ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στηρίζουμε τις δυνάμεις της ανυπακοής. Ψηφίζουμε «Πανσπουδαστική»

Πλατύ κάλεσμα σε φοιτητές και σπουδαστές μπροστά στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές που θα γίνουν στις 19 Μάη

«

Και στις εκλογές δώσε απάντηση αγωνιστική και ανυπότακτη. Ενίσχυσε τις δυνάμεις του ΜΑΣ. Απαίτησε σπουδές για δουλειά με δικαιώματα. Πάρε θέση με την ψήφο σου. Με το λαό ή την πλουτοκρατία. Ψήφισε Πανσπουδαστική ΚΣ». Είναι το μήνυμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών με αφορμή την απόφαση να διεξαχθούν οι φοιτητικές/σπουδαστικές εκλογές στις 19 Μάη, μια απόφαση που έχουν υπογράψει και για τα Πανεπιστήμια και για τα ΤΕΙ, οι παρατάξεις «Πανσπουδαστική ΚΣ», ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΑΡΕΝ, ενώ δεν υπέγραψε η ΕΑΑΚ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την προεκλογική προκήρυξη του ΜΑΣ.

Ξέκοψε από τις δυνάμεις της υποταγής

«Τόλμησε, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου! Μην ανέχεσαι να σε φοβίζουν! Τώρα είναι η ώρα για συμπεράσματα και για μεγάλες αποφάσεις. Εμπιστεύσου την εμπειρία σου. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ συμφωνούν με τα μέτρα στην Παιδεία, συναινούν στο να πληρώσει ο λαός την κρίση, είναι υπεύθυνοι για τη διάλυση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Είναι οι δυνάμεις των δυο αστικών κομμάτων, οι δυνάμεις της πλουτοκρατίας. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να τους γυρίσουν την πλάτη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΕΑΑΚ καλούν να διεκδικήσεις καλύτερο σύμφωνο σταθερότητας, μιλάνε για την ανάγκη να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών της κρίσης. Σε καλούν δηλαδή να υπομείνεις την εκμετάλλευση και την ανέχεια. Σε καλούν στην αυταπάτη ότι ο καπιταλισμός μπορεί να είναι ανθρώπινος. Είναι μέρος του προβλήματος όσον αφορά την κατάσταση στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Αποτελούν το ακροατήριο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ».

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου

«Δεν είναι ίδια η σημερινή κατάσταση με ένα χρόνο πριν. Σήμερα υπάρχει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η συσπείρωση φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, συνδικαλιστών, εκατοντάδων επιτροπών αγώνα σε κάθε τμήμα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στους λίγους μήνες της ζωής του το ΜΑΣ:

  • Οργάνωσε την πάλη κόντρα στις αναδιαρθρώσεις, σε σύγκρουση με την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ.
  • Ενωσε τις δυνάμεις του με τους εργαζόμενους σε απεργιακές μάχες, σε συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με γενικές συνελεύσεις, αγωνιστικές αποφάσεις, με εξορμήσεις σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς και απεργιακές φρουρές όπου υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές. Εθεσε την ανάγκη το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα.
  • Κήρυξε ανυπακοή στην αντιλαϊκή θύελλα που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, μπήκε στη γραμμή της αντεπίθεσης με τους εργαζόμενους.
  • Μπήκε μπροστά στο να ξεπεραστεί ο εκφυλισμός και η διάλυση που έχουν επιβάλει οι άλλες δυνάμεις στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα.
  • Αντιπαρατέθηκε με το βάθεμα των αντιδραστικών αλλαγών σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, την υλοποίηση του νόμου - πλαίσιο.
  • Αποκάλυψε την παραπλανητική τακτική πρυτανικών αρχών και προέδρων κ.ά. για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ενωσε σε ενιαίο μέτωπο τον αγώνα φοιτητών - σπουδαστών ενάντια στην ευρωπαϊκή οδηγία που φέρνει την πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατήγγειλαν το πολυνομοσχέδιο

...και κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό απεργιακό συλλαλητήριο

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προωθεί η κυβέρνηση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών απαίτησαν ωρομίσθιοι, αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν χτες στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Ωρομίσθιων - Αναπληρωτών, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Κατήγγειλαν ότι με το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, εκτός των άλλων, προωθείται «νέο σύστημα πρόσληψης» των εκπαιδευτικών, που αποσυνδέει πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα και πετά στο καλάθι των αχρήστων χιλιάδες ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση σε σχολεία της Σταυρούπολης και των Αμπελοκήπων. Εμπαιναν στα σχολικά συγκροτήματα με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αύριο να κλείσουν όλα τα σχολεία, μαθητές, καθηγητές, στην απεργία», προπαγάνδισαν την απεργιακή κινητοποίηση και κάλεσαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Την απόφασή τους να ενταχθούν στον αγώνα διαδήλωσαν οι μαθητές, φωνάζοντας μαζί με τους εκπαιδευτικούς «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται».

  • Απόφαση για αποχή από τα μαθήματα και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πήρε το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του 7ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.
Επιχείρηση παραπλάνησης

Στάχτη στα μάτια των εκπαιδευτικών και των γονιών ως προς το περιεχόμενο του επερχόμενου πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση, προσπαθεί να ρίξει το υπουργείο Παιδείας. Σε χτεσινό δελτίο του με αφορμή δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, το υπουργείο κάνει τρεις... επισημάνσεις που είναι όμως εντελώς έωλες. Συγκεκριμένα:

  • Το υπουργείο ισχυρίζεται: «Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ωράριο των εκπαιδευτικών».

ΟΜΩΣ: Σε ραδιοφωνική συνέντευξή της στο σταθμό «flash» (της οποίας το απομαγνητοφωνημένο κείμενο μοίρασε στους δημοσιογράφους το υπουργείο στις 15/4/2010) η υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι «θα πρέπει να διαχειριστούμε σωστά το ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή να εξαντληθεί το ωράριο, να μπορούν να υπάρξουν υπερωρίες».

  • Το υπουργείο λέει ότι: «Πουθενά δεν γίνεται λόγος για τον αριθμό και τη σύνθεση των τμημάτων των μαθητών».

ΟΜΩΣ: Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Πρωτούλη στη Βουλή (15/4/2010), αλλά και σε δελτίο Τύπου που απέστειλε, επιβεβαιώνει ότι επιχειρούνται να πιαστούν τα ανώτατα όρια του νόμου για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα (μέχρι 25 μαθητές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μέχρι 30 στη δευτεροβάθμια). Στο ίδιο δελτίο ενημερώνει ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να ξεπερνιούνται κιόλας αυτά τα όρια κατά 10% (όπως αφήνει περιθώριο ο υπάρχον νόμος), ανεξάρτητα από τον αντιπαιδαγωγικό του χαρακτήρα των πολυπληθών τμημάτων.

  • Το υπουργείο λέει ότι: «Οι προσλήψεις στο χώρο της εκπαίδευσης θα γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τα πραγματικά κενά».

ΟΜΩΣ: Η υπουργός έχει δηλώσει ότι οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών θα είναι μειωμένοι κατά 50% την προσεχή σχολική χρονιά. Ποτέ και πουθενά όμως δεν είπε πόσα είναι τα πραγματικά κενά και φυσικά, δεν είναι σε θέση να πει πόσα θα είναι τα κενά την επόμενη σχολική χρονιά.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να παραπλανήσει και να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Τι κι αν δεν περιλαμβάνονται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο τα σημεία που ξεχωρίζει, εφόσον είναι δεδομένο και διακηρυγμένο ότι αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουν, ότι αυτά τα μέτρα θα πάρουν...


Γ.Σ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Είμαστε ενάντια σε κάθε απόλυση»

Την απόλυση εργαζομένου στο Μυστριώτειο Κληροδότημα καταγγέλλει η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας ότι «είναι και θα είναι ενάντια σε κάθε απόλυση, πολύ περισσότερο αν είναι παράνομη και καταχρηστική και αν γίνεται από δημόσιους, εκκλησιαστικούς ή άλλους φορείς». Ο εργαζόμενος που απολύθηκε είχε καθήκοντα φύλακα και επιστάτη στο σχολικό συγκρότημα του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Τρίπολης, ο επιστάτης του οποίου έχει συνταξιοδοτηθεί.

Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει ως προκλητική τη στάση του δεσπότη - προέδρου του ΔΣ του κληροδοτήματος, που «ενώ στη συνάντηση που είχε με το ΠΑΜΕ δέχθηκε την ανάγκη επιστάτη και αυξημένης φροντίδας - φύλαξης στο σχολικό συγκρότημα» και «ενώ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα για επανεξέταση στο πρώτο ΔΣ του κληροδοτήματος, προχώρησε στην ανακοίνωση της απόλυσης του εργαζομένου». «Είναι πρόκληση ενώ οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και η ΕΛΜΕ Αρκαδίας, με ομόφωνη απόφαση, ζητούν να μην απολυθεί ο εργαζόμενος γιατί οι υπηρεσίες του επιστάτη και της αυξημένης φροντίδας - φύλαξης είναι απαραίτητες για την εύρυθυμη λειτουργία του σχολικού συγκροτήματος, οι υπεύθυνοι της Εκκλησίας, οι διευθυντές των σχολείων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, προχωρούν στην απόλυση», σημειώνει η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ και καλεί τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τα εργατικά σωματεία, τους λαϊκούς φορείς να πάρουν θέση σε ένα ζήτημα που αφορά τις συνθήκες μόρφωσης των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ