Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υβρη στη μορφή του Τσε

Οταν κάθιδροι πνέουν τα μένεα κατά της μορφής του Αργεντινού επαναστάτη, η μόνιμη επωδός όλων αυτών που «ανησυχούν» για τις επαναστατικές φωτιές που μπορεί και ανάβει ο Τσε ξανά και ξανά στις «καρδιές των φοιτητών» και όλων των εξεγερμένων του πλανήτη, είναι ότι πια «έχει ευτελιστεί» και το «μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να πουλάει προϊόντα που κάποτε τα πολέμησε με μανία».

Αραγε τι θα μπορούν να λένε όταν ακόμη και αυτό το επιχείρημα βάλθηκε να το καταρρίψει ο ηθικός αυτουργός αυτής της φωτογραφίας που έχει γίνει σύμβολο, ο Αλβέρτο Κόρδα, ο φωτογράφος που είχε απαθανατίσει τον Τσε Γκεβάρα; «Εχω συγκλονιστεί από τη χρήση της εικόνας του. Η χρήση του πορτρέτου του Γκεβάρα για να πουλήσουν βότκα, αποτελεί προσβολή ενάντια στο όνομα και στη μνήμη του», τόνισε ο Κόρδα μετά τη μήνυση που υπέβαλε κατά της διαφημιστικής εταιρίας που έχει αναλάβει την εκστρατεία για την προβολή της βότκας Σμιρνόφ, επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του Τσε χωρίς την έγκριση του δημιουργού του. Το ποτάμι της ιστορίας δε γυρίζει πίσω και όποιος προσπαθεί να το γυρίσει με το ζόρι θα τον πνίξει.

Εξάλλου, μπορούν να ρωτήσουν τι έπαθαν όσοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν κατά καιρούς τη μορφή του Τσε για λόγους τακτικής, πολιτικών ελιγμών και καιροσκοπισμού, καθώς έμαθαν «από πρώτο χέρι» ότι οι άνθρωποι δεν «ξεχνούν», θυμούνται και τιμωρούν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ