ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Θεριεύει η εκμετάλλευση και ο εργατικός φόρος αίματος

Ενώ με την άνθιση των ΕΞΥΠΠ, οι υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας παραδίνονται σε ιδιώτες

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο από επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Σε 31 χώρες της Ευρώπης τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» έφτασαν το 2007 - τα τελευταία επίσημα στοιχεία - τα 9.504. Ειδικά για τις χώρες της ΕΕ των 27 κάθε χρόνο σκοτώνονται 5.720 σε χώρους δουλειάς, ενώ 159.000 εργαζόμενοι το χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες. Την ίδια στιγμή, 6,9 εκατ. εργάτες είχαν κάποιο «ατύχημα» στη δουλειά τους και περίπου 20 εκατ. αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των συνθηκών εργασίας.

Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία σήμερα και τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν τον βαρύ φόρο αίματος της εργατικής τάξης στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ρίζα του κακού πρέπει να αναζητηθεί στην εκμετάλλευση, στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, όπου η ζωή και η υγεία των εργαζομένων «προστατεύονται» μόνο στο βαθμό που δε θίγονται τα κέρδη.

Αιματοβαμμένη πολιτική

Είναι ενδεικτικό ότι οι πολιτικές της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία «μετρούν» το θάνατο, την αναπηρία, τις επαγγελματικές ασθένειες με κριτήριο τις οικονομικές συνέπειες και την επίδρασή τους στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, σε συνάρτηση «κόστους - οφέλους».

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καλύπτουν την εργοδοτική ευθύνη. Στην Ελλάδα το 2009 113 εργάτες - τουλάχιστον - έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς και από το 2000 - 2009 σημειώθηκαν 1.349 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα». Ποτέ, ούτε ένας εργοδότης δε βρέθηκε στη φυλακή για αυτά τα εγκλήματα. Η καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ ουσιαστικά δε γίνεται και καμία έρευνα για την ανάπτυξη νέων επαγγελματικών ασθενειών, με βάση τις συνέπειες των νέων εργασιακών συνθηκών και πρώτων υλών. Εκτός από το ΙΚΑ, κανένα άλλο Ταμείο δεν έχει κατάλογο για επαγγελματικές ασθένειες. Η Υγεία και η Ασφάλεια έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις ΕΞΥΠΠ (Εξωτερικές Υπηρεσίες Πρόληψης και Προστασίας), οι οποίες προσφέρουν ψευδεπίγραφες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις - πελάτες τους, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες που απασχολούν.

Τα αντεργατικά μέτρα, που με μεγαλύτερη ένταση προσπαθούν οι κυβερνήσεις να επιβάλουν, απειλούν περισσότερο την ασφάλεια, την υγεία των εργαζομένων: Με δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, με επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, με κατάργηση του 5ήμερου - 40ωρου, με το πετσόκομμα της λίστας των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, την εντατικοποίηση της εργασίας, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, είναι ολοφάνερο ότι η ζωή και η υγεία των εργαζομένων τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Το ΚΕΑΤ είναι των τυφλών, όχι φιλέτο των ιδιωτών»

Νέα κινητοποίηση σήμερα, στις 7 μ.μ., με συναυλία στο προαύλιο του ΚΕΑΤ

«Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», φώναξαν οι μαθητές, εργαζόμενοι, γονείς έξω από το υπουργείο Υγείας
«Δουλειά για όλους, μόρφωση, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», φώναξαν οι μαθητές, εργαζόμενοι, γονείς έξω από το υπουργείο Υγείας
«Οχι» στη διάλυση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και στην εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, ενίσχυση της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, απαίτησαν χτες οι μαθητές και εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, οι γονείς των μαθητών και φορείς του αναπηρικού κινήματος με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής, ενώ τη συμπαράστασή της εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Οι μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι κυβερνήσεις εδώ και μια δεκαετία αδιαφορούν που οι τυφλοί μαθητές δεν έχουν επάρκεια σε βιβλία, τεχνικά βοηθήματα, χώρους εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ενώ αρνούνται να ιδρύσουν ειδικό για τυφλούς γυμνάσιο και λύκειο, υποχρεώνοντας τα παιδιά να παρακολουθούν μετά το σχολείο ένα δεύτερο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας έως αργά το βράδυ. Ακόμα ότι δε δίνουν λεφτά για τη λειτουργία του ΚΕΑΤ και την αποπεράτωση του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου του στην Καλλιθέα ενώ σε συνεργασία με τις διοικήσεις του Κέντρου διασπαθίζουν την περιουσία του σε όφελος ιδιωτών επιχειρηματιών. «Προετοιμάζουν τη δραστική μείωση του προσωπικού ξεκινώντας με απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων που εδώ και πολλά χρόνια καλύπτουν νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του Κέντρου, όπως η εκπαίδευση. Οδηγούν σε διάλυση και φορτώνουν το κόστος και την ευθύνη για την εκπαίδευση και αποκατάσταση του ανάπηρου παιδιού στην οικογένειά του», επισήμαναν οι μαθητές, εργαζόμενοι και φορείς.

Οι συγκεντρωμένοι, αντιδρώντας στην παρελκυστική τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, απαίτησαν συνάντηση με την υπουργό ή υφυπουργό και άμεσες απαντήσεις στα προβλήματα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαναν συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου. Μετά την αποφασιστική τους στάση ορίστηκε συνάντηση με την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά αύριο Παρασκευή.

Οι μαθητές του ΚΕΑΤ συνεχίζουν την κατάληψη της Σχολής που ξεκίνησαν στις 16 Απρίλη. Από κοινού με τους εργαζόμενους, γονείς και φορείς, κλιμακώνοντας τη δράση τους για τη σωτηρία του ΚΕΑΤ πραγματοποιούν σήμερα στις 7 το απόγευμα συναυλία στο προαύλιό του.

Συνεχίζεται το αδιέξοδο στη Θεσσαλία

Πάνω από 40 μέρες διαρκεί η επίσχεση εργασίας που κάνουν οι γιατροί στα 5 νοσοκομεία των νομών της Θεσσαλίας, διεκδικώντας τις απλήρωτες εφημερίες. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες 15 μέρες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που καλύπτει τις ανάγκες 1.000.000 και πλέον κατοίκων της Θεσσαλίας και της γύρω περιοχής, δε λειτουργεί στις μέρες Γενικής Εφημερίας - το ίδιο θα γίνει και σήμερα - μετά από σχετική απόφαση που πήραν οι διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων και την οποία συνυπέγραψαν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, το Επιστημονικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Ιατρών του νοσοκομείου, αντιδρώντας, μ' αυτόν τον τρόπο, για τις μεγάλες περικοπές στα κονδύλια των εφημεριών που επέβαλε η κυβέρνηση και έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει ασφαλές για τους ασθενείς πρόγραμμα εφημεριών των γιατρών.

Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να αναβληθούν χιλιάδες ραντεβού ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, καθώς και πάρα πολλά προγραμματισμένα χειρουργεία και να μακρύνουν κι άλλο οι τεράστιες «λίστες αναμονής» που υπήρχαν, ιδιαίτερα στο πανεπιστημιακό. Και, βεβαίως, όλα αυτά λειτουργούν υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας - πολυκλινικών, κλινικών, διαγνωστικών κέντρων κ.ά. - που «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια στο θεσσαλικό κάμπο, (το 60%, περίπου, των συνολικών κλινικών που λειτουργούν στη Θεσσαλία, ανήκουν σε ιδιώτες!) και κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των ασθενών.

Ετσι, χιλιάδες ασθενείς κάθε μέρα βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα «ή περιμένω πότε θα 'ρθει η σειρά μου να πάω στο δημόσιο νοσοκομείο, διακινδυνεύοντας την υγεία μου, ή πάω σε κάποια ιδιωτική κλινική και πληρώνω τα μαλλιοκέφαλά μου», (αν, φυσικά, έχει κάποιος λεφτά να πληρώσει). Πρόβλημα που, φυσικά, δεν εξαντλείται στην καθυστερημένη πληρωμή των εφημεριών, αλλά στη συνολική πολιτική που ακολουθούν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ακόμα, δηλαδή, κι αν πληρώνονται κανονικά οι εφημερίες, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές κ.τ.λ., η συνειδητή υποβάθμιση και εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων δεν εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση εκτάκτων (και μη) προβλημάτων υγείας. Γι' αυτό και αποκτά εξαιρετική σημασία το κάλεσμα που απηύθυναν και σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου οι Γραμματείες Λάρισας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ, για συντονισμένο αγώνα εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων για μια αναβαθμισμένη και αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν Υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιούνται οι γιατροί

Σε τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά από αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων: Στις 5 Μάη 2010 θα απεργήσουν πανελλαδικά ενώ στις 6 Μάη 2010 θα κάνουν τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι μέχρι 3 μμ) για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης. Στην Αθήνα στις 12:30 το μεσημέρι της 6 Μάη 2010 η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Υγείας, ενώ σε ανάλογες δραστηριότητες θα προχωρήσουν οι κατά τόπους Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Επίσης, μετά από πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΠΑΠ αποφάσισαν 24ωρη απεργία τη μέρα που θα εισαχθεί ή θα συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ