ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάη 2010
Σελ. /40
Για τον κομμουνισμό, τη νιότη του κόσμου

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η ΚΝΕ η οργάνωσή μας». Με αυτό το σύνθημα, το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ ξεκινάει τις εργασίες του την Παρασκευή 7 Μάη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 9 Μάη.

Στο διάστημα από το 9ο έως το 10ο Συνέδριο, η ΚΝΕ ισχυροποιήθηκε, ωρίμασε ακόμη περισσότερο ιδεολογικά και πολιτικά, ενίσχυσε τα επαναστατικά - κομμουνιστικά χαρακτηριστικά της. Στο 10ο Συνέδριο βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού της, το πώς θα ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Στις αρχές Γενάρη δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ και από τότε άρχισε μια πλούσια εσωοργανωτική διαδικασία συζήτησής τους, παράλληλα με ένα πλατύ άνοιγμα για να φτάσουν οι Θέσεις πλατιά στη νεολαία, ιδιαίτερα σε εκείνους τους νέους που ανήκουν ή που κατάγονται από την εργατική τάξη, στους νέους που συναντήθηκαν και συναντιούνται με την ΚΝΕ στους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες.

Ο προσυνεδριακός διάλογος ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή» και η Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου εξέδωσε στις 24 Απρίλη την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο προσυνεδριακός διάλογος που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ μέσα από τις σελίδες του "Οδηγητή". Τα κείμενα δημοσιεύτηκαν στα φύλλα του "Οδηγητή" των μηνών Φλεβάρη, Μάρτη, Απρίλη και Μάη.

Στην Επιτροπή έφτασαν συνολικά 101 κείμενα από τα οποία δημοσιεύτηκαν τα 92. Δεν δημοσιεύτηκαν 7 κείμενα γιατί είχαν περιεχόμενο εκτός θεμάτων του δημοσίου διαλόγου και 2 κείμενα που ήρθαν στην επιτροπή εκπρόθεσμα.

Ολα τα κείμενα που έλαβε η επιτροπή, μαζί με τα κείμενα που δεν δημοσιεύτηκαν, αλλά και τα κείμενα που ενδεχομένως θα λάβει μέχρι την έναρξη του 10ου Συνεδρίου θα τεθούν υπ' όψιν των αντιπροσώπων του Συνεδρίου».

Ισχυρή ΚΝΕ, άξια να στέκεται στο πλευρό του ΚΚΕ

Το επόμενο χρονικό διάστημα τα καθήκοντα των νέων κομμουνιστών θα είναι σύνθετα, καλούνται να ανταποκριθούν σε σκληρούς αγώνες, να ανέβουν δρόμους ανηφορικούς. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά, το αποδεικνύουν οι πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Στην τελική ευθεία για το 10ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, στις 7 - 8 - 9 Μάη, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι η ΚΝΕ θα ανταποκριθεί και θα σταθεί άξια δίπλα στο Κόμμα μας. Αυτήν την πεποίθηση την ενισχύουν η ωριμότητα και η συνειδητοποίηση του βασικού καθήκοντος που έθεσε το Κεντρικό Συμβούλιο με τις Θέσεις του, το πώς δηλαδή η ΚΝΕ θα γίνει πιο ικανή να κερδίζει τη νεολαία στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Εχουμε όπλα: Τις επεξεργασίες του Κόμματός μας από το 18ο Συνέδριο, την Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη δουλειά στην εργατική τάξη. Εχουμε την κοσμοθεωρία μας, τη γνώση ότι θα ζήσουμε μεγάλες μέρες, ότι θα πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 9ο Συνέδριο, μπόλιασαν την Οργάνωσή μας με πείρα, αναμετρηθήκαμε με δυσκολίες, εντοπίσαμε αδυναμίες. Αυτή η πείρα απασχόλησε την προσυνεδριακή συζήτηση.

Ενισχύουμε τα επαναστατικά μας χαρακτηριστικά

Η Οργάνωσή μας είναι ένα μπόι πιο πάνω. Για πρώτη φορά, το προηγούμενο διάστημα, όλο το δυναμικό μας συζήτησε οργανωμένα για την κρίση, για τη διέξοδο που προτείνουμε, για την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό, για τα αίτια των ανατροπών. Εγιναν βήματα στην αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος. Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, έχουν προηγηθεί οι οργανωμένες συζητήσεις και πρωτοβουλίες του Κόμματος για τα 90χρονα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, για τα 90χρονα του ΚΚΕ, τα 60χρονα του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, η συζήτηση μπροστά στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος.

Η Οργάνωση έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι μπαίνουν μεγαλύτερα εμπόδια για τη στράτευση ενός νέου στην ΚΝΕ. Σε συνθήκες ήττας του επαναστατικού κινήματος, έξαρσης του αντικομμουνισμού, καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είναι πιο μακρινή η αφετηρία για ένα νέο να κάνει την επιλογή και να αφοσιωθεί στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Υπάρχει συμφωνία ότι σήμερα πρέπει να αυξήσουμε τους ρυθμούς προετοιμασίας για στρατολογία, ότι σε κάθε ΟΒ υπάρχει περίγυρος που πρέπει να χρεώνεται σταθερά δουλειά, να έχει επαφή με τον κομματικό Τύπο, να πείθεται για την πολιτική του ΚΚΕ. Αλλωστε, δίπλα στις δυσκολίες που ορθώνονται, υπάρχουν και δυνατότητες. Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι είναι ξεκάθαρη η αντίληψή μας για το σοσιαλισμό, το ότι ερμηνεύουμε τις ανατροπές, είναι όπλο οι αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι έχει ξεκαθαριστεί στις γραμμές μας ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του απεργοσπάστη με αυτήν του μέλους της ΚΝΕ. Στις απανωτές απεργίες που προηγήθηκαν, αλλά και σε παλιότερες κινητοποιήσεις, είναι χιλιάδες τα μέλη της ΚΝΕ που αντιμετώπισαν παλικαρίσια την εργοδοσία και όταν δεν είχαν την τυπική κάλυψη σωματείου, που σήκωσαν ανάστημα, που απολύθηκαν, που πέταξαν χιλιάδες ευρώ στα μούτρα του κεφαλαίου (π.χ. «Jumbo»). Η δουλειά αυτή είναι παρακαταθήκη και για το μέλλον, καθώς διαμορφώνεται μια γενιά άξιων εργατικών στελεχών, ικανή να εμπνεύσει τους συναδέλφους της. Είναι ανάγκη να μετρήσουμε βήματα στο πώς αυτό το μαχητικό δυναμικό θα είναι οργανωτής μαζών στο χώρο δουλειάς του, με ικανότητα να μπαίνει μπροστά στην οργάνωση των νέων στο ταξικό σωματείο και την επιτροπή αγώνα, να πείθει, να κερδίζει νέους συνολικά με την πολιτική του ΚΚΕ.

Με τη βοήθεια του Κόμματος, η Οργάνωσή μας έκανε βήματα στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και τον αντικομμουνισμό σε σχολεία και σχολές. Σε πολλές περιπτώσεις, η ιδεολογική τρομοκρατία, η εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό, η σταλινολογία, η λαθολογία, η κατασυκοφάντηση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος δεν έμειναν αναπάντητα. Τα βήματα που έχουν γίνει στην ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας, η πρόοδος στην αυτομόρφωση στελεχών και μελών έχουν οξύνει τα αντανακλαστικά των ΟΒ και αποτυπώνεται στην αντιπαράθεση στο μάθημα. Χρειάζεται, όμως, να σχεδιάζεται με επάρκεια από τα καθοδηγητικά όργανα μια τέτοια δουλειά, γιατί ακόμα στηρίζεται στο φιλότιμο και τα αντανακλαστικά κάποιων συντρόφων μας.

Μεγάλη κατάκτηση για την Οργάνωσή μας είναι η δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια. Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει τα βήματα που θα θέλαμε στην εργατική δουλειά ή στη δουλειά σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, Νυχτερινά, ΤΕΙ, αλλά ένας τέτοιος προσανατολισμός δεν ήταν πάντα δεδομένος. Ακόμα στις ΟΒ, και σε αυτές που δεν έχουν χώρο ευθύνης εργάτες, είναι συνειδητοποιημένο ότι η ΚΝΕ ως επαναστατική πολιτική οργάνωση νεολαίας παλεύει να συσπειρώσει σε αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, στην πάλη για το σοσιαλισμό, αυτό είναι δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια.

Η ΚΝΕ επιβεβαιώνει το ρόλο της ως Νεολαία του ΚΚΕ όντας αιμοδότης του Κόμματος. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα στελέχη και τα μέλη που πέρασαν στη δουλειά του Κόμματος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, πρέπει να είναι φιλοδοξία για όλα μας τα μέλη να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ και το να περάσουν σε υπεύθυνες κομματικές δουλειές.

Η πορεία ισχυροποίησης της ΚΝΕ ακολουθεί το βηματισμό του Κόμματος. Η πείρα που συγκεντρώνεται μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα σταθούμε όρθιοι στα σύνθετα καθήκοντα που προκύπτουν, ότι θα σταθούμε άξιοι στο πλευρό του ηρωικού μας Κόμματος. Τα διλήμματα στο μέλλον θα είναι πιο δύσκολα για όλους, αλλά δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Τα χρόνια που έρχονται θα φέρουν εξελίξεις.


Βαγγέλης ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Αντιπροσωπείες 26 Οργανώσεων Νεολαίας στο Συνέδριο

Αντιπροσωπείες 26 Οργανώσεων Νεολαίας θα παραβρεθούν και θα παρακολουθήσουν το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Οι αντιπροσωπείες των Οργανώσεων, πέρα από την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, θα έχουν και ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα:

  • Το πρωί του Σαββάτου 8 Μάη, θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το βράδυ του Σαββάτου, στις 9 μ.μ., θα παραβρεθούν σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο «Συρμό», όπου οι αντιπρόσωποι των ξένων Οργανώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμούς στην ΚΝΕ και το Συνέδριό της, μεταφέροντας, παράλληλα, πείρα από το κίνημα στις χώρες τους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική βραδιά.
  • Το πρωί της Κυριακής 9 Μάη, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου οι φασίστες εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944. Εκεί θα εκφωνηθεί ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων θα καταθέσουν στεφάνια.

Οι Οργανώσεις που θα συμμετέχουν με αντιπροσωπεία τους στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι οι εξής:

1. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, με τον Πρόεδρό της Τιάγκο Βιέιρα.

2. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας.

3. ΚΟΜΑΚ Βέλγιο.

4.Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας.

5. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας.

6. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Βραζιλίας.

7. Κομμουνιστική Νεολαία Γαλλίας.

8. Γερμανική Εργατική Σοσιαλιστική Νεολαία.

9. Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας.

10. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας - Σερβίας.

11. Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας.

12. Κομμουνιστική Νεολαία Ισπανίας.

13. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας.

14. Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας.

15. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας.

16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας Κύπρου.

17. Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου.

18. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

19. Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας.

20. Νεολαία Κόμματος Λαού Παλαιστίνης.

21. Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας.

22. Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας.

23. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας.

24. Νεολαία Τούρκικου Κομμουνιστικού Κόμματος.

25. Κομμουνιστική Νεολαία Συρίας.

26. Γενική Ενωση Αράβων Φοιτητών.

Εκδηλώσεις στο Συρμό

Οι εκδηλώσεις στο «Συρμό» για τις επόμενες μέρες έχουν ως εξής:

Σάββατο 1/5 : Αφιέρωμα στο εργατικό πολιτικό τραγούδι, στις 9.30 μ.μ.

Κυριακή 2/5 : «Του είπαν θα βάλεις το χακί», αποχαιρετιστήριο για τους φαντάρους, στις 10 μ.μ.

Δευτέρα 3/5 : «Ηρθε η ώρα», θεατρικό σκετς αφιερωμένο στους εργατικούς αγώνες από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, στις 9.30 μ.μ.

Πέμπτη 6/5: Ροκ συναυλία με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, στις 10 μ.μ.

Παρασκευή 7/5: Ιστορίες για κρουστά, με τον Βασίλη Βασιλάτο, στις 10 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ