Πέμπτη 10 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για τον τέταρτο γύρο

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη είχε χτες το μεσημέρι ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Ντόναλντ Μπάτλερ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, που κράτησε μία ώρα, ο Ντ. Μπάτλερ ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενόψει του νέου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη. Ανέφερε, επίσης, ότι οι προσπάθειες των Αμερικανών επικεντρώνονται στις τέσσερις βασικές πτυχές και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Νέα Υόρκη θα υπάρξει πρόοδος.

Ο Ντ. Μπάτλερ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για τις απόψεις που εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο, ότι είναι επιτρεπτό για τον Ραούφ Ντενκτάς να θέτει θέμα συνομοσπονδίας. Ωστόσο, επισήμανε την πρόσφατη αναφορά του Προέδρου Κλίντον στην επιστολή του προς το Κογκρέσο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Φωνή βοώντος...

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ζήτησε να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό και ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι το αίτημά του έχει μείνει αναπάντητο για αρκετούς μήνες.

Το αίτημα του Σπ. Κυπριανού διαβιβάστηκε προχτές τηλεφωνικώς και σήμερα γραπτώς προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη. Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι ο Σπ. Κυπριανού είχε υποβάλει το αίτημά του να μιλήσει στη Βουλή των Ελλήνων προ μηνών και το επανέφερε με επιστολή του τον περασμένο Μάη. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, επειδή έχει παρέλθει αρκετός χρόνος, χωρίς να πάρει απάντηση στο αίτημά του, η επιστολή δεν μπορεί να θεωρηθεί απόρρητη και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Σπ. Κυπριανού ανέφερε στην επιστολή του, με ημερομηνία 18 Μάη, ότι σκοπός του είναι να αναλύσει ενώπιον των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού τις σκέψεις και εισηγήσεις του αναφορικά με την πορεία του θέματος της Κύπρου, χωρίς πάθος, υστεροβουλίες και σκοπιμότητες, αλλά, όπως σημειώνει, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αλήθεια.

Με την επιστολή του, ο Σπ. Κυπριανού ζητούσε, επίσης, να ανταλλάξει απόψεις με τον Απ. Κακλαμάνη.

Θα γίνει η άσκηση

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, δήλωσε ότι η άσκηση «Νικηφόρος» θα γίνει κανονικά και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές παραινέσεις τρίτων για το σχεδιασμό της.

Ο Σ. Χάσικος είπε ότι η άσκηση «Νικηφόρος» έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβρη και θα γίνει ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί, ενώ ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσγειωθούν αεροπλάνα της Ελληνικής Αεροπορίας στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

Οι ξένοι, είπε ο υπουργός Αμυνας, κάνουν τις παραινέσεις τους γιατί πιστεύουν ότι διατηρούν κλίμα χαμηλών τόνων προς εξυπηρέτηση των συνομιλιών. Εμείς, πρόσθεσε, δεν υιοθετούμε αυτές τις παραινέσεις και δεν ασκούμαστε με βάση τα όσα αυτοί μας υποδεικνύουν. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προέβη σε σαφή υπαινιγμό ότι η άρνηση της κυβέρνησης να δεχτεί υποδείξεις για το «Νικηφόρο» και άλλες ασκήσεις δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι δεν ασκήθηκαν αποτελεσματικές πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης στα Στροβίλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κηδεύτηκε ο Σπύρος Κυπριανού (2002-03-15 00:00:00.0)
Επιμένουν στην αναγνώριση οι Τουρκοκύπριοι (2001-10-20 00:00:00.0)
Βαρομετρικό χαμηλό (2000-08-19 00:00:00.0)
Στο αυριανό Εθνικό Συμβούλιο οι αποφάσεις (2000-07-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-23 00:00:00.0)
Προς παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης (1998-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ