ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Δε θέλουν να γίνονται ούτε εκδηλώσεις!

Παλικαρίσια απάντηση από εργαζόμενους και μαθητές που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν από συμμετοχή ακόμα και σε πρωτομαγιάτικη εκδήλωση

Motion Team

Την αστείρευτη δύναμη και επικαιρότητα των μηνυμάτων της Εργατικής Πρωτομαγιάς τρέμει η μεγαλοεργοδοσία κι όλοι οι υπηρέτες του κεφαλαίου. Μέχρι και τις αφιερωμένες στην Εργατική Πρωτομαγιά εκδηλώσεις, που οι ταξικές δυνάμεις συνδιοργανώνουν με άλλους μαζικούς φορείς αναδεικνύοντας την πραγματική ταυτότητα και καταγωγή αυτής της μέρας και τσαλακώνοντας τη διαφήμιση της «μέρας των λουλουδιών» και «ευκαιρίας για εκδρομές», φοβούνται όπως επιβεβαιώνουν και όσα εκτυλίχθηκαν στο Κορωπί:

Στις κεντρικές εγκαταστάσεις της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΔΡΑΣΗ - ΨΑΛΙΔΑ, είχε προγραμματιστεί χτες το πρωί και έγινε, πρωτομαγιάτικη εκδήλωση από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Κορωπίου. Η εργοδοσία η οποία μάλιστα έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους από 3 έως 6 μήνες και ενώ η εκδήλωση ήταν σε εξέλιξη, κάλεσε την αστυνομία η οποία όχι μόνο ήρθε αλλά μπήκε με το περιπολικό και μέσα στο προαύλιο χώρο της επιχείρησης. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές βέβαια όχι μόνο δεν έδωσαν στοιχεία και εξηγήσεις που απαιτούσαν οι αστυνομικοί αλλά τους ανάγκασαν να αποχωρήσουν.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο νυχτερινό ΕΠΑΛ Κορωπίου όπου η διευθύντρια προκλητικά με βρισιές και σπρωξιές θέλησε να διώξει τους συνδικαλιστές της Γραμματείας Μεσογείων του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Κορωπίου από το προαύλιο του σχολείου παρότι ήξερε εδώ και μέρες ότι θα γίνει εκδήλωση ενόψει της Πρωτομαγιάς. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι προέτρεπε μαθητές και καθηγητές να συγκρουστούν με τους συνδικαλιστές. Καμία προσπάθειά της βέβαια δεν έπιασε τόπο και οι μαθητές - εργαζόμενοι δεν βρέθηκαν απλά και συνομίλησαν με την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, αλλά αρκετοί από αυτούς γράφτηκαν και στα συνδικάτα των κλάδων που εργάζονται. Προφανώς εκνευρισμένη η διευθύντρια έφτασε στο σημείο να καλέσει την αστυνομία η οποία έσπευσε με ένα τζιπ και μηχανές της ομάδας «ΔΙΑΣ» λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης παρακολουθώντας τους συνδικαλιστές την ώρα που αποχωρούσαν!...

Οσα και όποια σχέδια τρομοκράτησης του λαού επιστρατευτούν για να επιβάλλουν πλήρη υποταγή στο πετσόκομμα που έχει ξεκινήσει σε δικαιώματα και κατακτήσεις, δε θα περάσουν: αυτό αποτελεί δέσμευση του ΠΑΜΕ και στόχο όλο και περισσότερων εργαζομένων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τους ζητούν «εργασιακή ειρήνη»

Με αποφασιστικότητα, οι ναυτεργάτες προετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για την πανελλαδική απεργία της 1ης Μάη, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της αξίζει, οι ναυτεργάτες με μπροστάρη και οργανωτή τις ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού κινήματος, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση», το ΠΑΜΕ, προετοιμάζονται για μία ακόμα σκληρή ταξική αναμέτρηση με το εφοπλιστικό, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, που έχουν κηρύξει τον πόλεμο σε βάρος του συνόλου των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Η απεργία θα αρχίσει στις 6 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, στις 5.30 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, χτες το πρωί στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ, έγινε μαζική εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατ' εντολήν των εφοπλιστών, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες για την πλήρη απελευθέρωση (άρση καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, σύμφωνα με τον κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει πληρώματα ανασφάλιστα, χαμηλόμισθα, θύματα των δουλεμπόρων.

Χτες το πρωί, ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς της Ειδικής Επιτροπής για την άρση του καμποτάζ που έχει συσταθεί από το ΥΠΟΙΑΝ. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, οι οποίοι, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου και όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, «ζήτησαν την άμεση άρση του καμποτάζ». Την ερχόμενη Τρίτη, έχει προγραμματιστεί η δεύτερη συνεδρίαση με εκπροσώπους εφοπλιστικών Ενώσεων.

Στο μεταξύ, χτες ο πρόεδρος του ΟΛΠ ΑΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Ανωμερίτης έστειλε επιστολή στην ΠΝΟ για «εργασιακή ειρήνη» όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις.

Να σημειωθεί ότι τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και ΠΕΣ ΝΑΤ, τη Δευτέρα 11 το πρωί διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με θέμα: «Οι εξελίξεις στη ναυτιλία και οι αγώνες των ναυτεργατών».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Μεγαλώνει ο εφιάλτης της ανεργίας

Σε «νούμερο ένα» κίνδυνο για την εργατική τάξη της χώρας εξελίσσεται η ανεργία, σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του ΟΑΕΔ, καθώς οι άνεργοι έφτασαν τους 734.509 (!) το Μάρτη του 2010. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή το Φλεβάρη, οι άνεργοι έφτασαν τους 766.159, ενώ ανάλογος ήταν ο αριθμός των ανέργων (767.602) και το Γενάρη του 2010.

Από το σύνολο των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) φτάνουν τους 529.805. Επίσης, από το σύνολο των ανέργων, μόλις το 1/3 (296.245 το Μάρτη) επιδοτείται με το πενιχρό επίδομα ανεργίας (454 ευρώ). Την ίδια στιγμή και ενώ η ανεργία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και οι χιλιάδες άνεργοι υποφέρουν, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ σπρώχνουν εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, υλοποιώντας προγράμματα απαλλαγής τους από ασφαλιστικές εισφορές, στο όνομα της ενίσχυσης της απασχόλησης. Παράλληλα, και προκειμένου να σπείρουν το φόβο στους ανέργους και τους εργαζόμενους, κινδυνολογούν γύρω από τα οικονομικά του Οργανισμού και τη δυνατότητά του να συνεχίζει να καταβάλλει τα επιδόματα της ξεφτίλας στους ανέργους.

Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση, την άθλια προπαγάνδα και το σκηνικό τρόμου που έχει στηθεί σε βάρος συνολικά του λαού, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει να επιβάλουν με τον αγώνα τους τη λήψη εδώ και τώρα μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Να τελειώνει το παραμύθι με το «Ζενίθ»

Είναι ένα πλωτό γκέτο, με χαμηλόμισθους και ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Η δρομολόγησή του από το λιμάνι του Πειραιά, είναι ευθεία απειλή για όλους τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Εκμεταλλεύεται τσάμπα τις λιμενικές υποδομές, που είναι καρπός και μόχθος των εργαζομένων της χώρας. Δεν αφήνει δεκάρα τσακιστή, ούτε σε έναν μικρέμπορο, ούτε σε έναν μικρό επαγγελματία. Ο λόγος για το κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» με σημαία Μάλτας, για το οποίο, έχει πέσει πολύ κλάμα τελευταία, από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, την κυβέρνηση και τους βουλευτές των άλλων αστικών κομμάτων. Εν χορώ, κατακεραυνώνουν τους ναυτεργάτες και τα ταξικά σωματεία τους, ότι με τους αγώνες τους θα διώξουν το «ΖΕΝΙΤΗ» με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν, να χάσει η χώρα «10 εκατ. ευρώ έσοδα» και «400 θέσεις εργασίας».

Εχουμε και λέμε λοιπόν. Η σύνθεση του πληρώματος είναι η εξής: Αργεντίνοι, Βραζιλιάνοι, Βούλγαροι, Χιλιανοί, Κολομβιανοί, Κοσταρικανοί, Κροάτες, Δομινικανοί, 1 Γάλλος, 3 Γερμανοί, 1 Ελληνας, Γουατεμαλέζοι, Ονδουριανοί, Ινδοί, Ινδονησίοι, 1 Ιταλός, Μεξικανοί, Παναμέζοι, Περουβιανοί, Φιλιππινέζοι, Πορτογάλοι, Ρουμάνοι, Ισπανοί (11), 1 Σουηδός, Ουκρανοί, 5 Αγγλοι και ένας ναυτεργάτης από Βενεζουέλα. Σύνολο εξακόσιοι δεκατρείς ναυτεργάτες. Ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι, θύματα και οι ίδιοι δουλεμπορικών γραφείων και κυκλωμάτων. Ακόμα και ο Ελληνας ναυτεργάτης, είναι άγνωστο με τι Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει ναυτολογηθεί. Ρωτάμε: Για ποιες 400 θέσεις εργασίας μιλάνε;

Το κρουαζιερόπλοιο έρχεται κάθε Δευτέρα στον Πειραιά, για να αποβιβάσει και να επιβιβάσει επιβάτες. Η πολυεθνική εταιρεία «Royal Caribbean Celebrity Cruises», στην οποία ανήκει το πλοίο, η ισπανική διαχειρίστριά του, αλλά και η εταιρεία του Ποταμιάνου (στον ίδιο ανήκε η γνωστή ROC, την οποία πτώχευσε και πέταξε στο δρόμο απλήρωτους ναυτεργάτες και υπαλλήλους), έχουν φροντίσει, με τον τρόπο που τους μεταφέρουν, «πακεταρισμένους», να μην τους ξεφεύγει ούτε σεντ από το πορτοφόλι των επιβατών. Ποιοι λοιπόν θα χάσουν 10 εκατομμύρια ευρώ; Για να τελειώνουμε. Αυτός ο τουρισμός και αυτού του είδους η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, έχει μοναδικό γνώμονα την κερδοφορία των εφοπλιστών και των μονοπωλίων. Επιδιώκει να αφανίσει τα ναυτεργατικά εργασιακά δικαιώματα, τους μικρούς ΕΒΕ για να μην παίρνουν ούτε ψίχουλο από την «πίτα» τους, εκμεταλλεύεται τσάμπα υποδομές και τον κόπο των εργαζομένων. Τέτοιος τουρισμός δεν είναι για το συμφέρον του λαού, των αυτοαπασχολούμενων. Είναι για το σινάφι εφοπλιστών και μεγαλοξενοδόχων. Αυτοί είναι που αντιδρούν στις απεργίες.


Α.Ζ.

5 ΜΑΗ
Απεργούν και οι δημοσιογράφοι

Η συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 24ωρη απεργία στις 5 Μάη αποφασίστηκε χτες σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ με τα προεδρεία των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ κατά την συνεδρίαση τόνισαν ότι τα αντιλαϊκά αυτά μέτρα θίγουν βάρβαρα και το δημοσιογραφικό κόσμο, επισημαίνοντας την ανάγκη για κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζομένους και κυρίως την ανάγκη ενός αγωνιστικού πλαισίου με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ολοι στην κάλπη

Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής - Πειραιά. Χτες η κάλπη του Συνδικάτου βρέθηκε στη φαρμακαποθήκη «Μαρινόπουλος» και στον ΠΕΙΦΑΣΥ με αυξημένη τη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Σήμερα η κάλπη θα είναι στη φαρμακαποθήκη ΒΙΑΝ και σε άλλες φαρμακαποθήκες. Οι εκλογές διεξάγονται στα γραφεία του Συνδικάτου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Β) τις παρακάτω μέρες και ώρες: Δευτέρα 3/5 2-7 μ.μ., Τρίτη 4/5 2-7 μ.μ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους για να ψηφίσουν ταυτότητα (ή διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κλπ.) και βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ