ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
Σελ. /24
Αυθαιρεσίας το ανάγνωσμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχουν «αναστενάξει» οι εργαζόμενοι της εταιρίας, του κλάδου ένδυσης, «ΜΠΡΑΝΤΕΞ» στην Αλεξανδρούπολη, από τα εξαντλητικά ωράρια που τους επιβάλει η πολυεθνική εργοδοσία. Η εντατικοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σημαντικές συνέπειες στους εργαζόμενους, καθώς η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ξεπερνάει και τον... εαυτό της στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Αλλο ένα δείγμα, από τα πολλά ακόμη που σίγουρα υπάρχουν αλλά δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, των συνεπειών της πολιτικής της κυβέρνησης. Αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο από τους βιομηχάνους και εκμετάλλευση όσο παίρνει για τους εργαζόμενους. Σε αρκετές περιπτώσεις ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει...

Οι «σαμποτέρ» και το ΚΚΕ

Ηκυβέρνηση γνωρίζει και τους φίλους της και τους αντιπάλους της. Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, τους φίλους, δε μιλάμε ούτε για τους βιομηχάνους, ούτε για τους τραπεζίτες, ούτε για τους εφοπλιστές. Αυτοί δεν είναι απλώς φίλοι της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι οι «μέντορές της», είναι οι εντολοδότες αυτής της πολιτικής. Στην κατηγορία των φίλων, λοιπόν, ανήκει, για παράδειγμα, η ΝΔ. Οπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στην κυβερνητική επιχείρηση εξαπόλυσης του «δεύτερου κύματος του εκσυγχρονισμού» κατά του λαού. Ηδη οι εξαγγελίες απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και του συστήματος Υγείας έχουν κερδίσει την... εκτίμηση της Ρηγίλλης. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε με τη ΝΔ - λένε στο ΠΑΣΟΚ - είναι να μην εκτεθεί στα μάτια των ψηφοφόρων της και η συναίνεσή της στην πολιτική μας μετατραπεί τελικά σε μπούμεραγκ για την εφαρμογή της!

Οσο για το ΣΥΝ, οι ιθύνοντες του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν πως καμία ανησυχία δεν τους προκαλεί το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο της πολύχρονης... «προγραμματικής αντιπολίτευσης», βγάζει μερικές «αριστερούτσικες» κορόνες λίγο πριν στρογγυλοκαθήσει γύρω από το τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου».

***

Αυτοί είναι οι πολιτικοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Ομως υπάρχουν και οι αντίπαλοι. Και όταν έχεις να επιτελέσεις το έργο της αποκαθήλωσης κάθε είδους δικαιώματος στον εργασιακό τομέα, στο δημόσιο σύστημα υγείας, στο εσωτερικό δίκαιο («καταπολέμηση της τρομοκρατίας» υποτίθεται), είναι σαφές πως εκείνο που πρέπει να λογαριάσεις κυρίως είναι αυτοί. Οι αντίπαλοι.

Στο ΠΑΣΟΚ δεν το κρύβουν: Ως το μόνο πραγματικό αντίπαλό τους στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής τους θεωρούν το ΚΚΕ. Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ» ο βασικός σχεδιασμός του Τομέα Οργανωτικού του κυβερνώντος κόμματος για το επόμενο διάστημα θα είναι η προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αποσυσπειρωθεί το λαϊκό κίνημα, να ευνουχιστεί στο πλαίσιο του «διαλόγου» της απάτης, να κατασυκοφαντηθούν οι αντιδράσεις των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από τον «πράσινο» νεοφιλελευθερισμό.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, για να αποδυναμωθεί η αντίσταση του λαϊκού παράγοντα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ναρκοθετήσει εκ των προτέρων την πολιτική συνειδητοποίηση που γεννά στις λαϊκές μάζες η συμμετοχή τους στο δρόμο του αγώνα. Πρέπει να πληγεί εκείνος ο πολιτικός φορέας που μπορεί να εκφράσει σε πολιτικό επίπεδο τις λαϊκές αντιδράσεις, να δώσει πολιτική προοπτική στο κίνημα αντίστασης, να προσδώσει στην κοινωνική διαμαρτυρία χαρακτήρα πολιτικής διεκδίκησης που αντιμάχεται τη λογική του «μονόδρομου». Πρέπει με δυο λόγια να «εξουδετερωθεί το ΚΚΕ»!

***

Αυτή είναι η φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες της επερχόμενης αντικομμουνιστικής επιχείρησης στις κατ' ιδίαν... εκμυστηρεύσεις τους. «Στόχος η εξουδετέρωση του ΚΚΕ», λοιπόν.

Με άλλα λόγια στόχος τους είναι να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και οργανωτικά και πολιτικά. Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του «κομμουνιστικού δακτύλου», τη θεωρία περί του «ΚΚΕ που κινείται στα όρια της νομιμότητας» (!) και ηγούμενοι μιας προπαγανδιστικής χιονοστιβάδας που θα χαρακτηρίζει την αντίσταση της εργατιάς και του λαού σαν «επιχείρηση κατάλυσης του κράτους και καταρράκωσης της οικονομίας» (!), θα προσπαθήσουν να «εξουδετερώσουν» το δίκιο του λαού για να νομοθετήσουν το δίκαιο του εργασιακού και κοινωνικού «απαρτχάιντ».

Γι' αυτό και η επερχόμενη επίθεση κατά του ΚΚΕ (πέρα από την αφέλεια των εμπνευστών της, που νομίζουν ότι θα... νουθετήσει τους κομμουνιστές) πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια: Ως μια άθλια επιχείρηση των «σαμποτέρ» της ολιγαρχίας να «εξουδετερώσουν» το λαό. Ως μια επιχείρηση που ο λαός πρέπει να την εξουδετερώσει εν τη γενέσει της.

Υβρη στη μορφή του Τσε

Οταν κάθιδροι πνέουν τα μένεα κατά της μορφής του Αργεντινού επαναστάτη, η μόνιμη επωδός όλων αυτών που «ανησυχούν» για τις επαναστατικές φωτιές που μπορεί και ανάβει ο Τσε ξανά και ξανά στις «καρδιές των φοιτητών» και όλων των εξεγερμένων του πλανήτη, είναι ότι πια «έχει ευτελιστεί» και το «μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πουλάει προϊόντα που κάποτε τα πολέμησε με μανία».

Αραγε τι θα μπορούν να λένε όταν ακόμη και αυτό το επιχείρημα βάλθηκε να το καταρρίψει ο ηθικός αυτουργός αυτής της φωτογραφίας που έχει γίνει σύμβολο, ο Αλβέρτο Κόρδα, ο φωτογράφος που είχε απαθανατίσει τον Τσε Γκεβάρα; «Εχω συγκλονιστεί από τη χρήση της εικόνας του. Η χρήση του πορτρέτου του Γκεβάρα για να πουλήσουν βότκα, αποτελεί προσβολή ενάντια στο όνομα και στη μνήμη του», τόνισε ο Κόρδα μετά τη μήνυση που υπέβαλε κατά της διαφημιστικής εταιρίας που έχει αναλάβει την εκστρατεία για την προβολή της βότκας Σμιρνόφ, επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Τσε χωρίς την έγκριση του δημιουργού του. Το ποτάμι της ιστορίας δε γυρίζει πίσω και όποιος προσπαθεί να το γυρίσει με το ζόρι θα τον πνίξει.

Εξάλλου, μπορούν να ρωτήσουν τι έπαθαν όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν κατά καιρούς τη μορφή του Τσε για λόγους τακτικής, πολιτικών ελιγμών και καιροσκοπισμού, καθώς έμαθαν «από πρώτο χέρι» ότι οι άνθρωποι δεν «ξεχνούν», θυμούνται και τιμωρούν...

Καρκινογόνα «καλούδια» ματαιοδοξίας...

Δεν είναι καινούριο το ότι οι κολοσσοί των επιχειρήσεων καλλυντικών δρουν ποικιλοτρόπως εδώ και δεκαετίες ανενόχλητοι, ξεφουρνίζοντας κάθε λίγο και λιγάκι νέα προϊόντα, στοχεύοντας στη ματαιοδοξία των σύγχρονων καταναλωτών... που επιθυμούν διακαώς και αενάως νιάτα και ομορφιά... Δεν αποτελεί, επίσης, είδηση πως τα κάθε λογής καλούδια των πολυεθνικών της επιφανειακής ομορφιάς βλέπουν το φως της αγοράς, δίχως σχεδόν καμία έρευνα, δίχως καμία επίβλεψη από κανέναν... Να, λοιπόν, που χτες Βρετανοί δερματολόγοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τη χρήση αντι-ρυτιδικών καλλυντικών κρεμών, υποστηρίζοντας πως αυτές, όχι μόνον ενδεχομένως να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρατος, αλλά εκθέτουν ακόμη περισσότερο το δέρμα σε βλαβερές ηλιακές ακτινοβολίες που προκαλούν καρκίνο!

Την ίδια στιγμή, και ενώ τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια άτομα σ' όλο τον κόσμο καταναλώνουν τις κρέμες «καλούδια», με τα διάφορα οξέα φρούτων που υποτίθεται πως αναζωογονούν ...φυσικά την επιδερμίδα, ακούστηκε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει νέα όρια στα συστατικά αντι-ρυτιδικών καλλυντικών... Καλά ξυπνητούρια.

Εκθέσεις σκοπιμοτήτων

Η κακή πορεία του Χρηματιστηρίου βρίσκεται στο επίκεντρο των ...αναλύσεων ιδιαίτερα των οικονομικών εφημερίδων, που τώρα αναζητούν άλλους τρόπους για να διατηρήσουν το όποιο ενδιαφέρον των αναγνωστών τους για τις εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ο παροξυσμός με τον χρηματιστηριακό τζόγο, που έντεχνα καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια, είχε σαν αποτέλεσμα και τη ραγδαία άνοδο της κυκλοφορίας τους.

Το νέο «φρούτο», που προβάλλεται για να κάνουν ενέσεις αισιοδοξίας στους απελπισμένους πια «μικροεπενδυτές», που βλέπουν τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται, είναι οι διάφορες ...εκθέσεις για την επικείμενη εισβολή κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Εύλογα, όμως, τέτοιου είδους εκθέσεις αντιμετωπίζονται με καχυποψία, αφού είναι φανερό πως πρόκειται για κείμενα που υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ενδεικτικό των παραπάνω είναι πως σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εισροές κεφαλαίων, η οικονομική εφημερίδα MONEY της Δευτέρας αναφέρεται σε έκθεση της Solomon Smith Barney, όπου τα κεφάλαια που «καραδοκούν» να μπουν στην ελληνική αγορά υπολογίζονται σε 730 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ η αντίστοιχη έκθεση της Capital Likn, που δημοσιεύεται στο χτεσινό ΣΥΜΒΟΥΛΟ, ανεβάζει τα σχετικά σε 5 με 6 τρισεκατομμύρια δραχμές...

Εμείς απλά αναρωτιόμαστε τι θα πουν, τελικά, όλοι αυτοί στους αναγνώστες τους, όταν τα «κάστρα» που χτίζουν τόσο καιρό θα συνεχίσουν να γκρεμίζονται το ένα μετά το άλλο;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ