Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο αυριανό Εθνικό Συμβούλιο οι αποφάσεις

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στα Κατεχόμενα

Οριστικές αποφάσεις για την τακτική που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στην επόμενη φάση του τρίτου γύρου των συνομιλιών θα ληφθούν στη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις πέντε το απόγευμα.

Μιλώντας μετά τη λήξη της χτεσινής τετράωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι τα κόμματα διατύπωσαν τις θέσεις τους, αλλά η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα πορίσματα αυτής της συζήτησης, πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ομάδα από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, θα ασχοληθεί με θέματα νομικής υφής που έχουν προκύψει.

Κληθείς να αναφέρει γιατί αποχώρησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σε κάποια στιγμή ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν αισθανόταν καλά και προτιμούσε να αποχωρήσει.

Ο Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν αντελήφθη να υπήρξε έντονη αντιπαράθεση πριν από την αποχώρηση του κ. Κυπριανού και τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ήπιο τόνο. «Οι απόψεις - πρόσθεσε - διατυπώθηκαν μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια, μέσα σε καλό κλίμα, και δεν υπήρξε έντονη αντιπαράθεση».

Κινητικότητα στα Κατεχόμενα

Εντονη δραστηριότητα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων παρατηρείται στα Κατεχόμενα με προσγειώσεις αεροσκαφών και κινήσεις του Αττίλα.

Ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοια δραστηριότητα από πλευράς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Η δραστηριότητα που παρατηρείται, πρόσθεσε, φαίνεται να συνδέεται με τους εορτασμούς που προγραμματίζει ο Αττίλας για τις 20 Ιουλίου επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο. Σε μία περίοδο, είπε ο Σ. Χάσικος, που διεξάγονται συνομιλίες και οι πάντες ζητούν από την ελληνική κυπριακή πλευρά καλή θέληση, την ίδια στιγμή η κατοχική δύναμη κορυφώνει εκδηλώσεις και πανηγυρίζει την εισβολή.

Ο Σ. Χάσικος είπε ότι πέραν από το F-16 που πέταξε προχθές προκλητικά πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία άλλα επτά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στα Κατεχόμενα. Τα έξι αεροσκάφη προσγειώθηκαν προχτές και αναχώρησαν αργά τη νύχτα. Το ένα μεταγωγικό ήρθε χτες το πρωί και προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου.

Ο Σ. Χάσικος είπε ότι τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν υλικό και τεχνικούς για την καλύτερη προετοιμασία της παρέλασής τους. Προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος, είπε ο Σ. Χάσικος, είναι να δείξει σε κάθε κατεύθυνση ότι έχει κράτος.

Πάντως, απ' ό,τι φαίνεται, η Τουρκία δε θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο στους φετινούς «εορτασμούς» που οργανώνει το ψευδοκράτος για την επέτειο της εισβολής.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, αποφάσισε να μη μεταβεί στην Κύπρο, αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που λεγόταν ότι θα μετέβαινε στην Κύπρο στη θέση του κ. Ετσεβίτ, δήλωσε ότι ο ίδιος δε θα μεταβεί στη Μεγαλόνησο και πρόσθεσε ότι την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την Κύπρο, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

Στο μεταξύ, τριάντα τρεις οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας, πραγματοποίησαν χτες στην κατεχόμενη Λευκωσία συλλαλητήριο, με σύνθημα «Η χώρα αυτή είναι δική μας».

Σύμφωνα με τον Τ/Κ Τύπο, με ανακοίνωση τους, οι οργανώσεις κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο και να «διατρανώσει την αφοσίωσή του στην ελευθερία και στη δημοκρατία».

Ενοχλημένοι από το συλλαλητήριο φαίνεται να είναι, τόσο ο Ραούφ Ντενκτάς, όσο και ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου, το κόμμα του οποίου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι τα προβλήματα δεν επιλύονται με φωνασκίες στα πεζοδρόμια, αλλά με διάλογο και ισχυρίζεται ότι τέτοιες εκδηλώσεις δε συμβάλλουν στην ενότητα και στην ομόνοια, αλλά στην πόλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ