Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Αναπαράγουν το σύνδρομο του «Τιτανικού»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το γνώριμο σκηνικό της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και Ιεραρχίας αναθερμάνθηκε και πάλι μετά τη δρομολόγηση από την κυβέρνηση των διαδικασιών για την έκδοση των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων.

Χτες ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου Τ.Χυτήρης, απάντησε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στα όσα είπε στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος χρησιμοποίησε ως παραβολή το ναυάγιο του «Τιτανικού», αναφέροντας ότι αν κάποιος και τότε είχε φωνάξει «όπισθεν ολοταχώς» δε θα είχε επέλθει η καταστροφή. «Θα έλεγα, είπε ο Τ. Χυτήρης, ότι ο μακαριότατος αρέσκεται σε ανέκδοτα. Το "όπισθεν ολοταχώς", αν το καλοσκεφτείτε, σημαίνει ότι πρέπει να πάμε ιστορικά προς τα πίσω. Προφανώς, πρέπει να πάμε πιο πίσω και από το 1974. Πιο πίσω ήταν χούντα. Πιο πίσω από τη χούντα, ήταν βασιλεία, πιο πίσω από τη βασιλεία, ήταν αντικομμουνισμός, πιο πίσω ήταν εμφύλιος. Πόσο πιο πίσω πρέπει να πάμε;».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει όπως και ότι δεν τίθεται ζήτημα χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους και απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς δεν περιλαμβάνεται στις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. Εθεσε ζήτημα για τη μοναστηριακή περιουσία, λέγοντας ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Στο μεταξύ από χτες όλοι οι διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της χώρας ειδοποιήθηκαν να μη δέχονται δικαιολογητικά για την έκδοση νέων ταυτοτήτων έως τις 24 Ιουλίου, ενώ από τις 24 Ιουλίου όσοι πολίτες επιθυμούν θα μπορούν να καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να αποκτήσουν τις νέες ταυτότητες. Σύμφωνα με τον Τ. Χυτήρη μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, κάθε πολίτης ο οποίος είτε έχει χάσει την ταυτότητά του, είτε είναι νέος που δεν έχει ταυτότητα, θα μπορεί να απευθύνεται στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να κάνει αίτηση για έκδοση ταυτότητας.

Την ίδια ώρα η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην ενεργοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, φαίνεται πως αιφνιδίασε την Ιεραρχία. «Δεν αναμέναμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα εφαρμοζόταν τώρα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Ανθιμος. Επίσης, τόνισε ότι η Ιερά Σύνοδος θα προσδιορίσει την παραπέρα στάση της με βάση τις προτάσεις της τριμελούς επιτροπής των αρχιερέων.

Ν.Δ.: Αναμενόμενη αντίδραση

Εντονα αντέδρασε η ηγεσία της ΝΔ στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων, ασκώντας κριτική από τη σκοπιά της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, συμπλέοντας με την ιεραρχία. Με δηλώσεις τους ηγετικά στελέχη του κόμματος κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαλλαξία, για επιλογή της οδού της οριστικής ρήξης με την Εκκλησία και την προειδοποίησαν ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες για ό,τι συμβεί από δω και πέρα.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Πολύδωρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει το θέμα των ταυτοτήτων εμμένουσα στην παρανομία της», χαρακτηρίζοντας νομικώς αστήρικτη την απόφαση και υποστήριξε ότι «η αυθαιρεσία και η πρόκληση προς το κοινό αίσθημα γίνονται δυσβάσταχτες». Η κυβέρνηση με την έκδοση της εγκυκλίου για το νέο τύπο αστυνομικής ταυτότητας υπέγραψε την αδιαλλαξία της, ανέφερε ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης Θ. Αναγνωστόπουλος και επισήμανε ότι η τακτική της κυβέρνησης δεν έχει να κάνει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά με την ανύψωση νέων διαχωριστικών γραμμών και διχαστικών ψευτοδιλημμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ