Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στόχος, η τρομοκράτηση του λαού

Ικανοποιώντας τις επιθυμίες των ΗΠΑ η κυβέρνηση στήνει χαφιέδικους μηχανισμούς , προωθεί τη λεγόμενη «αστυνομική συνεργασία» και σχεδιάζει νομοθετικές ρυθμίσεις που καταργούν κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Γρηγοριάδης Κώστας

Εμπιστευτικές γραμμές επικοινωνίας για «καυτές» πληροφορίες που θ' αφορούν την τρομοκρατία, εγκαινίασε από χτες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Οι αριθμοί κλήσης θα είναι 1964 και 170. Σύμφωνα δε με το δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. «δε θα υπάρχει αναγνώριση κλήσεων, δε θα καταγράφονται οι συνομιλίες, ο καλών μπορεί να κρατήσει την ανωνυμία του και το περιεχόμενο των συνομιλιών παραμένει υπόψη μόνο της υπηρεσίας μας».

Οι... ρουφιανογραμμές θα λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο, ενώ η επικοινωνία θα πραγματοποιείται χωρίς χρέωση του καλούντος.

Το μέτρο αυτό αποτελεί την τούρτα στο κερασάκι που οι ΗΠΑ και η ελληνική ολιγαρχία αποκαλούν πολιτική πάταξης της τρομοκρατίας. Κατά τους Αμερικανούς, τρομοκράτες στην Ελλάδα θεωρούνται όσοι διαδηλώνουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις επεμβάσεις του. Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει αυτή τη θέση, αλλά και η ίδια δεν τρέφει καμία συμπάθεια απέναντι στο αντιαμερικανικό - αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό κίνημα.

Το πρώτο υλικό της τούρτας αποτέλεσε η συμφωνία δικαστικής συνεργασίας ανάμεσα στις αμερικανικές και ελληνικές αρχές. Η συμφωνία, που έχει κυρωθεί από τη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στο ποινικό σύστημα της Ελλάδας, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Οπως προβλέπουν οι διατάξεις της, αρκεί και μόνον οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη, για να σπεύσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στην Ελλάδα η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος δε θεωρείται αξιόποινη.

Το δεύτερο υλικό είναι η συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη χώρα μας. Αυτή αναμένεται να υπογραφεί τον Σεπτέμβρη. Για το λόγο αυτό θα μεταβεί στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Το μνημόνιο που θα υπογραφεί αποτελείται από ανελαστικούς όρους, που θα αλλάζουν ανάλογα με τις διαθέσεις των δύο πλευρών. Δε χρειάζεται να πούμε ποια πλευρά διαθέτει τη δυνατότητα να επιβάλει τη δική της θέληση, σε ένα πλαίσιο που οι όροι του θα αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, όπως τις αντιλαμβάνεται ο... υπερατλαντικός σύμμαχος.

Το τρίτο υλικό που θα... νοστιμίζει την τούρτα, θα αποτελέσουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις που, στην ουσία, δημιουργούν αντιτρομοκρατικό νόμο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που θα αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας. Σε αυτό προβλέπεται ότι προστατευτικές διατάξεις του νόμου δεν ισχύουν για τους υπόπτους σε υποθέσεις τρομοκρατίας και επιτρέπονται έρευνες σε σπίτια σε ορισμένες ώρες και με ορισμένη διαδικασία.

Επίσης κατά παρέκκλιση της νομικής αρχής «ένοχος ένοχον ου ποιεί», στο δικαστήριο θα λαμβάνονται υπόψη ως αποδεικτικά στοιχεία ακόμη και εκείνα που έχουν ληφθεί παράνομα, καθώς και το περιεχόμενο των καταθέσεων των εμπλεκομένων σε υποθέσεις τρομοκρατικής δράσης.

Παράλληλα μόνο δικαστικοί λειτουργοί θα συγκροτούν τα δικαστήρια τα οποία θα εκδικάζουν υποθέσεις σχετιζόμενες με την τρομοκρατία, ενώ θα παρθούν μέτρα προστασίας των δικαστικών, μαρτύρων αλλά και των υπαλλήλων που θα χειρίζονται τις σχετικές υποθέσεις. Προτείνονται αυστηρότερες ποινές για όσους αποδειχτεί ότι είναι ένοχοι τρομοκρατικών ενεργειών.

Οσον αφορά το θέμα της αστυνομικής συνεργασίας, υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε στο «Ρ» ότι το θέμα αυτό κωλυσιεργεί και πρέπει να τελειώνει. Σε σχέση με τις νομοθετικές αλλαγές, εμφάνισε ως σημαντική αλλαγή το ότι στη σύνθεση των δικαστηρίων που θα εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας δε θα συμμετέχουν ένορκοι. Στο βασικό ζήτημα της προστασίας των ατομικών ελευθεριών, ισχυρίστηκε ότι «το πράγμα δε θα αλλάξει σε σημείο που να θίγονται τα ατομικά δικαιώματα». Δε διευκρίνισε όμως, ποιες θα είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας τους.

Οι ΗΠΑ εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα προσπαθούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αλλαγής της ελληνικής νομοθεσίας έτσι ώστε να ελέγχουν τις ελληνικές διωκτικές αρχές, αλλά και να μπορούν να καθορίζουν τη στρατηγική τους και τους στόχους τους.

Τελικά φαίνεται να τα καταφέρνουν. Τα πικρά υλικά της τούρτας που έχει ετοιμαστεί θα τα γευτεί ο ελληνικός λαός. Μόνο που οι... ζαχαροπλάστες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι στη χώρα μας το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχει τις δυνατότητες να τους επιστρέψει την τούρτα πίσω, με σημείο πρόσκρουσης το πρόσωπο των κατασκευαστών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ