ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος, η τρομοκράτηση του λαού

Ικανοποιώντας τις επιθυμίες των ΗΠΑ η κυβέρνηση στήνει χαφιέδικους μηχανισμούς , προωθεί τη λεγόμενη «αστυνομική συνεργασία» και σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γρηγοριάδης Κώστας

Εμπιστευτικές γραμμές επικοινωνίας για «καυτές» πληροφορίες που θ' αφορούν την τρομοκρατία, εγκαινίασε από χτες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι αριθμοί κλήσης θα είναι 1964 και 170. Σύμφωνα δε με το δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. «δε θα υπάρχει αναγνώριση κλήσεων, δε θα καταγράφονται οι συνομιλίες, ο καλών μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του και το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένει υπόψη μόνο της υπηρεσίας μας».

Οι... ρουφιανογραμμές θα λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο, ενώ η επικοινωνία θα πραγματοποιείται χωρίς χρέωση του καλούντος.

Το μέτρο αυτό αποτελεί την τούρτα στο κερασάκι που οι ΗΠΑ και η ελληνική ολιγαρχία αποκαλούν πολιτική πάταξης της τρομοκρατίας. Κατά τους Αμερικανούς, τρομοκράτες στην Ελλάδα θεωρούνται όσοι διαδηλώνουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις επεμβάσεις του. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει αυτή τη θέση, αλλά και η ίδια δεν τρέφει καμία συμπάθεια απέναντι στο αντιαμερικανικό - αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα.

Το πρώτο υλικό της τούρτας αποτέλεσε η συμφωνία δικαστικής συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές και ελληνικές αρχές. Η συμφωνία, που έχει κυρωθεί από τη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στο ποινικό σύστημα της Ελλάδας, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Οπως προβλέπουν οι διατάξεις της, αρκεί και μόνον οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη, για να σπεύσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στην Ελλάδα η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος δε θεωρείται αξιόποινη.

Το δεύτερο υλικό είναι η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη χώρα μας. Αυτή αναμένεται να υπογραφεί τον Σεπτέμβρη. Για το λόγο αυτό θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Το μνημόνιο που θα υπογραφεί αποτελείται από ανελαστικούς όρους, που θα αλλάζουν ανάλογα με τις διαθέσεις των δύο πλευρών. Δε χρειάζεται να πούμε ποια πλευρά διαθέτει τη δυνατότητα να επιβάλει τη δική της θέληση, σε ένα πλαίσιο που οι όροι του θα αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, όπως τις αντιλαμβάνεται ο... υπερατλαντικός σύμμαχος.

Το τρίτο υλικό που θα... νοστιμίζει την τούρτα, θα αποτελέσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που, στην ουσία, δημιουργούν αντιτρομοκρατικό νόμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας. Σε αυτό προβλέπεται ότι προστατευτικές διατάξεις του νόμου δεν ισχύουν για τους υπόπτους σε υποθέσεις τρομοκρατίας και επιτρέπονται έρευνες σε σπίτια σε ορισμένες ώρες και με ορισμένη διαδικασία.

Επίσης κατά παρέκκλιση της νομικής αρχής «ένοχος ένοχον ου ποιεί», στο δικαστήριο θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και εκείνα που έχουν ληφθεί παράνομα, καθώς και το περιεχόμενο των καταθέσεων των εμπλεκομένων σε υποθέσεις τρομοκρατικής δράσης.

Παράλληλα μόνο δικαστικοί λειτουργοί θα συγκροτούν τα δικαστήρια τα οποία θα εκδικάζουν υποθέσεις σχετιζόμενες με την τρομοκρατία, ενώ θα παρθούν μέτρα προστασίας των δικαστικών, μαρτύρων αλλά και των υπαλλήλων που θα χειρίζονται τις σχετικές υποθέσεις. Προτείνονται αυστηρότερες ποινές για όσους αποδειχτεί ότι είναι ένοχοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Οσον αφορά το θέμα της αστυνομικής συνεργασίας, υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο «Ρ» ότι το θέμα αυτό κωλυσιεργεί και πρέπει να τελειώνει. Σε σχέση με τις νομοθετικές αλλαγές, εμφάνισε ως σημαντική αλλαγή το ότι στη σύνθεση των δικαστηρίων που θα εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας δε θα συμμετέχουν ένορκοι. Στο βασικό ζήτημα της προστασίας των ατομικών ελευθεριών, ισχυρίστηκε ότι «το πράγμα δε θα αλλάξει σε σημείο που να θίγονται τα ατομικά δικαιώματα». Δε διευκρίνισε όμως, ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας τους.

Οι ΗΠΑ εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας έτσι ώστε να ελέγχουν τις ελληνικές διωκτικές αρχές, αλλά και να μπορούν να καθορίζουν τη στρατηγική τους και τους στόχους τους.

Τελικά φαίνεται να τα καταφέρνουν. Τα πικρά υλικά της τούρτας που έχει ετοιμαστεί θα τα γευτεί ο ελληνικός λαός. Μόνο που οι... ζαχαροπλάστες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι στη χώρα μας το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχει τις δυνατότητες να τους επιστρέψει την τούρτα πίσω, με σημείο πρόσκρουσης το πρόσωπο των κατασκευαστών της.

Στραγγαλίζονται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες

Β. Δημόπουλος: Το δικαιικό μας σύστημα είναι υπεραυτάρκες και δε χρειάζεται καμιά τροποποίηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Βασικές αρχές και κατακτήσεις του δικαιικού μας συστήματος, όπως είναι ο θεσμός των ενόρκων, καταργούνται με πρόσχημα την καταπολέμηση της δήθεν τρομοκρατίας, ενώ στραγγαλίζονται ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, καθώς ξένες αρχές με τις διωκτικές τους υπηρεσίες θα μπορούν να παρακολουθούν ακόμη και την κίνηση των Ελλήνων εργαζομένων και να διεξάγουν έρευνες (ανάκριση, προανάκριση), παρακάμπτοντας τους δικονομικούς κανόνες της χώρας μας!

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος αντιδρά σ' αυτές τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) σε ειδική συνεδρίαση και με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει κάθε ενέργεια που στόχο έχει την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια να εκδικάζουν υποθέσεις που έχουν σχέση με την τρομοκρατία.

Παράλληλα, ο Β. Δημόπουλος, επικεφαλής της ΣΑΚΔΑ και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι χαλκεύονται καινούρια δεσμά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων.

Οι δηλώσεις του Β. Δημόπουλου έχουν ως εξής:

«Εμείς θεωρούμε ότι το δικαιικό μας σύστημα (ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο) είναι υπεραυτάρκεςκαι δε χρειάζεται καμιά απολύτως τροποποίησή του για την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας.

Οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου καταδικάζεται απερίφραστα ως ενέργεια παραπέρα φαλκίδευσης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων εργαζομένων.

Είναι απαράδεκτο μια βασική κατάκτηση, όπως είναι ο θεσμός των ενόρκων (λαϊκών δικαστών), να καταργείται στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και να θεσμοθετούνται "ειδικά ποινικά δικαστήρια". Και αυτό τη στιγμή που στην ίδια τη χώρα των επικυρίαρχών μας (ΗΠΑ), για τις ίδιες υποθέσεις λειτουργούν δικαστήρια ενόρκων.

Ολα αυτά γίνονται ως αποτέλεσμα της επικύρωσης από τη χώρα μας της συμφωνίας δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία πράξεις που δεν είναι αξιόποινες κατά το ελληνικό Δίκαιο θα μπορούν να διώκονται, εφόσον θεωρούνται αξιόποινες κατά το Δίκαιο της Αμερικής!

Ετσι, έρχεται τώρα η τροποποίηση των διατάξεων του νόμου περί τρομοκρατίας (τρομονόμος) για να στραγγαλίσει κυριολεκτικά κάθε ατομικό δικαίωμα και ελευθερία, αφού πλέον θα επαφίεται σε ξένες αρχές και διωκτικές υπηρεσίες να παρακολουθούν με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουν την κίνηση και τη δραστηριότητα των Ελλήνων εργαζομένων και να διεξάγουν έρευνες (ανάκριση και προανάκριση) κατά παρέκκλιση των ισχυόντων δικονομικών κανόνων, παρακάμπτοντας τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Με τον τρόπο αυτό χαλκεύονται καινούρια δεσμά για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων, επικίνδυνα για τη δημοκρατία και γενικότερα για το λαϊκό και μαζικό κίνημα. Αλλωστε, ο στόχος όλων αυτών των μέτρων είναι η δίωξη και ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων».

Παράλληλα, και ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη «σταθερή αντίθεσή του στην πρόταση για αφαίρεση της αρμοδιότητας από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια για να εκδικάζουν υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία». Επίσης, επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα «δεν υπήρξαν ενδείξεις έλλειψης αξιοπιστίας από τα δικαστήρια αυτά κατά την εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων και εκφράζεται φόβος ότι στην επιλογή αυτή υποκρύπτεται γενικότερη αμφισβήτηση του μεικτού ορκωτού συστήματος».

Στην ίδια ανακοίνωση ο ΔΣΑ εκτιμά ότι το δικαιικό μας σύστημα «προσφέρει με πληρότητα τη δυνατότητα αναζήτησης ενόχων, οριοθέτηση ευθύνης και κατάγνωση ποινής σε όσους κριθούν υπαίτιοι εγκληματικών-τρομοκρατικών πράξεων».

«Ετσι, εκτός από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, συνεχίζει ο ΔΣΑ, που οριοθετούν αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης ή ανθρωποκτονίας, κατοχής ή χρήσης εκρηκτικών υλών, οπλοφορίας, οπλοχρησίας, σύστασης συμμορίας και άλλα, έχουν ήδη ενταχθεί στο δικαιικό μας σύστημα διατάξεις ειδικών νόμων από το 1977 έως το 1995 που δημιουργούν πρόσθετες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Μια ... . «δημοκρατία» σκέτη τρομοκρα-CIA!

«Δε θα αλλάξει το πράγμα σε σημείο που να θίγονται τα ατομικά δικαιώματα»!

Ιδού το πιο άθλιο και συνάμα το πιο... κρύο αυγουστιάτικο «ανέκδοτο» της κυβερνητικής προπαγάνδας. Μια προπαγάνδα που άρχισε ήδη να ξεδιπλώνεται με τόση «χάρη», όση ακριβώς και η «απαθανατιζόμενη» από τους δημοσιογράφους (;) «χάρη», με την οποία ο πρωθυπουργός κάνει τα μακροβούτια του, φορώντας τα βατραχοπέδιλά του, μεταξύ Σκοπέλου, Ελούντας και Σίφνου...

Πάντως ο κ. πρωθυπουργός πριν φύγει για τα μπάνια του το είχε διακηρύξει: Θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία «με όλα τα μέσα», είχε δηλώσει... «Με όλα τα μέσα»! (Κ.Σημίτης, 8/6/2000).

***

Τι σημαίνει, όμως, «με όλα τα μέσα»; Στην περίπτωση τούτης της αμερικανόδουλης κυβέρνησης, της κυβέρνησης που μέλημά της είναι να προωθήσει την τακτική της πάταξης των αντιδράσεων απέναντι στη στυγνή ευρω-ατλαντική πολιτική της, σημαίνει:

Εφαρμογή όλων εκείνων των μεθόδων που στο όνομα της τρομοκρατίας καιμε άλλοθι την καταπολέμησή της, θα καλλιεργούν την τρομοκρατοφοβία και θα προωθούν ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας και αυθαιρεσίας, με βασικό στόχο όχι (φυσικά) την πάταξη της «17 Νοέμβρη», αλλά την πάταξη του λαϊκού κινήματος και του κάθε ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι.

Αλλωστε αυτούς θεωρούν «τρομοκράτες» οι ΗΠΑ. Τους αδούλωτους λαούς και τους ανθρώπους που δεν προσκυνούν. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που βάφτισε «τρομοκράτες» τους Ελληνες που συμμετείχαν στις αντινατοϊκές διαδηλώσεις του 1999) δε θα πρέπει να αφήνει αμφιβολίες περί τούτου, ούτε στον κ. Σωμερίτη...

***

Οπως το ακούτε και όπως το διαβάζετε, λοιπόν: Ερχεται, από τη μια, «αντιτρομοκρατική» συμφωνία με τις ΗΠΑ και, από την άλλη, «τρομονόμος». Αλλά είπαμε: Ουδέν ανθρώπινο δικαίωμα θα θιγεί από την πολιτική της κατατρομοκράτησης των πολιτών (!), η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται με τη βούλα της CIA... Το «εγγυάται» η υπογραφή του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος σπεύδει το Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ για να επισημοποιηθεί η ακόμα μεγαλύτερη επέμβαση της CIA στην εσωτερική ζωή της χώρας. Την προηγούμενη φορά, δε, που πήγε ο υπουργός στις ΗΠΑ, ο αρχηγός της CIA τον υποδέχτηκε στο γραφείο του φωνάζοντάς του σε άπταιστα ελληνικά: «Γ... το στανιό σου κάντε κάτι για την τρομοκρατία»! Τώρα μάλλον θα είναι όλο... ευγένεια.

Εκεί, λοιπόν, θα υπογραφεί η νέα συμφωνία, η αντίστοιχη με την προηγούμενη, την περσινή περί δικαστικής συνδρομής - η οποία δεσμεύει ήδη τη χώρα μας (αλλά όχι τις ΗΠΑ, αφού οι τελευταίες δεν την έχουν ακόμα εγκρίνει στο Κογκρέσο τους, σε αντίθεση με εμάς που σπεύσαμε να την κυρώσουμε στη Βουλή...).

Η νέα συμφωνία, η αστυνομικού χαρακτήρα, θα έρθει να «δέσει» με τη δικαστική, ώστε να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία πλήρως στα αμερικανικά κελεύσματα. Σημειωτέον ότι η πρώτη συμφωνία, η δικαστική, προβλέπει πως η Ελλάδα υποχρεούται να ανταποκρίνεται στα «αντιτρομοκρατικά» κόλπα και αιτήματα (βλέπε διαταγές) των ΗΠΑ, ακόμα και όταν αυτό αντίκειται με το εσωτερικό δίκαιο! Να όμως που τώρα και αυτό το πρόβλημα λύνεται, αφού το εσωτερικό δίκαιο θα... «εκσυγχρονιστεί» ώστε να ανταποκρίνεται σε συνθήκες «φαρ ουέστ».

Κατά τα άλλα, πάντως, το... «πράγμα» δε θα θίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα! Ετσι έλεγε χτες ένας εκ των στενότατων συνομιλητών του πρωθυπουργού...

Εμείς, όμως, με τη συνήθη αφέλεια των ανθρώπων που δεν έχουν κατακτήσει τις νοητικές ικανότητες ενός Τσουκάτου ή ενός Πανταγιά, ρωτάμε: Μα και πώς είναι δυνατόν ειδικές και... ανειδίκευτες υπηρεσίες, ένστολοι και μη, να μπουκάρουν με τα μυδράλια στο σπίτι σου, όποτε θέλουν και για όποιο λόγο θέλουν, να προχωρούν σε έρευνες χωρίς καν ένταλμα, να σε παρακολουθούν ασελγώντας πάνω στη δημόσια και ιδιωτική ζωή σου, να σε αντιμετωπίζουν χωρίς να σέβονται το τεκμήριο της αθωότητας και εκείνο το «πλην αποδείξεως του εναντίον», να προχωρούν σε κάθε είδους παρανομία για να συλλέξουν «ενοχοποιητικά» εναντίον σου στοιχεία, αλλά την ίδια ώρα να μη θίγονται τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα σου ως ατόμου!!;;

Ελα ντε!

***

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από όσα - ομολογημένα πια - σχεδιάζουν να νομοθετήσουν το επόμενο διάστημα οι κυβερνώντες. Πράγματα γνωστά από την επομένη κιόλας της δολοφονίας του Σόντερς. Το αίμα του Αγγλου ήταν, όπως είχαμε γράψει και τότε, το «λιπαντικό» για να ξεμπλοκάρουν τα γρανάζια του συστήματος. Και ξεμπλόκαραν...

Η ελληνοαμερικανική συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να συστήσουν με όλη τη νομιμότητα τις «παρααστυνομίες» τους στην Ελλάδα είναι έτοιμη. Το ίδιο και το νομοσχέδιο για τη «διευκόλυνση» των ερευνών για τη σύλληψη και καταδίκη των... τρομοκρατών. Τους οποίους τρομοκράτες (εδώ γελάνε) θα τους πιάσει η... CIA!

Πρόκειται για την τρομοκρατική οργάνωση των ΗΠΑ που, όπως αποκάλυψε προχτές ο Τζ. Μαλέτι, ο επικεφαλής της ιταλικής αντικατασκοπίας, εκείνη ήταν - η CIA δηλαδή - που είχε οργανώσει και κατεύθυνε το κύμα της ακροδεξιάς τρομοκρατίας που είχε σαρώσει την Ιταλία τη δεκαετία του '70!

***

Ηκυβέρνηση του κ. Σημίτη αποδεικνύεται για άλλη μια φορά συνεπής με τον εαυτό της και με το σήμα κατατεθέν του επικεφαλής της, που δεν είναι άλλο από το αλήστου μνήμης «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»...

Ολος ο ελληνικός λαός παρακολουθούσε με οργή όλο το τελευταίο διάστημα τις διαρκείς αιτιάσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την τρομοκρατία. Ολοι είδαν και όλοι κατάλαβαν πως πίσω από το αμερικανόπνευστο τρομολαγνικό μπαράζ (έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δημοσιεύματα σε «Ουάσιγκτον Ποστ» και «Τάιμ», προκλητικές συνεντεύξεις πρώην και υποψήφιων αρχηγών της CIA), δεν κρυβόταν παρά η πρόθεση των ΗΠΑ να διευρύνουν την παρουσία τους στη χώρα. Ηρθε, δε, και η εκτέλεση του Βρετανού ακολούθου να πιστοποιήσει ότι η «17 Ν» λειτουργεί με τη θρασύτητα των πληρωμένων δολοφόνων, που, κάθε φορά που εκπυρσοκροτεί το όπλο τους, προωθείται και από ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο συμφέρον των αφεντικών τους.

Ολα αυτά ο ελληνικός λαός τα είδε, τα βλέπει, τα καταλαβαίνει. Κι όμως. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να νομοθετήσει όλα εκείνα τα αντιδραστικά για τα οποία υποτίθεται ότι πιεζόταν και... ανθίστατο. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα πρόσχημα για να τα υλοποιήσει.

Επομένως είναι υπόθεση του ελληνικού λαού να αποδοκιμάσει τα προσχήματα της κυβέρνησης και κυρίως να ανατρέψει την πολιτική της. Μια πολιτική που θέλει να οικοδομήσει ένα εσωτερικό δίκαιο, σύμφωνα με οποίο η αντίσταση, η διεκδίκηση, η αντιιμπεριαλιστική δράση όχι μόνο θα καταχωρίζεται στα «εγκλήματα τρομοκρατίας» (!), αλλά, επιπλέον, θα υπάρχει και ο μηχανισμός που με «λυμένα» τα χέρια - μέσα από συμφωνίες και νόμους - θα πατάσσει τους «τρομοκράτες»!


Nίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ