ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κανένα όριο στο θράσος των εργατοπατέρων

Υπερασπίζονται και συντάσσονται απροκάλυπτα με τα συμφέροντα της εργοδοσίας

Τον κατήφορο της ΠΑΣΚΕ, η οποία έφτασε στο σημείο να ζητάει με ανακοίνωση από τη διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου ...«να πάρει μέτρα ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ. Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωση η Επιτροπή: «Η ΠΑΣΚΕ ενοχλήθηκε από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη η Επιτροπή μαζί με συνταξιούχους ενάντια στις απολύσεις 80 συμβασιούχων και τις ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο νοσοκομείο και με δύο σελίδες ανακοίνωση ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων, αυξάνει τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και μετατρέπει την υγεία σε ακριβοπληρωμένο και υποβαθμισμένο εμπόρευμα. Επίσης, για την ΠΑΣΚΕ, δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού στο Θριάσιο νοσοκομείο και δεν υπάρχει λόγος να κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι και να διεκδικούν».

«Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να χτυπηθούν οι συνεχώς αυξανόμενες εργατικές κινητοποιήσεις. Για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κινητοποιούνται, μετατρέπουν την αγανάκτηση σε οργανωμένη δράση, γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Φοβούνται ότι η λαϊκή αντίδραση μπορεί να πάρει μαζικές διαστάσεις και να τους χαλάσει τα σχέδια».

Την ίδια στιγμή, στο Βόλο, η ομάδα «Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς» - στηρίζεται από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - έβγαλε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί εκπροσώπους της εργοδοσίας που αντέδρασαν σε όσους συμμετείχαν και περιφρούρησαν την πρόσφατη 48ωρη απεργία. Αναφερόμενο στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΣΕ στο Βόλο, Γ. Αντωνιάδη (ο οποίος έφτασε μέχρι και στο σημείο της κλήσης σε απολογία συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που πρωτοστάτησε στην απεργιακή μάχη), το Δίκτυο λέει ότι «προειδοποίησε ως όφειλε, υφιστάμενό του τεχνίτη του ΟΣΕ να μην απουσιάσει από τη δουλειά του, αφού τις συγκεκριμένες μέρες (21 - 22 Απριλίου) ούτε το ΕΚΒ, ούτε η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ούτε ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας είχαν κηρύξει απεργία, με αποτέλεσμα οι απουσίες να είναι εξ αντικειμένου, υπηρεσιακά αδικαιολόγητες με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Ο κατήφορος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος» τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, που, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Εμείς δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ της εργατικής τάξης με βάση όλες τις σύγχρονες ανάγκες. Και όχι μόνο. Την καλούμε να τραβήξει τον αγώνα της μέχρι τέλους. Μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας από την ίδια την εργατική τάξη».

Το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση που επέλεξε να βγάλει το σωματείο διπλωματούχων ξεναγών (πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ) ... διαμαρτυρόμενο (!) για την απεργία που έκαναν τη Δευτέρα οι ναυτεργάτες. Αναφερόμενοι στον «αποκλεισμό» - όπως λένε αυτοί - του λιμανιού σημειώνουν πως «τέτοιου είδους ενέργειες εντυπωσιασμού, χωρίς να έχουν κανένα αποτέλεσμα για τα συμφέροντα των ίδιων των συνδικαλιστών, έχουν αντίθετα τρομακτικές συνέπειες για τη χώρα», ενώ - αναμασώντας την προπαγάνδα των εφοπλιστών και της κυβέρνησης - αναρωτιούνται, όταν φύγουν τα κρουαζιερόπλοια απ' τα ελληνικά λιμάνια «τι θ' απαντήσουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στους χιλιάδες ανέργους;»...

ΚΕΑΤ
Ηχους αγώνα γέμισε χτες

Εδώ και δυο βδομάδες, έχοντας στο πλευρό τους τους εργαζόμενους του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), τους γονείς και κηδεμόνες, αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, ενάντια στη διάλυση και για την αναβάθμιση του μοναδικού δημόσιου ειδικού κέντρου για τυφλά παιδιά. Οι μαθητές του ΚΕΑΤ που κλείνουν τη δεύτερη βδομάδα κατάληψης της σχολής, γέμισαν χτες (φωτ.) το χώρο με νεανικό κέφι, αποφασιστικότητα και μουσική. Δίνοντας συναυλία στο ΚΕΑΤ, και με τραγούδια που έγραψαν και μελοποίησαν οι ίδιοι, αλλά και με τη συμμετοχή του Στάθη Δρογώση, του ΤΟΤΕΜ, του συγκροτήματος Φτηνό Ευέλικτο Υλικό. Νωρίτερα χτες το ΚΕΑΤ επισκέφτηκε η νέα διοικήτριά του Παρ. Τσιλιμιγκάκη και σε συνάντηση με τους μαθητές - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι - προσπάθησε να τους νουθετήσει λέγοντας ότι όλα αυτά τα κάνουν επειδή παρασύρονται και ότι τους «καπελώνουν» κάποιοι απ' έξω, προσπερνώντας ως κάτι ... φυσιολογικό (;) τα άπειρα προβλήματα στο Κέντρο.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Μάη, στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του ΚΕΑΤ θα γίνει πλατιά σύσκεψη συλλόγων εργαζομένων, Επιτροπών Αγώνα, συνδικαλιστών απ' τα ιδρύματα Πρόνοιας και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΛΙΝΤΛ»
Μην τολμήσετε να απολύσετε απεργό

Απάντηση σε εργοδοτικές απειλές

Με απόλυση απείλησε η διεύθυνση του καταστήματος της πολυεθνικής αλυσίδας «ΛΙΝΤΛ» στη Λαμία, τον εργαζόμενο - βοηθό καταστήματος Θ. Νεόφυτο, στέλεχος του ΠΑΜΕ, με το πρόσχημα της «μειωμένης απόδοσης εργασίας».

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΛΙΝΤΛ» και τονίζει πως «είναι φανερό ότι η συνδικαλιστή δράση του συναδέλφου μας και η συμμετοχή του και στην τελευταία 48ωρη απεργία έχει ενοχλήσει την πολυεθνική "ΛΙΝΤΛ", όπως επίσης είναι πασιφανές ότι η "ΛΙΝΤΛ" έχει αναλάβει το ρόλο του εργολάβου, για να χτυπήσει τα αγωνιστικά σωματεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε πρωτοπόρο εργαζόμενο στους χώρους δουλειάς της που σηκώνει κεφάλι ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, η ΕΕ και ΔΝΤ».

Το σωματείο προειδοποιεί: «Κάνουμε καθαρό και σαφές στην πολυεθνική "ΛΙΝΤΛ" να μην τολμήσει να προχωρήσει σε απόλυση του συναδέλφου μας γιατί θα πάρει την απάντηση που της αρμόζει από όλα τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ». Καλεί τέλος, όλους τους εργαζόμενους και τα αγωνιζόμενα σωματεία σε όλη τη χώρα σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να απαντήσουν δυναμικά στην τρομοκρατία της «ΛΙΝΤΛ».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε αποχή και σε συγκέντρωση στο εργοτάξιο του μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό προχώρησαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία για τους τελευταίους 2 μήνες. Μέχρι τις 11 π.μ. δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ από την εργοδοσία, παρά τις δεσμεύσεις της. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν στελέχη του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων. Σήμερα στις 7 το πρωί θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και Γενική Συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν τη δράση τους.

ΜΕΤΚΑ: Για τις 20 του Μάη αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι τρεις απολυμένοι συνδικαλιστές, εργαζόμενοι της ΜΕΤΚΑ, τα οποία είχαν καταθέσει ζητώντας να κηρυχτούν οι απολύσεις άκυρες, παράνομες και καταχρηστικές. Την ώρα που επρόκειτο να εκδικαστούν, συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και εργαζόμενοι του κλάδου, που χτες είχαν τρίωρη στάση εργασίας, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια απαιτώντας να παρθούν πίσω οι απολύσεις, καταγγέλλοντας συνολικά τα εργοδοτικά σχέδια για πενήντα απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μερική απασχόληση και «εξαγωγή» εργαζομένων στα εργοστάσιά της σε Βαλκάνια και Ασία.

ΒΙΟΣΩΛ: Στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία στο εργοστάσιο ΒΙΟΣΩΛ, στο Βόλο, ενώ απείλησε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις.

ΣΕΛΜΑΝ: Χτες το μεσημέρι, η νέα εργοδοσία - μετά την εξαγορά της ΣΕΛΜΑΝ από τη μικρή ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ που εδρεύει στη Λάρισα - ξεκίνησε με 8 απολύσεις εργαζομένων τη νέα της διοίκηση, ενώ έχει βάλει ως όρο στο Σωματείο Εργαζομένων να δεχτεί την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και ειδικοτήτων, ξεκινώντας από τους εργάτες στο λιμάνι του εργοστασίου.

ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ: Την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα που δίνουν τα ταξικά σωματεία σε όλη τη χώρα στον κλάδο του επισιτισμού - τουρισμού και ξενοδοχείων, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει το 5ήμερο - 40ωρο με ταυτόχρονο χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κατήγγειλαν την τρομοκρατία

Τη στάση του ΣΕΠΕ Ανατολικού Τομέα, που αποδέχεται τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων και του ΣΕΠΕ, από την εργοδοσία του Καζίνο Θεσσαλονίκης κατήγγειλε χτες το σωματείο των εργαζομένων, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του ΠΑΜΕ.

Η εργοδοσία αρνείται να εμφανισθεί στις εργατικές διαφορές που καθορίζονται με θέμα τις 9 απολύσεις που έχει κάνει. Δεν εμφανίσθηκε ούτε χτες στην Επιθεώρηση. Περιορίστηκε να στείλει ένα υπόμνημα άνευ ουσιαστικού περιεχομένου. Εξω από το ΣΕΠΕ, έκανε την εμφάνισή της ισχυρή αστυνομική δύναμη, μια κλούβα των ΜΑΤ και άλλες δυνάμεις! Για να περιφρουρήσουν ποιον από ποιον;

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ξεκαθάρισαν ότι θα πολεμήσουν με κάθε τρόπο για την ανάκληση και τον τερματισμό των απολύσεων και της εκ περιτροπής εργασίας. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό παρών στην πρωτομαγιάτικη απεργία αλλά και στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο, που θα γίνουν στις 8,9 και 10 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ