Τρίτη 8 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σκέψεις για αποχώρηση από τις συνομιλίες

Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό έχει προκαλέσει απογοήτευση στη Λευκωσία και ήδη ακούγονται σκέψεις για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε πως Αθήνα και Λευκωσία συλλογικά, καθώς και φίλες χώρες πρέπει να εξετάσουν την κατάσταση στο Κυπριακό και δε θα πρέπει, εάν η διαδικασία συνεχίσει όπως μέχρι τώρα, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μη συμμετοχής μετά το Σεπτέμβρη. Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή ή διαδικασία από το διάλογο, επισήμανε ωστόσο ότι ο διάλογος δεν είναι αυτοσκοπός. Ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει σε απευθείας ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση που έχει καθορίσει εδώ και χρόνια ο Διεθνής Οργανισμός και που εκφράζεται μέσα από τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε πως στο Κυπριακό βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση, σημειώνοντας πως αυτό δεν αποτελεί εκτίμηση συναισθημάτων, αλλά εκτίμηση συρροής γεγονότων. Ο Δ. Χριστόφιας είπε επίσης ότι υπήρξε οπισθοδρόμηση από τη βάση των συνομιλιών και παρά τη συλλογική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για αναστροφή, ο κ. ντε Σότο, οι ΗΠΑ και η Βρετανία δίνουν το βάρος τους στη συνέχιση της διαδικασίας και να κρατήσουν τον Ντενκτάς στο τραπέζι του διαλόγου.

Εξοπλίζεται ο «Αττίλας»

Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή της, ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους νέους εξοπλισμούς του «Αττίλα». Οπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, η επιστολή προς τον Κόφι Ανάν αποτελεί απάντηση στις καταγγελίες του Ραούφ Ντενκτάς, για τους εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς. Ο Σωκ. Χάσικος ανέφερε ότι στην επιστολή απαριθμούνται τα νέα οπλικά συστήματα που έφερε ο «Αττίλας» στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για αντιαρματικά συστήματα «Τόου», επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης και άλλα. Ο υπουργός Αμυνας βεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα δεδομένα που έχει απέναντί της θα συνεχίσει να εξοπλίζεται, ανεξάρτητα αν διεξάγονται συνομιλίες. Σε ερώτηση εάν με τη μεταφορά νέων οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης στα Κατεχόμενα παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τι κάνει για αυτό η κυβέρνηση, ο Σωκ. Χάσικος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν την κατάσταση. Ο Σωκράτης Χάσικος έκανε τις δηλώσεις αυτές, ύστερα από το εθνικό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ευρύχου, των αξιωματικών και στρατιωτών του 256 Τάγματος Πεζικού που έπεσαν στις μάχες των Λεύκας, Ελίας, Αγριδακίου, Καραβά και Λαπήθου, κατά την τουρκική εισβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ