Τετάρτη 19 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντίο σ. Πότη

Αγωνιστής για το δίκιο, την ελευθερία και την ειρήνη. Αυτός ήταν ο σ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος ή αλλιώς Πότης, όπως συνήθιζαν να τον λένε οι σύντροφοι και συναγωνιστές του. Ο σ. Πότης «έφυγε» από κοντά μας στα 75 του χρόνια, μετά από μια πλούσια δράση και αγώνα, έχοντας στο ενεργητικό του χρόνια με διώξεις, συλλήψεις, εξορία, που όμως δεν τον λύγισαν ποτέ. Χτες η οικογένειά του, οι σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι του αντάμωσαν όλοι μαζί για να του πουν το στερνό αντίο. Στη χτεσινή νεκρώσιμη τελετή που έγινε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου παραβρέθηκε επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τα μέλη του ΠΓ Δ. Γόντικας και Σπ. Χαλβατζής.

«Φυλακίστηκες για 17 ολόκληρα χρόνια από το 1946 ως το 1962. Ομως αυτό δεν μπόρεσε να κάμψει το αγωνιστικό σου φρόνημα, την πίστη στις ιδέες σου, γι' αυτό και μετά την αποφυλάκισή σου συνεχίζεις τη δράση σου», είπε αναφερόμενος στη ζωή και τη δράση του σ. Πότη ο Στ. Λάμπρου, εκ μέρους της ΚΟΑ του ΚΚΕ. «Η δικτατορία - συνέχισε ο Στ. Λάμπρου - σε συλλαμβάνει και πάλι σε εκτοπίζει στο Λακκί της Λέρου και μετά συνεχίζει τη φυλάκισή σου στις φυλακές "Αβέρωφ" και στον Κορυδαλλό. Τον Ιούλη του 1970 καταδικάζεσαι και πάλι σε 5 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της σύστασης παράνομης οργάνωσης μαζί με άλλους συναγωνιστές σου. Μετά την αποφυλάκισή σου το 1973 συνεχίζεις τη δράση σου και την επαφή σου με το Κόμμα. Δράση που συνέχισες και μετά τη μεταπολίτευση μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ».

«Ακόμη και σε δύσκολες ώρες στάθηκες πιστός στα ιδανικά που γαλουχήθηκες κι εσύ με τη σειρά σου τα μετέδιδες σε όλους εμάς, στη νεολαία που τόσο αγάπαγες παροτρύνοντάς μας: "μην το βάζετε κάτω", "θάρρος αετόπουλα", "αγώνα, αγώνα"», είπε στη συνέχεια ο Διονύσης Μάργαρης, μέλος της ΚΟΒ Νεάπολης του ΚΚΕ, στην οποία και ανήκε ο Π. Αβραμόπουλος.

Χρησιμοποιώντας λόγια του σ. Πότη χαιρέτισε εκ μέρους του Σωματείο Αθηνών Πειραιώς Περιχώρων Συνταξιούχων ΙΚΑ ο Γιάννης Αράζος: «Εμείς οι παλαιότεροι - έλεγες - να μην αφήνουμε λεπτό την καμπάνα από το χέρι μας που θα ξυπνήσει την ταξική συνείδηση των εργατών». «Εδινες πάντα το "παρών" στους καθημερινούς αγώνες. Πότε φορώντας την πικέτα κρεμασμένη απ' το λαιμό, πότε κρατώντας το κοντάρι με το πανό: "Συνδικάτα ταξικά όχι κυβερνητικά". Να είσαι σίγουρος ότι τη θέση σου θα την πάρουν αμέτρητοι νέοι Παναγιώτηδες που με το ένα χέρι θα χτυπούν την καμπάνα και με το άλλο θα κρατούν το κοντάρι του πανό», κατέληξε.

Για τα χρόνια της δράσης του μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και αργότερα μίλησε ο Παν. Κουγκαλίδης, από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου: «Πότη, όπως συνηθίζαμε να σε αποκαλούμε, ήσουν ένας αγωνιστής του δικαίου, της ελευθερίας και της ειρήνης από μαθητής ακόμα του Γυμνασίου στην κατοχική περίοδο».

  • Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου του, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, που έφυγε τόσο ξαφνικά, ο Ντίνος Μαυρόπουλος προσφέρει αντί στεφανιού, 30.000 δραχμές, στο ΚΚΕ. Στο Κόμμα που τον έπλασε αγωνιστή της πατρίδας και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αποχαιρέτησαν» τον Τριαντάφυλλο Γεροζήση (2018-04-20 00:00:00.0)
Στερνό «αντίο» στον Ν. Οικονομίδη (2006-12-29 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (2004-01-17 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ (2000-08-15 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1999-09-08 00:00:00.0)
Ετών 16, "ζόρικοι". Ετών 40, "νεολαίοι" (1998-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ