Κυριακή 2 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ
Ισχυρή ΚΝΕ, άξια να στέκεται στο πλευρό του ΚΚΕ

Το επόμενο χρονικό διάστημα τα καθήκοντα των νέων κομμουνιστών θα είναι σύνθετα, καλούνται να ανταποκριθούν σε σκληρούς αγώνες, να ανέβουν δρόμους ανηφορικούς. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά, το αποδεικνύουν οι πετυχημένες απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Στην τελική ευθεία για το 10ο Συνέδριο της Οργάνωσής μας, στις 7 - 8 - 9 Μάη, είμαστε όμως αισιόδοξοι ότι η ΚΝΕ θα ανταποκριθεί και θα σταθεί άξια δίπλα στο Κόμμα μας. Αυτήν την πεποίθηση την ενισχύουν η ωριμότητα και η συνειδητοποίηση του βασικού καθήκοντος που έθεσε το Κεντρικό Συμβούλιο με τις Θέσεις του, το πώς δηλαδή η ΚΝΕ θα γίνει πιο ικανή να κερδίζει τη νεολαία στην υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Εχουμε όπλα: Τις επεξεργασίες του Κόμματός μας από το 18ο Συνέδριο, την Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος για τη δουλειά στην εργατική τάξη. Εχουμε την κοσμοθεωρία μας, τη γνώση ότι θα ζήσουμε μεγάλες μέρες, ότι θα πραγματοποιηθεί το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από το 9ο Συνέδριο, μπόλιασαν την Οργάνωσή μας με πείρα, αναμετρηθήκαμε με δυσκολίες, εντοπίσαμε αδυναμίες. Αυτή η πείρα απασχόλησε την προσυνεδριακή συζήτηση.

Ενισχύουμε τα επαναστατικά μας χαρακτηριστικά

Η Οργάνωσή μας είναι ένα μπόι πιο πάνω. Για πρώτη φορά, το προηγούμενο διάστημα, όλο το δυναμικό μας συζήτησε οργανωμένα για την κρίση, για τη διέξοδο που προτείνουμε, για την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό, για τα αίτια των ανατροπών. Εγιναν βήματα στην αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος. Για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, έχουν προηγηθεί οι οργανωμένες συζητήσεις και πρωτοβουλίες του Κόμματος για τα 90χρονα από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, για τα 90χρονα του ΚΚΕ, τα 60χρονα του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ, η συζήτηση μπροστά στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος.

Η Οργάνωση έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί ότι μπαίνουν μεγαλύτερα εμπόδια για τη στράτευση ενός νέου στην ΚΝΕ. Σε συνθήκες ήττας του επαναστατικού κινήματος, έξαρσης του αντικομμουνισμού, καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, είναι πιο μακρινή η αφετηρία για ένα νέο να κάνει την επιλογή και να αφοσιωθεί στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Υπάρχει συμφωνία ότι σήμερα πρέπει να αυξήσουμε τους ρυθμούς προετοιμασίας για στρατολογία, ότι σε κάθε ΟΒ υπάρχει περίγυρος που πρέπει να χρεώνεται σταθερά δουλειά, να έχει επαφή με τον κομματικό Τύπο, να πείθεται για την πολιτική του ΚΚΕ. Αλλωστε, δίπλα στις δυσκολίες που ορθώνονται, υπάρχουν και δυνατότητες. Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι είναι ξεκάθαρη η αντίληψή μας για το σοσιαλισμό, το ότι ερμηνεύουμε τις ανατροπές, είναι όπλο οι αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος.

Είναι μεγάλη υπόθεση το ότι έχει ξεκαθαριστεί στις γραμμές μας ότι είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα του απεργοσπάστη με αυτήν του μέλους της ΚΝΕ. Στις απανωτές απεργίες που προηγήθηκαν, αλλά και σε παλιότερες κινητοποιήσεις, είναι χιλιάδες τα μέλη της ΚΝΕ που αντιμετώπισαν παλικαρίσια την εργοδοσία και όταν δεν είχαν την τυπική κάλυψη σωματείου, που σήκωσαν ανάστημα, που απολύθηκαν, που πέταξαν χιλιάδες ευρώ στα μούτρα του κεφαλαίου (π.χ. «Jumbo»). Η δουλειά αυτή είναι παρακαταθήκη και για το μέλλον, καθώς διαμορφώνεται μια γενιά άξιων εργατικών στελεχών, ικανή να εμπνεύσει τους συναδέλφους της. Είναι ανάγκη να μετρήσουμε βήματα στο πώς αυτό το μαχητικό δυναμικό θα είναι οργανωτής μαζών στο χώρο δουλειάς του, με ικανότητα να μπαίνει μπροστά στην οργάνωση των νέων στο ταξικό σωματείο και την επιτροπή αγώνα, να πείθει, να κερδίζει νέους συνολικά με την πολιτική του ΚΚΕ.

Με τη βοήθεια του Κόμματος, η Οργάνωσή μας έκανε βήματα στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και τον αντικομμουνισμό σε σχολεία και σχολές. Σε πολλές περιπτώσεις, η ιδεολογική τρομοκρατία, η εξίσωση του σοσιαλισμού με το ναζισμό, η σταλινολογία, η λαθολογία, η κατασυκοφάντηση της Ιστορίας του ΚΚΕ και του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος δεν έμειναν αναπάντητα. Τα βήματα που έχουν γίνει στην ιδεολογική δουλειά στις γραμμές μας, η πρόοδος στην αυτομόρφωση στελεχών και μελών έχουν οξύνει τα αντανακλαστικά των ΟΒ και αποτυπώνεται στην αντιπαράθεση στο μάθημα. Χρειάζεται, όμως, να σχεδιάζεται με επάρκεια από τα καθοδηγητικά όργανα μια τέτοια δουλειά, γιατί ακόμα στηρίζεται στο φιλότιμο και τα αντανακλαστικά κάποιων συντρόφων μας.

Μεγάλη κατάκτηση για την Οργάνωσή μας είναι η δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια. Ακόμα δεν έχουμε μετρήσει τα βήματα που θα θέλαμε στην εργατική δουλειά ή στη δουλειά σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, Νυχτερινά, ΤΕΙ, αλλά ένας τέτοιος προσανατολισμός δεν ήταν πάντα δεδομένος. Ακόμα στις ΟΒ, και σε αυτές που δεν έχουν χώρο ευθύνης εργάτες, είναι συνειδητοποιημένο ότι η ΚΝΕ ως επαναστατική πολιτική οργάνωση νεολαίας παλεύει να συσπειρώσει σε αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, στην πάλη για το σοσιαλισμό, αυτό είναι δουλειά με κοινωνικοταξικά κριτήρια.

Η ΚΝΕ επιβεβαιώνει το ρόλο της ως Νεολαία του ΚΚΕ όντας αιμοδότης του Κόμματος. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα στελέχη και τα μέλη που πέρασαν στη δουλειά του Κόμματος τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, πρέπει να είναι φιλοδοξία για όλα μας τα μέλη να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ και το να περάσουν σε υπεύθυνες κομματικές δουλειές.

Η πορεία ισχυροποίησης της ΚΝΕ ακολουθεί το βηματισμό του Κόμματος. Η πείρα που συγκεντρώνεται μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα σταθούμε όρθιοι στα σύνθετα καθήκοντα που προκύπτουν, ότι θα σταθούμε άξιοι στο πλευρό του ηρωικού μας Κόμματος. Τα διλήμματα στο μέλλον θα είναι πιο δύσκολα για όλους, αλλά δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Τα χρόνια που έρχονται θα φέρουν εξελίξεις.


Βαγγέλης ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ