Παρασκευή 12 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ .-

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προτείνει νέα εξάμηνη παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στην έκθεσή του, που καλύπτει την περίοδο από τις 8 του περασμένου Δεκέμβρη μέχρι τις 8 Ιούνη, ο ΓΓ διαπιστώνει ότι και οι δυο πλευρές στην Κύπρο συνέχισαν την αναβάθμιση των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για μείωση των στρατιωτικών δαπανών και του αριθμού των ξένων στρατευμάτων.

Ο Κ. Ανάν αναφέρει ειδικότερα ότι οι κατοχικές δυνάμεις συνέχιζαν να εκσυγχρονίζουν τον εξοπλισμό τους και να αντικαθιστούν τα άρματα μάχης με τα σύγχρονα Μ-48, Α-5 και Τ-2.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται επίσης στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης για εγκατάσταση των πυραύλων S-300, αν δεν επιτευχθεί πρόοδος για την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό, και στην ανακοίνωση ότι η στρατιωτική βάση στην Πάφο είναι τώρα λειτουργήσιμη.

Στην έκθεσή του, ο Κόφι Ανάν επισημαίνει ότι δε σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στο πακέτο των αμοιβαίων μέτρων που πρότεινε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για μείωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

Ο Κ. Ανάν καταγγέλλει ότι Τούρκοι στρατιώτες συνεχίζουν να λεηλατούν την Αμμόχωστο. Στο θέμα των αγνοουμένων επιρρίπτει ευθύνη στην τουρκική πλευρά, αναφέροντας ότι λόγω της στάσης της δε σημειώθηκε πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιούλη 1997 μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς.

Εκφράζει, τέλος, λύπη διότι, όπως σημειώνει, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιτρέπει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων σε δικοινοτικές εκδηλώσεις που οργανώνουν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και άλλοι.

Σπ. Κυπριανού: Δεν κινούνται στην ορθή κατεύθυνση οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπ. Κυπριανού, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα που να πείθει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασίσει να κινηθούν προς την ορθή κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.Ο Σπ. Κυπριανού παρατήρησε ότι πρώτη προτεραιότητα για την αμερικανική πλευρά αποτελεί η βελτίωση των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία, δεύτερη η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τρίτη το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε τις δηλώσεις κατά την αναχώρησή του, χτες το πρωί, για τη Στοκχόλμη, όπου θα συμμετάσχει στην τρίτη συνδιάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρώπης.

Ο Σπ. Κυπριανού είπε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να προφέρουν τις λέξεις εισβολή και κατοχή, όταν αναφέρονται στην Κύπρο.

Η στάση τους αυτή, τόνισε, είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να κινητοποιηθεί αμέσως η ομογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ