επιδομής γραμμών στους σιδηροδρομικούς σταθμούς Χάλκης - Μέλιας - Κυψέλης - Βελεστίνου - Λατομείου - Βόλου - Γρ. Λάρισας - Βόλου, προϋπολογισμού 840 εκατ. δρχ.
  • Ανακαίνιση των γραμμών και αλλαγών των σιδηροδρομικών σταθμών Αχαρνών - Δεκέλειας - Αφιδνών - Σφενδάλης - Αυλώνα - Οινόης, προϋπολογισμού 1 δισ. δρχ.
  • Συντήρηση - αποκατάσταση του δικτύου τηλεπικοινωνιών Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 250 εκατ. δρχ.
  • Αντικατάσταση καλωδίων σηματοδότησης γραμμής ΤΧΙ (Θεσσαλονίκη) - Ειδομένη, προϋπολογισμού 460 εκατ. δρχ.
ΟΠΑΠ
Δίωξη υπευθύνων για μη συμφέρουσα αγορά

Τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε βάρος του δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, θα αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι του ΟΠΑΠ, για αγορά ιδιωτικής δασικής έκτασης από την οποία φέρεται ότι το δημόσιο ζημιώθηκε 185 εκατομμύρια δραχμές.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Δασολόγων Δ. Κανελλόπουλου και αφού είχε δώσει σχετική εντολή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος, ενώ την ανάκριση ανέλαβε ο ανακριτής Καλαβρύτων.

Πρόκειται για μια ιδιωτική δασική έκταση στην περιοχή Κανίσκα της κοινότητας Μεγάλου Μποντιά στα Καλάβρυτα, έκτασης 12.168 στρεμμάτων, την οποία οι ιδιοκτήτες της αποφάσισαν να εκποιήσουν το 1999 έναντι του ποσού των 250 εκατομμυρίων.

Στη μήνυσή του ο Δ. Κανελλόπουλος αναφέρει ότι για την αγορά ενδιαφέρθηκε το Τμήμα Ιδιωτικής Δασοπονίας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών και υπέβαλε σχετικό ερώτημα στο δασαρχείο Καλαβρύτων, το οποίο την προσδιόρισε στο ποσό των 235.815.472 δραχμές, αλλά πρότεινε να μην αγοραστεί, γιατί έκρινε ότι το δάσος δεν είναι παραγωγικό. Σύμφωνα με τον Δ. Κανελλόπουλο η υπόθεση της αγοράς πάγωσε, μέχρι που την επίμαχη έκταση την αγόρασε ο ΟΠΑΠ στο όνομα της κρατικής επιχείρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων με εντολή του υφυπουργού Αθλητισμού αντί του ποσού των 300 εκατ. δραχμών.

Τέλος, σύμφωνα με τον μηνυτή, η Ενωση Δασοπόνων υπέβαλε τον περασμένο μήνα αίτημα στο Τμήμα Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάνθηκε ότι αξίζει 164.877.096 και πρότεινε την αγορά της από το υπουργείο Γεωργίας. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι θα έπρεπε να καταβληθούν 114.877.096 δραχμές, επειδή 50 εκατ. δραχμές εκπίπτουν ως διοικητικές δαπάνες προστασίας του δάσους.

Διαμαρτύρεται ο ΔΣΑ

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ) για τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του μαθήματος «Εισαγωγή στο Δίκαιο και τους Πολιτικούς θεσμούς» που από υποχρεωτικό μάθημα στη Β΄ τάξη του ενιαίου Λυκείου θα γίνει μάθημα επιλογής.

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή θα επιφέρει πλήγμα στην Παιδεία, γιατί οι μαθητές θα στερηθούν γνώσεις που «αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στη δομή κάθε δημοκρατικής πολιτείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ