ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 2010
Σελ. /48
Οργάνωση πιο ικανή να παλεύει στο πλευρό του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό

Σήμερα ξεκινά το 10ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Το γεγονός αυτό δεν είναι μια είδηση ανάμεσα στις άλλες. Πρόκειται για την κορύφωση μιας αγωνιστικής διαδρομής απ' το προηγούμενο συνέδριο της Οργάνωσης, το 2006. Είναι η ολοκλήρωση μιας πλούσιας προσυνεδριακής διαδικασίας, απ' το Γενάρη, όταν δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ. Παράλληλα, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες συζήτησαν τις Θέσεις με χιλιάδες νέους και νέες, καλώντας τους να συμπαραταχθούν στο δύσκολο, αλλά όμορφο δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου: «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας».

Η χρονική στιγμή που γίνεται το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ αποτελεί έναν ακόμα λόγο που πρέπει να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για τη νεολαία, για την εργατική τάξη, για τα λαϊκά στρώματα. Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι έχουν κηρύξει πόλεμο στο λαό, ασκώντας μια απ' τις πιο βάρβαρες επιθέσεις στη ζωή και στο μέλλον μας. Οι νέοι κομμουνιστές είναι εδώ, σε κάθε μεγάλη και μικρή μάχη, σε κάθε γωνιά που βρίσκεται η νεολαία, εκεί που σπουδάζουν, δουλεύουν και αγωνίζονται τα παιδιά των εργαζομένων. Οι νέοι κομμουνιστές είναι εδώ, δίνουν, μαζί με το ΚΚΕ, την ιστορική και διαρκή πάλη απελευθέρωσης του λαού απ' τα δεσμά του καπιταλιστικού συστήματος. Στόχος της ΚΝΕ με το 10ο Συνέδριό της είναι να ισχυροποιηθεί ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά, για είναι ακόμα πιο δυνατή ακριβώς σε αυτή την πάλη: Πιο ικανή να κερδίζει τη νεολαία στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Πιο ικανή να παλεύει στο πλευρό του ΚΚΕ για αυτόν το στρατηγικό στόχο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αυτή τη θέληση, αυτό τον προβληματισμό απηχούν οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ και ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος που έγινε μέσα από τις σελίδες του «Οδηγητή». Ζητήματα κομμουνιστικών αξιών, στάσης ζωής των νέων κομμουνιστών, ζητήματα πολιτικής - ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στο κίνημα της νεολαίας, ζητήματα λειτουργίας της Οργάνωσης, ζητήματα ιεράρχησης της δουλειάς της ΚΝΕ στους νέους εργαζόμενους και στους νέους που βρίσκονται στην κατάρτιση, είναι μερικά από τα θέματα που μπήκαν στο επίκεντρο της προσυνεδριακής συζήτησης για να φωτίσουν πλευρές της δράσης της ΚΝΕ τα προηγούμενα χρόνια, να εντοπίσουν αδυναμίες και να ατσαλώσουν την Οργάνωση για τις μάχες που έρχονται.

Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Μάη. Οι νέοι κομμουνιστές με τις αποφάσεις τους θα σχεδιάσουν την πάλη της Οργάνωσης μέχρι το επόμενο Συνέδριο. Η ΚΝΕ, με ακόμα καλύτερους όρους, θα συμβάλει καθοριστικά στην αναζωογόνηση του νεολαιίστικου κινήματος. Σημαντικό όπλο τους, εξάλλου, έχουν και τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη «Δουλειά του Κόμματος στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα».

Οι νέοι κομμουνιστές, με την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού, θα πρωτοστατήσουν στις σκληρές ταξικές μάχες και στην πάλη των ιδεών. Οσο πολύπλοκοι κι αν είναι οι μηχανισμοί της αστικής τάξης, όσο άγρια κι αν είναι η τρομοκρατία της εργοδοσίας, ο λαός έχει το δίκιο με το μέρος του. Η ΚΝΕ, μετά το 10ο Συνέδριο της, ακόμα πιο ισχυρή, θα συνεχίσει να παλεύει, αδιάκοπα, στο πλευρό του ΚΚΕ, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για τον κομμουνισμό που είναι «η νιότη του κόσμου».

Σήμερα η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου

Στις 10 το πρωί, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, θα παρουσιάσει την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου προς το Συνέδριο

Από την έναρξη των εργασιών του προηγούμενου, του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, το 2006
Από την έναρξη των εργασιών του προηγούμενου, του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, το 2006
Οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ αρχίζουν σήμερα στις 10 το πρωί, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, οπότε και ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης, θα παρουσιάσει στο Σώμα του Συνεδρίου την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου. Οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή και θα ολοκληρωθούν με την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου, την Κυριακή 9 Μάη θα γίνει η μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ», αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών, ενώ αύριο το βράδυ θα γίνει εκδήλωση στο «Συρμό» με τις αντιπροσωπείες των 28 ξένων Οργανώσεων Νεολαίας που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, δεκάδες μέλη της ΚΝΕ δούλευαν εθελοντικά, επιστρατεύοντας το μεράκι και τον ενθουσιασμό τους για το στολισμό και την προετοιμασία του χώρου. Το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου, «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η ΚΝΕ η οργάνωσή μας» κοσμεί σε διάφορα πανό το κτίριο του Περισσού. Μαζί, φιλοξενούνται στο χώρο δυο εκθέσεις. Η πρώτη είναι η έκθεση που έχει επιμεληθεί η ΚΟΑ του ΚΚΕ και είναι αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά και σε σημαντικούς σταθμούς του εργατικού και επαναστατικού κινήματος. Η δεύτερη είναι έκθεση αφίσας της ΚΝΕ, με 45 αφίσες που κυκλοφόρησε η Οργάνωση από το 9ο Συνέδριο μέχρι τώρα.

Εκτός από τα υλικά που θα αποτελέσουν τη βάση για τη συζήτηση και για τα ντοκουμέντα του 10ου Συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι θα λάβουν στους φακέλους τους και κάποια υλικά ως «αναμνηστικά» του Συνεδρίου. Πρόκειται για έναν σελιδοδείκτη με το σήμα και το σύνθημα του Συνεδρίου καθώς και μια κάρτα με τη μορφή μιας νεαρής μαχήτριας, που αναγράφει «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ θεριεύει ο γίγαντας τώρα λαός και σπάει δεσμά και αλυσίδες».

Εκδήλωση - αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η ΚΝΕ, την Κυριακή 9 Μάη, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση - αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών, στις 8.30 μ.μ, στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ»

Κάθε χρόνο την 9η Μάη γιορτάζεται η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Φέτος, η 9η Μάη είναι και η μέρα λήξης του 10ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας. Την ώρα που η αστική τάξη και οι προπαγανδιστές της αναποδογυρίζουν την Ιστορία, η ΚΝΕ τιμά τη μεγάλη αυτή επέτειο, διοργανώνοντας μια ξεχωριστή εκδήλωση, στο γήπεδο του «Σπόρτιγκ», στις 8.30 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Τιάγκο Βιέιρα, και ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την εκδήλωση της ΚΝΕ. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει ο Κώστας Καζάκος και θα συμμετάσχουν δεκάδες μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί και χορευτές, γνωστοί και καταξιωμένοι. Μαζί με νέους ερασιτέχνες από τα καλλιτεχνικά σχήματα της ΚΝΕ, θα παρουσιάσουν μια παράσταση με τραγούδια, ποιήματα, κείμενα και μαρτυρίες για τον αγώνα των λαών ενάντια στο φασισμό, για την Εθνική Αντίσταση και τον τιτάνιο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Θα ακουστούν κατά σειρά τα τραγούδια: «Ιερός πόλεμος», «Ο ύμνος του ΕΑΜ», «Παιδιά σηκωθείτε», «Ανεμοι θύελλες», «Υμνος του ΕΛΑΣ», «Στ' άρματα - Στ' άρματα», «Οι παρτιζάνοι» (το τραγούδι της δουλειάς), «Γλυκό να 'ναι το βόλι», «Νυν και αεί», «Μια φυλακή», «Ετσι μικρό ήταν το όνειρό μας», «Εχει η νύχτα θάνατο», «Μπροστά πηγαίνει ο λαός», «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι» (Υμνος του ΔΣΕ), «Παιδιά της Σαμαρίνας», «Χαϊδάρι», «Της εξορίας», «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια», «Οι γερόντοι», «Δίκοπη Ζωή», «Λαύριο», «Ο αδελφός τον αδερφό», «Το μεγάλο μας τσίρκο».

Ακούγονται αποσπάσματα από:

  • Το έργο του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Ο δρομάκος με την πιπεριά».
  • Τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου «Οι ξυπόλυτοι άγγελοι» και «Οι γερόντοι».
  • Το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Είμαστε εμείς».
  • Κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη.
  • Μαρτυρίες που συμπεριλαμβάνονται στο έργο «Για να θριαμβεύσει η ζωή».
  • Το έργο του Βασίλη Κολοβού «Μη φοβάσαι εγώ είμαι εδώ».
  • Το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου».
Οι συντελεστές της παράστασης

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μιχαηλάρη Αριάδνη, Μόσχοβος Νίκος, Συλελλόγλου Καλυψώ, Τσάτσης Λευτέρης, καθώς και η Θεατρική και η Ομάδα Χορού της ΚΝΕ.

Ενορχηστρώσεις: Κουφαλάκος Δημήτρης, Τσίτσικας Πάνος, Φευγαλάς Στέφανος.

Παίζουν οι μουσικοί: Βρέλλη Ευγενία - φλάουτο, Γιαννούχος Δημήτρης - ντραμς, Καραλιάς Γιάννης - κλαρινέτο, Κορακάκης Βασίλης - μπουζούκι, Κουφαλάκος Γιώργος - βιολί, Κουφαλάκος Δημήτρης - φαγκότο και φυσαρμόνικα, Λομποτέσης Μπάμπης - πιάνο, Σταυρόπουλος Κώστας - ακουστική κιθάρα, Στούγιος Θοδωρής - μπουζούκι, Τουμανίδης Μιχάλης - κλασική κιθάρα, Τράγκας Φίλιππος - κρουστά, Τσανέλης Λευτέρης - κλαρινέτο, Τσίτσικας Πάνος - κοντραμπάσο και ηλεκτρικό μπάσο.

Διεθνείς αντιπροσωπείες 28 Οργανώσεων Νεολαίας

Ιδιαίτερο και ξεχωριστό στοιχείο στο 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι η παρουσία 28 Οργανώσεων Νεολαίας, από 25 χώρες του κόσμου. Από τις Συναντήσεις Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών, που πραγματοποιούνται, τα τελευταία χρόνια, έχει προκύψει η ανάγκη συντονισμού του κομμουνιστικού κινήματος και η κοινή πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Η παρουσία των 28 Οργανώσεων Νεολαίας στο Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής πείρας από κινήματα σε άλλες χώρες. Επίσης, οι ξένες αντιπροσωπείες θα μπορέσουν να μάθουν από πιο κοντά, τη μάχη που δίνει η ΚΝΕ, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης.

Και σε αυτό το πλαίσιο οι αντιπροσωπείες, εκτός από την παρακολούθηση των εργασιών του Συνεδρίου, θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Συγκεκριμένα:

  • Το πρωί του Σαββάτου 8 Μάη, θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της οποίας θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το βράδυ του Σαββάτου, στις 9 μ.μ., θα παραβρεθούν σε εκδήλωση που διοργανώνεται στο «Συρμό», όπου οι αντιπρόσωποι των ξένων Οργανώσεων θα απευθύνουν χαιρετισμούς στην ΚΝΕ και το Συνέδριό της, μεταφέροντας, παράλληλα, πείρα από το κίνημα στις χώρες τους. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική βραδιά.
  • Το πρωί της Κυριακής 9 Μάη, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου οι φασίστες εκτέλεσαν 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ οι αντιπροσωπείες των ξένων Οργανώσεων θα καταθέσουν στεφάνια.

Οι Οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι οι εξής:

1. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), με τον Πρόεδρό της Τιάγο Βιέιρα.

2. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας.

3. ΚΟΜΑΚ (Βέλγιο).

4. Κομμουνιστική Νεολαία Βρετανίας.

5. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας.

6. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας Βραζιλίας.

7. Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας.

8. Γερμανική Σοσιαλιστική Εργατική Νεολαία.

9. Κομμουνιστική Νεολαία Γεωργίας.

10. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία).

11. Πανινδική Ομοσπονδία Νεολαίας.

12. Ενωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ισπανίας.

13. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας.

14. Νέοι Κομμουνιστές Ιταλίας.

15. Ενωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας.

16. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (Κύπρος).

17. Ενωση Δημοκρατικής Νεολαίας Λιβάνου.

18. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

19. Κομμουνιστική Νεολαία Μεξικού.

20. Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας.

21. Νεολαία του Κόμματος Λαού της Παλαιστίνης.

22. Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν.

23. Κομμουνιστική Νεολαία Πολωνίας.

24. Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας.

25. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας.

26. Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.

27. Νεολαία Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) Τουρκίας.

28. Κομμουνιστική Νεολαία Συρίας.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί, την έναρξη των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ