ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Αυγούστου 2000
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
1935: «Μαύρη Βίβλος» με 23 δολοφονίες εργατών

Ομάδα φυλακισμένων αγωνιστών, κομμουνιστών στις στρατιωτικές φυλακές της Λάρισας
Ομάδα φυλακισμένων αγωνιστών, κομμουνιστών στις στρατιωτικές φυλακές της Λάρισας
11 Αυγούστου 1935. Στο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται ο απολογισμός της αντεργατικής δράσης της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη μέσα σε δυο χρόνια. Ανάμεσα στα άλλα δημοσιεύονται όλα τα ονόματα των δολοφονημένων που απεργήσανε ζητώντας να υπερασπιστούν το ψωμί τους. Οι δολοφονημένοι ανέρχονται συνολικά σε 23: Ηράκλειο 7, Καλαμάτα 7, Αθήνα 3, Αίγιο 2, Πειραιάς 1, Παγγαίο 1, Αλιβέρι 1, Παγώνδα 1.

Λίγες μέρες πριν, στις 5 Αυγούστου, η αστυνομία είχε ματοκυλίσει την απεργία των σταφιδεργατών του Ηρακλείου (με 7 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες). Η είδηση προκάλεσε τη γενική εξέγερση στην πόλη και οι εργάτες κατέλαβαν όλα τα δημόσια κτίρια. Η κυβέρνηση κήρυξε στρατιωτικό νόμο και κινητοποίησε πολεμικά πλοία. Η απεργία λύθηκε, αφού οι εργοδότες έκαναν δεκτά όλα τα αιτήματα των απεργών σταφιδεργατών.

1946: Η συγκλονιστική συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό»

Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» της 12ης Αυγούστου 1946 για τη συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό»
Η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» της 12ης Αυγούστου 1946 για τη συγκέντρωση στον «Παναθηναϊκό»
Καλοκαίρι 1946. Η αντίδραση στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση και την ενίσχυση του εγγλέζικου ιμπεριαλισμού, επιχειρεί τον εξανδραποδισμό του λαϊκού δημοκρατικού κινήματος και την εξόντωση του ΚΚΕ. Στις 17 Ιούνη 1946 η Βουλή, η οποία προέκυψε από τις ψευτοεκλογές της 31ης Μάρτη, με ψήφους 134 υπέρ, 28 κατά και 181 αποχές, ψήφισε ένα δρακόντειο νόμο, το Γ΄ Ψήφισμα «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότητα του κράτους». Με το φασιστικό Γ΄ Ψήφισμα, το οποίο δε συγκέντρωσε ούτε το 35% των ψήφων της Βουλής, μα ούτε και το σύνολο των ψήφων των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος, δόθηκε νομική κάλυψη στο δολοφονικό τρομοκρατικό όργιο της αντίδρασης. Απαγορεύονταν οι απεργίες, καταργούνταν το οικογενειακό άσυλο, καθαιρούνταν οι νόμιμα εκλεγμένες διοικήσεις στα εργατικά συνδικάτα και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, φιμωνόταν ο Τύπος, τα έκτακτα στρατοδικεία αντικαθιστούσαν τα τακτικά δικαστήρια, οι αποφάσεις τους ήταν τελεσίδικες και έπρεπε να εκτελούνται σε τρία 24ωρα από την έκδοσή τους. Με βάση το Γ΄ Ψήφισμα τιμωρούνταν με την ποινή του θανάτου όσοι «σκέπτονταν» απλώς την «διατάραξιν» του ισχύοντος κοινωνικού καθεστώτος.

Στο μοναρχοφασιστικό ξεφάντωμα και στην άγρια επίθεση της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας ενάντια στο βιοτικό επίπεδο του λαού, οι εργαζόμενοι απαντούσαν με διαδηλώσεις και μαχητικές απεργίες σ' όλες τις πόλεις της χώρας, όπου κυριαρχούσαν τα συνθήματα: «Λαϊκή ενότητα», «Λαϊκή συμφιλίωση».

Στις 30 Ιούνη 1946 συλλαμβάνεται η διοίκηση της ΓΣΕΕ και διορίζεται νέα διοίκηση από μοναρχικούς και φασίστες. Το ίδιο γίνεται και στα Εργατικά Κέντρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδρομή στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν στις 2 Αυγούστου 24ωρη απεργία.

Στις 11 Αυγούστου 1946 εκατοντάδες χιλιάδες λαού με τα συνθήματα «Συμφιλίωση», «Ανεξαρτησία», «Ελευθερία», στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησαν στην κυριολεξία μια συγκλονιστική συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση ιστορική.

Την επομένη, στις 12 Αυγούστου, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στην πρώτη του σελίδα: «ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ! Ο ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΤΟΥ "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ". Εκατοντάδες χιλιάδες λαού διακηρύσσουν την απόφαση ν' αγωνιστούν και να νικήσουν. ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΙΜΗ!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΔΕΥΤΕΡΗ βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων για τους εργαζόμενους της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ» στη Λάρισα, με αμείωτη αποφασιστικότητα. Οι εργαζόμενοι απεργούν ενάντια στις απολύσεις που ανακοίνωσε και έκανε η νέα εργοδοσία, απαιτώντας επίσης την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του ωραρίου εργασίας, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες, αδελφοί Σαράντη, αξιώνουν μείωση μισθών, ανεξέλεγκτο ωράριο και διεύρυνση της μερικής απασχόλησης (σελίδα 9)

ΜΕΤΑ την παράδοση των μεγάλων έργων σε ιδιώτες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί τώρα και την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών (αρχικά) και των έργων περιφερειακού, νομαρχιακού και δημοτικού επιπέδου, στα πρότυπα της αντίστοιχης νεοφιλελεύθερης εμπειρίας της Μεγάλης Βρετανίας(σελίδα 10)

ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΗ έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο συντάραξε το εμπορικό κέντρο της θερινής πρωτεύουσας του Κασμίρ, Σριναγκάρ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δέκα ανθρώπους -οι περισσότεροι ήταν στρατιωτικοί, αλλά υπήρχε τουλάχιστον ένας φωτορεπόρτερ ανάμεσά τους - και τραυματίζοντας άλλους 20. Η έκρηξη ήρθε λίγη ώρα μετά από μια μικρότερη έκρηξη, που είχε προσελκύσει δημοσιογράφους στη μοιραία σκηνή (σελίδα 12)

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ παρέμειναν τα ερωτήματα που έθεσε η «Συμπαράταξη» στη δημοτική αρχή Αθήνας, αναφορικά με την επιλογή της να μοιράσει στις σχολικές βιβλιοθήκες και να προσφέρει ως βραβείο στους αριστούχους μαθητές της πόλης τη βιογραφία του Ηρώδη του Αττικού. Μία επιλογή, που, όπως σχολίασε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής, βασίστηκε σε υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς επιστημονική κρίση για την αρτιότητα και παιδαγωγική καταλληλότητα των έργων»(σελίδα 14)

ΑΚΟΜΑ και σε συκοφαντίες χειρίστου είδους κατά του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ, Βαγγέλη Μπούτα, επιδίδονται στη Θεσσαλία κυβερνητικοί παράγοντες και μερίδα του τοπικού Τύπου, επιχειρώντας ν' αποπροσανατολίσουν τους αγρότες και το λαό της περιοχής, από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της λειψυδρίας και να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα (σελίδα 15)

ΚΑΙΡΟΣ

Στο Ιόνιο, στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τη Μακεδονία προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες και θα σημειωθούν βροχές ή καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17-31, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19-33, στα νησιά από 21-30 και στη Θεσσαλονίκη από 20-30 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23-32 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1943 Με διαταγή του Γενικού Στρατηγείου ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

1962 Οι «δίδυμοι του διαστήματος» Αντριάν Νικολάγιεφ στο «Βοστόκ 3» και Πάβελ Πόποβιτς στο «Βοστόκ 4» διανύουν 2.600.000 χιλιόμετρα και 2.000.000 χιλιόμετρα αντιστοίχως πραγματοποιώντας περιστροφές γύρω από τη Γη σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Δοκιμάζουν την αντοχή του ανθρώπου στην έλλειψη βαρύτητας, καθώς και την αντοχή των διαστημοπλοίων και επιστρέφουν με διαφορά έξι λεπτών στην Καραγκάντα του Καζακστάν.

1965 Επιβεβαιώνεται το κυρίαρχο του Κυπριακού κράτους και δεν καταδικάζονται οι ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επί της τουρκικής προσφυγής. Ωστόσο τα ψήφισμα εμποδίζει την κυπριακή κυβέρνηση να εκκαθαρίσει του τουρκικούς θυλάκους.

1966 Η Ινδονησία και η Μαλαισία υπογράφουν συμφωνία με την οποία τερματίζεται ο τριετής ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών.

1972 Οι Βορειοβιετναμέζοι σφυροκοπούν τη Σαϊγκόν, ενώ στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο Βορειοβιετναμέζος διαπραγματευτής Λε Ντουκ Θο καταλήγουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας.

1977 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Παναμάς καταλήγουν σε συμφωνία βάσει την οποίας η υπό αμερικανική επικυριαρχία Διώρυγα του Παναμά θα περιέλθει στη δικαιοδοσία της χώρας το έτος 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ