ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΑΣΕΒΕ
Ολοι στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις

Καλεί σε κοινό αγώνα με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ

Οπως στις 22 Απρίλη έτσι και την Πρωτομαγιά, εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι θα συναντηθούν στους δρόμους
Οπως στις 22 Απρίλη έτσι και την Πρωτομαγιά, εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι θα συναντηθούν στους δρόμους
«Ολοι στη μάχη, όλοι στους δρόμους! Καμία θυσία για την πλουτοκρατία!», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) στην ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά, με την οποία καλεί σε συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί «να δώσουμε και φέτος το παρόν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τιμής και δόξας στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης. Να δώσουμε το μήνυμα της συστράτευσης και της κοινής πάλης με τις ανυπότακτες και αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Με τη μαζική παρουσία μας να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων για την απόκρουση της αντιλαϊκής καταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Και συνεχίζει:

«Τιμάμε την 1η Μάη σε περίοδο κρίσης, σε περίοδο που χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν τη δουλειά, τον τζίρο, το εισόδημα να μειώνεται, τα χρέη να πολλαπλασιάζονται, ο κίνδυνος του κλεισίματος να είναι ορατός. Τιμάμε την 1η Μάη σε μια περίοδο που συντελείται μια άνευ προηγουμένου σαρωτική επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που απαίτησαν μακρόχρονους, σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.

  • Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης κατεδαφίζεται, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης, περιορίζουν δραστικά τις ιατροφαρμακευτικές παροχές.
  • Η νέα φοροεπιδρομή βρίσκεται σε εξέλιξη, με την αύξηση του ΦΠΑ και με την ουσιαστική μείωση του αφορολόγητου.
  • Ολόκληροι κλάδοι παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο, μέσα από τη λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων (ταξί, φορτηγά, ηλεκτρολόγοι κλπ.).
  • Χιλιάδες μικρομάγαζα κλείνουν, μη μπορώντας να αντέξουν στην πίεση που δέχονται από τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές αλυσίδες.
  • Το ήδη πενιχρό οικογενειακό, λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να πέφτει κατακόρυφα η λαϊκή κατανάλωση.
  • Εμπορευματοποιείται παραπέρα η Υγεία, με συνέπεια να δαπανάμε ολοένα και περισσότερα χρήματα για ανάγκες σε περίθαλψη, φάρμακο, πρόληψη και θεραπεία.
  • Ιδιωτικοποιείται και υποβαθμίζεται η Δημόσια Παιδεία.

Την ίδια στιγμή για την πλουτοκρατία υπάρχουν προνόμια, φοροελάφρυνση και νέες επιδοτήσεις».

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει ότι «απέναντί μας έχουμε ένα αντιλαϊκό, αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων που αποτελείται από κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ, κόμματα του ευρωμονόδρομου» και ότι «είναι στο χέρι της εργατικής τάξης και του αγωνιστικού κινήματος των αυτοαπασχολούμενων το φρενάρισμα και η ανατροπή αυτής της πολιτικής». Προσθέτει ότι «αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που βιώνουμε έχει χρεοκοπήσει. Δεν υπάρχει περιθώριο για μικροβελτιώσεις», αλλά ότι «απαιτείται ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που όλοι θα δουλεύουν με δικαιώματα, με μοναδικό στόχο η παραγωγή να τίθεται εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία των αναγκών μας. Μια κοινωνία χωρίς μονοπώλια, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί «τους αυτοαπασχολούμενους να συστρατευτούν με τις αγωνιστικές δυνάμεις των εργαζομένων, με το ΠΑΜΕ. Με την κοινή δράση και τη συμμαχία μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική που μας αφανίζει».

Και καταλήγει: «Παραγκώνισε και περιθωριοποίησε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Αυτούς που έχουν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να υλοποιηθούν οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές χωρίς λαϊκές αντιδράσεις».

Μόνο οι ταξικοί αγώνες έχουν αποτέλεσμα

Σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις

«Η 1η Μάη αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και φρονηματισμού της εργατικής τάξης, αποτελεί αφετηρία για νέους σκληρούς ταξικούς αγώνες σε ιδιαίτερα δύσκολες και σύνθετες συνθήκες για την τάξη μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της για την Πρωτομαγιά η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

«Είναι στο χέρι μας να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Απαιτείται γι' αυτό συσπείρωση της εργατικής τάξης. Στον πόλεμό τους απαντάμε με πόλεμο. Συντασσόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ. Γυρίζουμε την πλάτη στη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ που έκανε τα πάντα για να υπονομευτούν οι ταξικοί αγώνες» επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που καλεί το Σάββατο σε προσυγκέντρωση στα γραφεία της στις 10 π.μ.

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις περισσότερο από κάθε άλλη φορά να έχουμε σημαντική βελτίωση της ζωής μας στην εργασία, στο εισόδημα, στην υγεία, στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στην πολιτιστική δραστηριότητα» σημειώνει και ο Σύλλογος Παρασκευαστών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΤΕΠ) καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου το Σάββατο στις 11 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι εκλογές

Συνεχίζεται η διεξαγωγή των εκλογών στο Συνδικάτο Φαρμάκου/Καλλυντικού Αττικής - Πειραιά, με την κάλπη του συνδικάτου να πηγαίνει καθημερινά σε μεγάλους χώρους δουλειάς για να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι. Μάλιστα, σε κάποιους χώρους ψηφίζουν πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι από τις προηγούμενες εκλογές και σε άλλους να γίνονται προσπάθειες από τις ταξικές δυνάμεις να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία. Χτες η κάλπη βρέθηκε σε δύο μεγάλες φαρμακαποθήκες και στην φαρμακευτική εταιρεία «Γερολυμάτος».

Οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Β) τις παρακάτω μέρες και ώρες: Δευτέρα 3/5 2 - 7 μ.μ., Τρίτη 4/5 2 - 7, Τετάρτη 28/4 και 5/5 2 - 7 μ.μ., Πέμπτη 29/4 2 - 7. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους για να ψηφίσουν ταυτότητα (ή διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κλπ.) και βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική
Θέλουν τη γνώση άχρηστη για την κοινωνία

Δούλεψα με δίμηνη σύμβαση και μετά με σύμβαση ενός μήνα. Επειτα με έδιωξαν. Υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων που μετά από δύο συμβάσεις, για να μην υποχρεωθεί ο εργοδότης να τους κάνει αορίστου χρόνου, τους απέλυσε για 20 μέρες και μετά τους ξαναπήρε με τρίμηνη και εξάμηνη σύμβαση. Βρίσκουν τέτοια «παραθυράκια» στη νομοθεσία που πάντα βγαίνουν κερδισμένοι οι εργοδότες... Με αυτό το καθεστώς είναι ακόμα και για 2, 5, 8 χρόνια κάποιοι εργαζόμενοι. Τους αφήνουν για ένα διάστημα χωρίς σύμβαση και μετά πάλι από την αρχή.

Ενώ σε αφήνουν να πιστεύεις ότι θα είσαι στο προσωπικό της εταιρείας, σε αφήνουν ξεκρέμαστο, κάνουν ό,τι θέλουν. Λίγες μέρες πριν λήξει η σύμβαση σε ενημερώνουν αν θα στην ανανεώσουν ή όχι. Θέλουν να έχουν τους εργαζόμενους φθηνούς, ευέλικτους και τρομοκρατημένους. Να πλανάται μια αβεβαιότητα, να νιώθεις ότι σε έχουν στο χέρι.

Εγώ είμαι χημικός και δεν μπορώ να προσφέρω τις γνώσεις μου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το φάρμακο είναι μέσο κέρδους, είναι σαν οποιοδήποτε άλλο εμπόρευμα για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Αντίστοιχα, κι ο εργαζόμενος είναι εντελώς αναλώσιμος γι' αυτούς. Μόλις πήγα και έμαθα τη δουλειά με έδιωξαν, αν και υπήρχαν πολλές ανάγκες για προσωπικό στο εργαστήριο. Η δουλειά ήταν πολύ εντατική, έμενε δουλειά για την επόμενη μέρα. Ακόμα και αν ολοκληρώναμε την ανάλυση των πρώτων υλών, έμενε δουλειά από την ανάλυση των έτοιμων προϊόντων. Εξάλλου, οι εργαζόμενοι που έμειναν δουλεύουν υπερωρίες και Σάββατα.

Η επιχείρηση επικαλέστηκε μείωση κερδών και είπε ότι πρέπει να μειωθεί το μπάτζετ του χημείου. Γι' αυτό, άλλωστε, κάναμε και πράγματα που δεν ξέραμε να τα κάνουμε, δεν ήμασταν ειδικευμένοι γι' αυτό. Π.χ. κάναμε δειγματοληψία από τις πρώτες ύλες και έμαθα μετά ότι με κράτησαν τον τελευταίο μήνα απλά και μόνο επειδή είχε φύγει ο δειγματολήπτης και χρειάζονταν κάποιον να κάνει αυτή τη δουλειά. Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τότε που με έδιωξαν και μέχρι πρόσφατα δεν είχαν πάρει δειγματολήπτη...

Το κυνήγι του κέρδους και στον τομέα του φαρμάκου είναι καταστροφικό και για τους εργαζόμενους του κλάδου και συνολικά για την κοινωνία. Αυτό που ενδιαφέρει την κάθε εταιρεία είναι μαζικά τα φάρμακα να απελευθερώνονται και να ρίχνονται στην αγορά. Δεν πέφτει το βάρος στο να ακολουθούνται όλοι οι κρίκοι στον έλεγχο, ώστε το φάρμακο να είναι ποιοτικό, να είναι ασφαλές για τους ασθενείς. Αυτό έχει να κάνει και με την εντατικοποίηση, με τις περικοπές προσωπικού, με τις ελαστικές μορφές, με το ότι ο εργαζόμενος είναι προσωρινός, δεν προλαβαίνει να εξοικειωθεί με το αντικείμενο.

Γι' αυτό η μόνη απάντηση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και για ποιοτικό, ασφαλές φάρμακο δεν μπορεί να είναι άλλη από έναν ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα παραγωγής, εισαγωγής και διανομής φαρμάκων. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο. Ετσι, θα αυξηθούν και οι θέσεις εργασίας, που θα είναι μόνιμες και οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι θα προσφέρουν την εργασία τους, τις γνώσεις τους για την παραγωγή φαρμάκων που θα είναι κοινωνικά αγαθά.


Εφη ΣΚΟΚΑ
29 χρονών,πρώην εργαζόμενη στη φαρμακοβιομηχανία «ΦΑΜΑΡ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ